Illustration FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Poddgranskningarna

”Podcasts saknar sanering – kan innebära risker ”

Opinion Svenska podcasts har problem med att det saknas etisk självsanering. Det skriver juristerna Mårten Schultz och Ängla Eklund från Juridik & Internet i ett inlägg på SVT Opinion.

Frågan har fått ny uppmärksamhet sedan Kulturnyheterna rapporterat om att känsliga uppgifter från rättegångar och polisförhör sänts ut utan att anhöriga till brottsoffer blivit tillfrågade. Schultz och Englund menar att dagens regelverk inte omfattar den ”typiska podden” och att det kan innebära problem för den som känner att det har skett ett etiskt övertramp.

Risken med detta är att lagstiftarna kan vilja ”skjuta fram positionerna” framöver, menar debattörerna.

Om debattörerna

Opinion Mårten Schultz, jurist

Ängla Eklund, jurist

Toppnyheter

Coronaviruset Svenska åtgärderna
Annie Lööf (C) och Ulf Kristersson (M).  TT
Coronaviruset Svenska åtgärderna

C vill ha med M på tåget när nytt krispaket ska tas fram

Moderaterna borde bjudas in till samtal med januaripartierna för att diskutera kommande stödpaket under coronakrisen. Det skriver C-ledaren Annie Lööf och vice partiledare Anders W Jonsson på DN Debatt.

C-topparna redogör för vilka krispaket som redan presenterats, men är öppna med att det troligen kommer att behövas mer. Partiet har noterat att Moderaterna ”agerat på ett ansvarsfullt och konstruktivt sätt” under krisen.

De sträcker nu ut handen till Ulf Kristersson (M) inför nästa fas i att rädda jobb och företag.

”Den uppgiften kräver samling här och nu, men den kräver också att den konstruktiva anda som nu finns i svensk politik består även efter pandemin.”

2 tim
Ludvigsson, Löfven TT
undefined

”Förslaget är groteskt men inte helt överraskande”

Opinion Att regeringen vill införa en tillfällig lag som innebär att beslut kan fattas utan riksdagens godkännande är politiskt motbjudande men ”kanske inte fullständigt överraskande”, skriver Svenska Dagbladets ledarskribent Maria Ludvigsson. Hon menar att tillvägagångssättet är groteskt och att föreslaget bygger på normer som är främmande i västerländska demokratier.

”Lagen ska vara tillfällig, säger man, men vad är det som säger att den moraliska grund lagen vilar på, blir tillfällig?” frågar hon.

Expressen skriver i en ledare att beslutet är nödvändigt för att minska coronakrisens skador. Men konstaterar att Grundlagsutredningen redan 2008 ville att regeringen i en allvarlig kris skulle kunna besluta om föreskrifter som annars kräver riksdagsbeslut.

”Hade politikerna lyssnat på Grundlagsutredningen skulle regeringen inte ha behövt hasta ihop ett lagförslag över en helg, mitt i en pandemi”, skriver tidningen.

1 tim
Stefan Löfven. MAXIM THORE / BILDBYRÅN
undefined

De ska granska regeringens nya lag på ett dygn

Klockan 18 på söndagskvällen ska tolv remissinstanser lämna sina synpunkter på lagförslaget som ger regeringen möjlighet att vidta åtgärder utan ett beslut från riksdagen, rapporterar TT.

Det innebär att de har haft ett dygn på sig att granska ett lagförslag som bland annat ger regeringen möjlighet att stänga ner flygplatser, restauranger samt begränsa storleken på folksamlingar ytterligare med anledning av coronaviruset.

Förslaget ger dock inte regeringen rätt att införa utegångsförbud.

Bland remissinstanserna finns bland andra Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Polismyndigheten.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Italien
Sjukvårdare tar hand om en patient i Italien. Claudio Furlan / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Italien

Italien planerar för nästa fas: ”Svåra månader”

Italiens hälsominister Roberto Speranza säger att man börjat skissa på hur nästa fas i coronavirusepidemin i landet kan se ut. Enligt honom är målet att skapa förutsättningar att kunna leva med viruset tills ett vaccin utvecklats, skriver Reuters.

När antalet dödsfall om dagen nu börjat sjunka i Italien, hoppas regeringen att epidemin nått en kulmen. Fas två skulle bland annat innebära lättnader i de hårda restriktioner som infördes för en månad sedan, samtidigt som social distansering och ansiktsmasker kommer fortsätta behövas ett bra tag framöver.

– De kommande månaderna kommer bli svåra, säger Roberto Speranza.

2 tim
Alberto Pizzoli / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Påven manade till mod och hopp bakom stängda dörrar

Påve Franciskus manade till mod och hopp i sin mässa under Palmsöndagen. Han beskrev coronavirusutbrottet som en ”tragedi”.

– När vi står med ryggen mot väggen, när vi befinner oss i en återvändsgränd utan ljus och möjlighet att fly, när det verkar som att Gud själv inte svarar, då ska vi komma ihåg att vi inte är ensamma, sa påven.

På grund av pandemin ekade Peterskyrkan tom, skriver AFP och TT. I stället sändes ceremonin digitalt.

Påve Franciskus har testats för coronaviruset två gånger sedan slutet av februari, båda gångerna med negativt resultat.

2 tim
Italienska läkare tar hand om en patient. MIGUEL MEDINA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Färre på intensiven i Italien – ytterligare 681 döda

För första gången sedan coronavirusutbrottet fick fäste i Italien minskade antalet personer som vårdas på intensivvårdsavdelning i dag, rapporterar AFP.

Angelo Borrelli, chef för institutet för civilskydd, säger att det är en viktig nyhet.

– Nu får våra sjukhus hämta andan, säger han.

Beskedet kommer samtidigt som Sky News rapporterar att ytterligare 681 personer i landet har dött det senaste dygnet och att antalet konstaterade fall nu nått 124 632 stycken.

Igår 16:26
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i USA
Social distansering i Boston. Michael Dwyer / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

Amerikaner uppmanas hålla sig hemma i veckan

Coronavirussmitthärdar som de amerikanska delstaterna New York och Louisiana, samt staden Detroit, kommer se en dramatisk ökning av dagliga dödsoffer den närmaste veckan. Det menar Deborah Birx, koordinator för Vita husets coronagrupp, enligt USA Today.

– Nu är det läge att inte ta sig till matbutiken eller apoteket, utan i stället göra allt som är möjligt för att skydda din familj och dina vänner, säger hon.

På en presskonferens i går varnade president Donald Trump för att den kommande veckan kommer bli den tuffaste för USA, med många dödsoffer.

35 min
Sjukvårdare i New York. Mary Altaffer / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hälsovårdschef varnar för den ”sorgligaste veckan”

Den kommande veckan kommer bli den svåraste och sorgligaste i många amerikaners liv på grund av coronavirusets stora spridning i USA. Det säger landets hälsovårdschef Jerome Adams, enligt AP.

– Det här kommer bli vårt Pearl Harbor, vårt 11 september – men det kommer ske i hela landet och jag vill att USA förstår det, säger han.

Folkhälsochefen Anthony Fauci menar att sannolikheten är stor att viruset kommer fortsätta plåga landet på ett eller annat sätt resten av året.

– De kommande veckorna kommer bli chockerande för några, säger han.

1 tim
Wyckoff Heights Medical Center, New York City. ANDREW KELLY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Över 3 500 döda i New York – tusentals frivilliga stöttar upp vården efter nöd-sms

Minst 3 565 har dött i covid-19 i New York och delstaten har nu med över 113 000 fall nästan lika många konstaterade sjuka som hela Italien.

På lördagsmorgonen skickades ett nöd-sms till New York Citys samtliga 8,6 miljoner invånare där ännu mer medicinsk personal efterlystes.

– Till alla som inte redan deltar i den här kampen, vi behöver er, sa borgmästaren Bill de Blasio på lördagen.

Enligt myndigheterna har 85 000 människor anmält sitt intresse att hjälpa till efter meddelandet.

Idag 04:03
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Arkivbild.  Yvonne Åsell/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Patienterna på sjukhusen i Östergötland har blivit färre

Antalet patienter som vårdas för covid-19 på sjukhusen i hårt drabbade Region Östergötland har blivit färre under helgen. Det rapporterar Norrköpings Tidningar.

18 personer fick lämna Universitetssjukhuset i Linköping medan antalet i Norrköping och Motala ökade med fem respektive två patienter. Ser man bara till de som får intensivvård är antalet konstant.

Smittskyddsläkare Jens Raffelsberger säger att man än så länge inte kan dra några slutsatser kring utvecklingen.

– Vi tror fortfarande att antalet smittade kommer att öka, säger han.

9 min
Flygbild över Södersjukhuset i Stockholm. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

28 nya dödsfall – antalet avlidna har passerat 400

28 dödsfall i covid-19 har registrerats i Sverige det senaste dygnet, skriver Folkhälsomyndigheten i sin dagliga uppdatering. Det innebär att den totala dödssiffran är 401.

Antalet nya dödsfall minskar jämfört med dygnet före. Gårdagens siffra för nyregistrerade dödsfall var 40.

Ytterligare 328 personer har bekräftats smittade av viruset, vilket gör att totalsiffran är 6 830. 541 personer har fått eller får intensivvård efter att ha smittats av coronaviruset.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska vården
Arkivbild.  Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska vården

Förslag: Ny instans ska ge Sverige utrustning snabbt

Regeringen har tagit emot ett förslag från Arbetsmiljöverket om att upprätta ett snabbspår för godkännande av skyddsutrustning under coronapandemin, skriver Svenska Dagbladet.

Detta efter att Socialstyrelsen tvingats tacka nej till utrustning som inte är EU-certifierad. Enligt SvD är certifieringen tidsödande och Arbetsmiljöverket föreslår att man skapar en ny och tillfällig instans för kontroll.

EU har under utbrottet beslutat att man tillåter vissa undantag, därför skulle det nya snabbspåret vara möjligt.

1 tim
Tillfälligt provtagningstält för coronaviruset vid Karolinska sjukhet i Huddinge. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Läkare: Riskgrupper ska inte jobba med smittade

Sjukvårdspersonal som tillhör någon av riskgrupperna bör undantas från att jobba med covid-19-patienter. Det anser Kai Knudsen, överläkare vid intensivvårdsavdelningen på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och en av Sveriges mest meriterade intensivvårdsläkare.

– Jag tycker man ska undanta hälsopersonal som har en riskfaktor. Oron som vårdpersonalen känner nu går inte att jämföra med tidigare epidemier, säger Knudsen till SvD.

Danmark beslutade tidigare i veckan att omplacera vårdpersonal som befinner sig i någon av riskgrupperna så att dessa inte ska komma i kontakt med coronasmittade patienter.

Idag 10:20
Sjuksköterskan Sofia Berggren. Simon Eliasson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

1177-sjuksköterskan: Får ta emot mycket ilska och oro

Samtalen till Vårdguidens nummer 1177 har ökat med 400 procent vissa dagar under coronakrisen. En av de som svarar är sjuksköterskan Sofia Berggren, tillförordnad driftschef på Medhelp som driver 1177 i Stockholm.

Den senaste tiden har många ringt för att de vill bli testade för covid-19, säger hon i en intervju med TT.

– Vi har fått ta emot mycket ilska och missnöje. Men nu skulle jag säga att det har lugnat sig en del. Folk har en större förståelse för att vården går på knäna.

Idag 08:32
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Röster om viruset
Johan Giesecke.  JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Coronaviruset Röster om viruset

Tar den svenska strategin i försvar: ”Alla andra gör fel”

Att Sveriges strategi för att bekämpa coronaviruset särskiljer sig i ett internationellt perspektiv beror på att alla andra gör fel. Det säger den tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke till Dagens Industri.

Han tror att Sveriges åtgärder har haft effekt och betonar vikten av att ha befolkningen med sig på åtgärderna.

– Att skapa restriktioner som folk inte förstår är också riskabelt, säger han till DI.

Däremot hade han gärna sett att rekommendationen om att isolera äldre hade kommit tidigare, och han tycker att det var fel att stänga gymnasier eftersom barn och ungdomar antagligen inte smittar ”så mycket”.

2 tim
Uteservering på Medborgarplatsen i Stockholm. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Svenskt experiment är viktigt för hela världen

Att Sverige väljer att hålla barer, gym och skolor öppna i coronakrisen har väckt stor internationell uppmärksamhet.

Sveriges och Storbritanniens taktiker går rakt emot varandra och det är först efteråt det kommer att visa sig vem som gjorde rätt, skriver Sarah Knapton, the Telegraphs vetenskapsredaktör i en analys.

Resultatet är dock av värde för hela världen eftersom det blir omöjligt för politiker att stänga ner hela länder om svenska Folkhälsomyndighetens taktik att lita på invånarnas förnuft och goda handhygien visar sig vara mer effektiv, enligt Knapton.

Men andra är mer skeptiska. Carsten Schmiester skriver i en analys för Deutschlandfunk att svenska modellen redan kan ha misslyckats. Han menar att om halva Sverige visar sig vara smittade i slutet av månaden resulterar det i tiotusentals dödsfall.

4 tim
Frankrikes president Emmanuel Macron. POOL / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Fullt rimligt att EU inte kan lösa coronakrisen

Opinion EU:s roll i coronakrisen och svenska beredskapslager är två ämnen som tas upp på söndagens ledarsidor.

Kritiken mot att EU inte lyckats hitta en gemensam strategi mot coronakrisen för sina medlemsländer är orimlig, skriver Adam Cwejman på GP:s ledarsida.

Cwejman pekar särskilt på att EU-länderna inte har en gemensam politik för frågor som rör sjukvård och försvar, vilket en majoritet av Europas invånare är nöjda med. Därför finns det också en logik i att exempelvis Frankrike sätter sin egen befolkning först och beslagtar skyddsutrustning.

”Att Macron, i strid med unionsregler, just nu gör allt för att skydda sina medborgare är därför inte konstigare än att vi vänder oss mot Rosenbad och inte Bryssel”, argumenterar Cwejman.

Sverige bör satsa på att återuppbygga beredskapslager för läkemedel och skyddsutrustning, anser Sydsvenskans osignerade ledare.

Detta betyder dock inte att apoteken borde återförstatligas, skriver man och hänvisar till Finland, som har både läkemedelsreserver och privata apotek.

Idag 05:30
Läs mer om Coronaviruset
Bild från ligaspelet.  OSWALDO RIVAS / TT NYHETSBYRÅN
Globala spridningen

Ligaspelet pågår – men all sorts närkontakt undviks

Samtidigt som merparten av världens fotbollsligor antingen pausats eller skjutits upp till följd av coronapandemin så rullar ligaspelet i Nicaragua på – men allt är ändå inte som vanligt.

Matcherna spelas helt utan publik och spelare berättar att man i den mån det är möjligt undviker dueller och all sorts kroppskontakt. Målvakten Carlos Mosquera i Deportivo Las Sabanas säger till Reuters att det är svårt att fokusera på spelet under pandemin.

– Man tänker alltid att motståndare kan vara smittade, säger han.

1 tim
Fängelse i Marocko. Mosa'ab Elshamy / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Marocko släpper 5 600 fångar för att stoppa smitta

Marockos kung Mohammed VI har i dag benådat över 5 600 fångar, som nu kommer att släppas fria från landets överfulla fängelser. Orsaken bakom beslutet är att minska spridningen av coronaviruset, skriver AFP.

Fångarna har valts efter ålder och hälsa, samt uppförande och tid i fängelse. Människorättsgrupper har uppmanat myndigheterna att befria politiska fångar, men det är oklart hur många av dem som nu har benådats.

2 tim
Läs mer om Globala spridningen
Coronaviruset Smittan i Storbritannien
Poliser ber människor i Greenwich Park i London att lämna området. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Storbritannien

Varningen: Följ karantänen – eller få striktare regler

Storbritanniens sjukvårdsminister Matt Hancock säger att ännu hårdare karantänregler kommer behöva införas om invånarna inte följer de förbud som gällt en tid tillbaka. Det skriver Reuters.

Det kan gå så pass långt att man inte längre kommer få lämna hemmet för att få motionera utomhus.

– Men jag vill inte behöva ta ifrån människor denna möjlighet att få lämna hemmet, bara för att många inte följer reglerna, säger han.

3 tim
Catherine Calderwood TT
undefined

Chefsläkare gick emot egna råd – bröt mot karantän

Skottlands chefsläkare Catherine Calderwood har fått hård kritik för att ha besökt sin sommarstuga i helgen – trots rådande karantän i Storbritannien. Det skriver The Sun.

Chefsläkaren fick även påhälsning av polis, som upplyste henne om råden som britterna ombetts följa för att minska spridningen av coronaviruset – samt gav henne en varning.

Catherine Calderwood ber själv på Twitter om ursäkt för att inte ha följt råden som hon själv har gett andra.

”Det fanns skäl bakom mina handlingar, men de rättfärdigar inte att jag varit utanför mitt hem”, säger hon.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Norden
Sjuksköterska i Åbo, Finland. RONI LEHTI / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Norden

Finsk myndighet vill byta strategi efter låg spridning

Finland har inte drabbats så hårt av coronaviruset som man först befarade och nu vill landets folkhälsomyndighet THL byta strategi, skriver Helsingin Sanomat.

I stället för att bromsa virusets framfart genom att sätta hela befolkningen i karantän vill THL försöka kväva viruset genom att snabbt identifiera och isolera smittade.

– De verkar vara så att viruset inte har spritts hos oss med en så förfärlig kraft. Då måste vi också kunna omvärdera strategins tyngdpunkt, säger THL:s generaldirektör Markku Tervahauta till tidningen.

Hittills har 1 927 coronafall konstaterats i Finland och av dem har 28 smittade dött.

5 tim
Mette Frederiksen. MARTIN SYLVEST / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Danmark på väg att lätta på restriktioner

Danmarks statsminister Mette Frederiksen kommer under måndagen att meddela att landet gradvis kan börja återgå till det normala, enligt uppgifter till Berlingske och danska TV2.

Vilka restriktioner som kan lättas upp i ett första skede är inte känt, men enligt Berlingske kan det handla om att öppna skolorna för de yngsta barnen så att deras föräldrar kan återgå till arbetet.

Frederiksen gav beskedet om skarpa restriktioner den 11 mars, bland annat att skolorna och gränserna skulle stängas.

Idag 08:47
En frukthandlare i Oslo har satt upp begränsningar för att folk ska hålla avstånd. Thomas Brun / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oslobor struntar i nya direktiv: ”Är som 17 maj”

Norge har förbjudit människor att resa till sina stugor över påsk, vilket gör att ovanligt många Oslobor är hemma i stan. Därför har staden utfärdat direktiv om att människor ska hålla sig hemma så mycket som möjligt för att minska smittspridningen.

Men enligt Dagbladet valde många Oslobor att strunta i direktiven under lördagen. Bilder visar att mängder med människor är ute på gatorna.

”I stan är det närmast 17 maj-tillstånd”, skriver tidningen, och syftar på Norges nationaldag då norrmännen går man ur huse för att fira.

Igår 16:51
Läs mer om Coronaviruset