Eirik Stubø. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kritiken mot Dramaten

Petade Dramatenchefen: ”Sorgligt, jag är besviken”

Teaterchefen Eirik Stubø tvingades bort från Dramaten i turerna efter den uppmärksammade SVT-dokumentären Josefin Nilsson. Helst hade Stubø velat stanna kvar de 19 månader som han hade kvar. Det säger han i en första intervju, två veckor efter att han tvingats sluta.

– Jag kan bara säga att jag var besviken och tycker det är sorgligt att jag inte fick avsluta och slutföra det som var så nära, säger Stubø till TT.

Dokumentären var den avgörande faktorn men Stubø lyfter också fram andra förklaringar till att det gick som det gick, däribland att vice vd-stolen stod tom under en turbulent period på Dramaten.

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Toalettrullar vid en butik i Hongkong. Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Brist på varor efter virus – gäng stal toalettpapper

Polisen i Hongkong grep under måndagen två män som misstänks ha stulit 600 toalettrullar i ett väpnat rån, skriver internationella medier.

Beväpnade med knivar stal männen rullarna från en lastbilschaufför under tidig morgon, lokal tid.

Utbrottet av det nya coronaviruset har lett till en brist på basvaror i regionen. Boende i Hongkong har fått köa i flera timmar för att köpa toalettrullar, ris, pasta och handtvål, skriver Hong Kong Free Press.

5 min
Resenärer går av Westerdam. Heng Sinith / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Forskare: Det här kan ha varit ett ödesdigert misstag

Att släppa av resenärerna på lyxfartyget Westerdam kan ha varit ett stort misstag, säger forskare till New York Times efter att det visat sig att en av dem testat positivt för det nya coronaviruset.

De 1 455 passagerarna har spridits för vinden sedan de tilläts gå av Westerdam i Sihanoukville i Kambodja i fredags.

Infektionsläkaren William Shaffner säger att beslutet kan ha varit en ”vändpunkt” för virusspridningen, som hittills varit relativt begränsad utanför Kina. Och epidemiologen Peter Rabinowitz säger att det nu kan bli svårt att följa smittspridningen.

– Det är en oroande tanke att de här resenärerna nu har rest över hela världen.

3 tim
Japansk trupp utanför kryssningsfartyget Diamond Princess. BEHROUZ MEHRI / AFP
undefined

Kryssningspassagerare ska evakueras – 70 till smittade

Flera länder kommer att evakuera medborgare som befinner sig ombord på kryssningsfartyget Diamond Princess som ligger i karantän i Japan, skriver flera medier. Ytterligare 70 personer ombord har bekräftas bära på viruset covid-19, av dem är 40 amerikaner. Totalt befinner sig 355 smittade personer ombord på Diamond Princess.

De friska amerikanerna som befinner sig ombord kommer att lämna fartyget under söndagskvällen och även Italien, Hongkong och Sydkorea uppger att de kommer att börja evakuera medborgare.

Fartyget sattes i karantän den 4 februari efter att en person som varit ombord bekräftades bära på viruset, skriver TT. Smittan på kryssningsfartyget är den största utanför Kina.

Igår 15:41
Läs mer om Coronaviruset
TT
Dagens börs

Lugn plusöppning – ingen vägledning från USA

Stockholmsbörsen inleder veckan med index en bit över nollstrecket. Utvecklingen är liknande på Europas storbörser.
• OMXSPI: +0,4 procent
• OMXS30: +0,3 procent
Rapportsäsongen är inte direkt slut men tog i princip paus nu under morgonen innan den trummar igång igen senare under veckan. Ytterligare ett skäl till att börsdagen kan bli lugn är att USA firar presidentens dag och att New York-börserna håller stängt.

Footway har lämnat ett bud på Sportamore. Premien är 28 procent och Sportamore-aktien stiger till strax under budnivån. Footway, som genomför en nyemission för att finansiera budet, stiger runt 12 procent i öppningen.

Bland de fåtal bolag som rapporterade under morgonen lämnade Medcap möjligtvis svårbedömda siffror – resultatet steg kraftigt samtidigt som kassaflödet föll. Aktien stiger 6 procent.

3 min
Illustrationsbild: Människor med masker i Shanghai.  ALY SONG / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kinas börser stiger rejält på hopp om nya stimulanser

Det var en blandad utveckling på ledande Asienbörser när handelsveckan inleddes på måndagsmorgonen. Vid 05-tiden svensk tid låg indexen så här:

• Nikkei: −0,8%
• Shanghai: +1,3%
• Shenzhen: +2%
• Hang Seng: +0,5%
• Kospi: +/-0,0%


Enligt CNBC försöker investerarna fortsättningsvis få grepp om exakt vilka effekter coronaviruset kommer att få och hur omfattande de blir.

Ekonomer väntar sig nu i allt högre utsträckning att Kinas folkbank ska vidta nya stimulansåtgärder för att parera virusets negativa effekter på ekonomin. I helgen uppgav landets finansminister Liu Kun att myndigheterna bland annat planerar riktade skattesänkningar i kombination med ökade offentliga investeringar.

Tokyobörsen tog å sin sida ett markant kliv bakåt på måndagsmorgonen, efter ny makrostatistik som visade att Japans BNP sjönk 1,6 procent under fjärde kvartalet i fjol, jämfört med kvartalet före. Motsvarande i årstakt var en nedgång med 6,3 procent.

3 tim
Läs mer om Dagens börs
Brexit Storbritanniens framtid
Jean-Yves Le Drian. CHRISTOF STACHE / AFP
Brexit Storbritanniens framtid

”Britterna och EU kommer att slita varandra i stycken”

De kommande handelssamtalen mellan Storbritannien och EU kommer att bli väldigt ansträngande, spår Frankrikes utrikesminister Jean-Yves le Drian.

Efter britternas EU-utträde ska parterna under 2020 förhandla om bland annat ett nytt handelsavtal.

– Jag tror att när det gäller handel och framtida relationer, som vi kommer att starta förhandlingarna med, så kommer vi att slita varandra i stycken, säger le Drian enligt Sky News.

1 tim
Boris Johnsons högra hand Dominic Cummings. PETER NICHOLLS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Labours krav: Cummings bör sparka sin ”knasboll”

Boris Johnsons högra hand Dominic Cummings efterlyste ”utstötta knasbollar” som har ”udda kompetenser” för att få in nya idéer på regeringskansliet. Mannen som föll Cummings i smaken heter Andrew Sabisky och vållar efter en kort tid som Cummings assistent redan rubriker.

En källa till The Times säger att Sabisky klär sig på ett liknande sätt som Cummings, vars avslappnade stil ofta uppmärksammas av brittisk press.

– Han är oerhört kaxig och är inte rädd för att berätta för alla vad han tycker, oavsett om de är överordnade honom, säger källan.

Tidigare uttalanden och tweets från Sabisky väcker nu debatt och från Labourhåll kommer krav på att han bör sparkas. I en tweet som The Independent citerar skriver Sabisky att idrott med kvinnor som utövare är mer jämförbart med Paralympics än det är med idrott med män som utövare.

Igår 15:29
Läs mer om Brexit

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund