Hem
Polystyrene Munching ”Superworms”

Plasthungriga superkryp – revolution för återvinning?

Kan ett gäng plasthungriga ”superkryp” revolutionera återvinningen? Det tror forskare i Australien, enligt Scientific American.

En ny studie visar att skalbaggsarten zophobas morios larver har flera enzymer i sig som kan bryta ner polystyren, en sorts plast som annars är svår att återvinna.

I tre veckors tid fick larverna festa på material som vanligtvis används i byggisolering. Den födan räckte för att larverna skulle fullborda sin livscykel och bli puppor och vuxna skalbaggar.

bakgrund
 
Zophobas morio
Wikipedia (sv)
Zophobas morio tillhör insektsrikets största ordning skalbaggarna. De lever naturligt i Centralamerika och Sydamerika. De har en full cykel på ägg, larv, puppa och vuxen, i sitt sista skede är den en mattsvart skalbagge på cirka 2,5 centimeter. Vanligtvis övergår de från larv till puppa vid ungefär 6-12 månaders ålder, men kan i fångenskap göra det tidigare. Den vuxna baggen lever i ungefär ett år. Larven blir runt 5 centimeter lång.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen