Hem
AvanzaANNONS

Passiva inkomster från börsen? Så funkar det

Det populäraste sättet att få passiva inkomster är genom att komponera ihop en utdelningsportfölj. Colourbox.

Idag är det många som vill hitta sätt att få in passiva inkomster. Det är en av flera anledningar till att intresset för utdelningsaktier har ökat rejält under de senaste åren. På börsen kan du nämligen få passiva inkomster genom att investera i fonder eller aktier som ger utdelningar i pengar.

Det finns många orsaker till att utdelningsstrategin har blivit så populär. Vissa drömmer om att bygga upp en pengamaskin som ger löpande utdelningar som de kan leva på, medan andra tycker att utdelningarna är ett trevligt tillskott på kontot.

Vad är en utdelning?

Företag som går med vinst kan antingen välja att återinvestera vinsten i företaget, eller dela ut den till aktieägarna. Hur mycket pengar som delas ut skiljer sig från bolag till bolag, men oftast ligger den på 30 till 70 procent av vinsten. De flesta bolag har en utdelningspolicy där de berättar om hur stor andel av vinsten som de ska dela ut till sina aktieägare. Du hittar den oftast på bolagets hemsida, eller i årsredovisningen.

Så får du passiva inkomster

Hur kommer du igång med en utdelningsportfölj? Många plockar ihop en aktieportfölj av utdelningsaktier med hög direktavkastning, alltså hög utdelning i förhållande till aktiekursen. Men vad är egentligen en bra direktavkastning? Om aktien kostar 100 kronor är det positivt om bolaget ger en årlig utdelning på fyra till sex kronor, vilket motsvarar en direktavkastning på fyra till sex procent. Det finns även fonder som ger utdelningar i pengar.

Lönehöjning i portföljen med utdelningstillväxt

Men det är inte bara en hög direktavkastning som är viktigt att kolla efter. Vissa bolag tenderar att höja utdelningen år efter år i takt med att vinsten stiger. Historiskt har utdelningstillväxten globalt legat på kring fem till sju procent per år i snitt över tid. Det gör att löneförhöjningen i portföljen ökar betydligt snabbare än löneförhöjningen du får från jobbet. Stirra dig däremot inte blind på hur mycket bolaget delar ut, kom ihåg att göra en egen analys av hur bolaget faktiskt går – och mår.

Tänk på att det kan svänga! Att spara i fonder, aktier och andra värdepapper har över tid varit ett bra sätt att få pengar att växa, men hur det går i framtiden vet ju ingen. Det kan gå upp och ner så det är alltså inte säkert att du får tillbaka pengarna du satte in från början.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.