”PFAS ett samhällsproblem – hjälp oss att rensa upp”
Återvinningsföretagen måste ges bättre förutsättningar i arbetet med att avgifta samhället från PFAS-föroreningar, skriver Återvinningsindustriernas vd Ellen Einebrant. Hon beskriver de skadliga ämnena som ett samhällsproblem.
Nu krävs investeringar i ny teknik som avancerade filtreringssystem och reningsmetoder. Dessutom måste tillståndsprocesserna för dessa lösningar effektiviseras.
”I dag finns beprövade tekniker redo att tas i bruk, men de hindras av långa handläggningstider.”
Standardiserade mätmetoder och finansieringsmodeller måste också tas fram, eftersom det är dyrt med provtagning och sanering för PFAS, skriver hon.
Om debattören
Ellen Einebrant, vd för Återvinningsindustrierna
bakgrund
PFAS
Wikipedia (sv)
Per- och polyfluorerade alkylsubstanser (PFAS), kallas också per- och polyfluorerade ämnen eller högfluorerade ämnen, är ett samlingsnamn för mer än 4 700 industriellt framställda kemikalier (eller mer än 10 000 ämnen).
PFAS har vatten-, fett- och smutsavstötande egenskaper och används bland annat i brandskum, för att impregnera kläder, i stekpannor, i kosmetika och för hudvård. Det är en stor och komplex grupp ämnen, som har använts sedan 1950-talet.
Vissa PFAS-ämnen har hälso- och miljöskadliga effekter. PFAS är idag spritt överallt i naturen och har kallats "giftiga evighetskemikalier", då de är mycket svåra att bryta ner. Redan 1968 varnade Hans Palmstierna för ett då nytt miljögift, fluorerade plaster (det som idag kallas PFAS). Mattias Öberg, toxikolog vid Karolinska institutet, har kallat PFAS för vår tids motsvarighet till DDT.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen