Pendeltåg. Illustrationsbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

Pendeltåg fast i timmar – resenärer pressade sig ut

Ett pendeltåg från SL har stått stilla utanför Sundbyberg i två timmar, rapporterar Aftonbladet. Enligt tidningen har flera resenärer använt dörrarnas nödöppningsfunktion för att ta sig ut på spårområdet, vilket ledde till att all trafik stoppades.
SL:s pressjour uppger för tidningen att passagerarna fått lämna tåget vid 19.30-tiden och att det råder stora störningar i trafiken.

Toppnyheter

Valet 2018 Opinionsläget
Socialdemokraterna.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Opinionsläget

Interna kritiken från S: ”Partiet är lite vilset”

Socialdemokraterna har historiskt lågt opinionsstöd inför stundande riksdagsval. Nu får även partiet intern kritik från kommunpolitiker ute i landet, rapporterar TT.
S kommunalråd i Luleå, Niklas Nordström, tycker att partiet har svårt att orientera sig i det nya politiska landskapet. Lars Stjernkvist, kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, håller med sin S-kollega och tycker att partiet är ”lite vilset”.
– För ett parti som är så oerhört tydligt sprunget ur höger/vänster-konflikten så är det nu, jag ska inte säga omöjligt, men svårare att vara ett stort parti, säger han.

2 tim
Statsminister Stefan Löfven under båtresan till Ulvön i Örnsköldsviks skärgård under det nordiska statsministermötet i Örnsköldsvik på tisdagen. Erik Mårtensson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Opinionsläget

Rekordlågt stöd inför valet: ”Klart att vi vill vara högre”

I två mätningar de senaste dagarna har Socialdemokraterna hamnat på 24 respektive 25,2 procent. Det är rekordlåga nivåer för att vara så nära ett val.
– Det är mycket dåliga siffror och det är klart att vi vill vara betydligt högre, säger statsminister Stefan Löfven till TT.
Socialdemokraterna har på senare tid bland annat talat om att skapa ett tryggare Sverige genom både välfärdssatsningar och hårdare tag mot brottsligheten. I början av maj presenterade partiet en skärpt migrationspolitik – något som lett till en del interna protester.
– Det finns naturligtvis kritiska röster, men de allra flesta tycker att vi gör rätt. Det är helt nödvändigt att ge ett besked. Du kan inte gå igenom en valrörelse utan att ge besked om hur migrationspolitiken ska fungera.

Idag 11:42
Jimmie Åkesson (SD), Stefan Löfven (S), Ulf Kristersson (M) TT
Valet 2018 Opinionsläget

Efter S-fallet: Tätt mellan SD, M och S i mätningarna

I två av de senaste opinionsmätningarna har Socialdemokraterna fått historiskt lågt stöd. I DN/Ipsos majmätning får S 24 procent. Så lågt har partiet aldrig tidigare legat i den mätserien i maj månad ett valår, konstaterar TT. Och även i SvD/GP/Sifo hamnar S rekordlågt så pass tätt inpå ett val, med 25,2 procent.
Partiets mål är att göra ett bättre valresultat än 2014, då man fick 31 procent av rösterna.
Samtidigt ligger Moderaterna på 23,6 procent i Sifomätningen och 22 procent i Ipsos, medan SD i Sifo får 18,7 och i Ipsos 20. Det innebär att de tre största partierna enligt mätningarna nu ligger i ett spann på omkring 5 procentenheter.

Idag 10:41
Läs mer om Opinionsläget
Italiens president Sergio Mattarella och Giuseppe Conte under ett möte i dag. HANDOUT / TT NYHETSBYRÅN
Parlamentsvalet i Italien

Klart: Giuseppe Conte ny premiärminister i Italien

Giuseppe Conte, medlem i populistiska Femstjärnerörelsen, har godkänts som Italiens nye premiärminister, rapporterar AFP.
Conte har under dagen suttit i möte med landets president Sergio Mattarella som nu har gett sitt godkännande till att Conte får ta över premiärministerposten.
Den 54-årige juridikprofessorn är relativt okänd för många italienare och har ingen tidigare politisk erfarenhet. Han nominerades av Femstjärnerörelsen och främlingsfientliga Lega.

1 tim
Giuseppe Conte. VINCENZO PINTO / AFP
Parlamentsvalet i Italien

Conte ett oprövat kort – ingen politisk erfarenhet

Giuseppe Conte, som i måndags nominerades till att bli Italiens premiärminister, har ingen tidigare politisk erfarenhet. Han har tidigare lagt sin röst vänsterut och är även en djupt religiös katolik, rapporterar AFP.
Conte, som är juridikprofessor, satt i möte med landets president Sergio Mattarella under onsdagen. Runt klockan 19.30 stod det klart att Mattarella godkänt Conte som premiärminister.
Tidigare fanns det vissa tveksamheter kring om mötet verkligen skulle bli av. Bland annat eftersom en del tvivlat på att Conte verkligen har genomfört de studier på flera toppuniversitet som han påstår.

1 tim
Nathalie Loiseau. Francois Mori / TT / NTB Scanpix
Parlamentsvalet i Italien

EU oroas över politiken i Italien: Agera inte ensam

EU följer regeringsbildningen i Italien med viss oro sedan den 54-årige juridikprofessorn Giuseppe Conte blivit föreslagen till premiärministerposten, skriver TT. Frankrikes EU-minister Nathalie Loiseau varnar Italiens framtida regering för att agera ensam i europeiska unionen, skriver Reuters.
– Det är inte möjligt eller önskvärt att gå sin egen väg i Europa, säger Loiseau.
Uttalandet kommer efter att anti-etablissemangspartiet Femstjärnerörelsen och högerpopulistiska Lega kommit överens om att bilda en koalition.

Igår 15:38
Läs mer om Parlamentsvalet i Italien
Fotbolls-VM Fotbolls-VM 2018
Kristoffer Nordfeldt och Robin Olsen på dagens träning. Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fotbolls-VM Fotbolls-VM 2018

Krönikörer: Elvan är klar – men Olsen är ett orosmoln

Förbundskapten Janne Andersson kommer inte ha någon huvudvärk när han tar ut den svenska startelvan i VM-premiären mot Sydkorea, skriver DN:s Johan Esk. Om truppen håller sig frisk är startelvan i det närmaste klar.
”Om Janne Andersson tar ut den här startelvan tycker jag att den är helt okej. Det är som det är med de svenska spelarna, han har det han har.”
Sportbladets Simon Bank skriver att skadedrabbade Albin Ekdal och målvakten Robin Olsen är orosmoln för Janne Andersson. Särskilt gäller detta Olsen, eftersom målvakter löper extra stor risk att tappa formen när de inte spelar.
”Det handlar om att inte tveka, att bedöma skarpa lägen på en tusendel, att vara modig och konkret, att fatta rätt beslut. Sådant som är svårt att simulera på träning.”

2 tim
Hanna Marklund. Arkivbild. Erik Nylander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fotbolls-VM Fotbolls-VM 2018

Hon blir första kvinnliga experten i ett fotbolls-VM

Den tidigare elitspelaren Hanna Marklund blir i sommar den första kvinnan i Sverige som är expertkommentator under ett fotbolls-VM. Marklund kommer att vara bisittare till Lasse Granqvist under flera av TV4:s sändningar från mästerskapet, skriver Bonnier Broadcasting i ett pressmeddelande.
En annan som får chansen att kommentera VM är den folkkäre Patrik Westberg.
– Ett fotbolls-VM har sedan jag var barn varit det finaste mästerskapet för mig och att få vara med på ett hörn är en ära, säger han till Sportbladet.

3 tim
Janne Andersson på pressträffen. Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fotbolls-VM Fotbolls-VM 2018

Andersson: ”Ekdal är bättre förberedd än någonsin”

Svenska fotbollslandslaget är på plats i Stockholm för den första samlingen inför fotbolls-VM i Ryssland i sommar.
Mittfältaren Alexander Fransson har kallats in som ersättare för Martin Olsson som är sjuk. Däremot är Albin Ekdal i bra form, säger förbundskapten Janne Andersson på en pressträff.
– Albin är bättre förberedd än någonsin under mina två år. Det hoppas vi att håller i sig, säger han på pressträffen.
Flera spelare är ännu inte på plats eller kommer att avvika tillfälligt, däribland Victor Nilsson Lindelöf och John Guidetti. Nilsson Lindelöf ska gifta sig och Guidetti är bestman och toastmaster.

Idag 11:58
Läs mer om Fotbolls-VM 2018
Kjell Espmark och Horace Engdahl 2017 Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom Svenska Akademien

Kjell Espmark: Engdahl har skadat Akademien mest

I ett brev till Svenska Dagbladet skriver den avhoppade ledamoten Kjell Espmark att Horace Engdahl är den ledamot som har skadat Svenska Akademien ”ojämförligt mest” sedan den grundades av Gustav III 1786. Han menar att Akademien på grund av sin konstitution har förvandlats till en ointaglig fästning.
”Horace Engdahl utnyttjar denna svaghet och förskansar sig nu i den bunker som Akademien förvandlats till”, skriver Espmark.
Tillsammans med de avhoppade ledamöterna Sara Danius och Peter Englund krävde han på tisdagen att Horace Engdahl avgår.

1 tim
Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund har lämnat Akademiens arbete TT
Krisen inom Svenska Akademien

Chukri: Kravet på Horace Engdahl är otaktiskt

Det är smart av de tre avhopparna från Svenska Akademien att kräva Horace Engdahls avhopp, skriver Sydsvenskans kulturchef Rakel Chukri i en analys. Men att gå ut med kravet offentligt beskriver hon som otaktiskt då förhandlingar inte kan föras inför öppen ridå.
”Den som vet det minsta om konflikthantering inser nämligen att en konflikt aldrig kan trappas ner genom att motståndaren förnedras. Det gäller såväl i förhandlingarna med Nordkorea som i Akademien-gate”, skriver Rakel Chukri.

1 tim
Sara Danius. Arkivbild. Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom Svenska Akademien

Danius: Alla ledamöter i Akademien borde avgå

Sara Danius, Svenska Akademiens tidigare ständiga sekreterare, tycker att Akademiens alla ledamöter borde avgå, rapporterar SVT Nyheter.
– Det är det enda möjliga steget om man vill att Svenska Akademien ska utvecklas åt rätt håll och inte haverera, säger hon till Kulturnyheterna.
När Danius får frågan om det inte är motsägelsefullt att de som har lämnat Svenska Akademien fortsätter att ställa krav på den svarar hon att det inte är något krav.
Hon hänvisar vidare till att det krävs minst tolv ledamöter för att rösta in nya ledamöter om man ska följa stadgarna.

5 tim
Läs mer om Krisen inom Svenska Akademien