Illustrationsbild. Nora Lorek/TT / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

Pojke i Västerås död efter att ha klättrat på tåg

En pojke i 15-årsåldern har dött efter att han och en jämnårig kompis i går klättrade upp på ett tåg som stod parkerat på ett stickspår i Västerås, rapporterar TT.

Enligt polisen ska pojken ha tagit tag i en elledning med högspänning över järnvägsspåret. Han fördes till sjukhus men avled under natten.

Även den jämnåriga vännen fick föras till sjukhus med en brännskada i handen.

Toppnyheter

Tishko Ahmed och Wilma Andersson. TT
Mordet på Wilma Andersson

Rättspsykiatrin om Ahmed: Han har narcissistiska drag

Tishko Ahmed som mördade 17-åriga Wilma Andersson har ingen allvarlig psykisk störning, men han uppvisar narcissistiska drag. Det skriver läkarna som har genomfört den rättspsykiatriska undersökningen i sitt utlånade, skriver flera medier efter att stora delar av undersökningen i dag blev offentlig.

”Personlighetsmässigt uppvisar han en grandiost infärgad självbild utan uppenbar täckning i vad han åstadkommit i livet”, skriver läkarna enligt Bohusläningen.

Enligt Expressen menar läkarna också att han uppvisar en ”bristande insikt i det egna psykologiska fungerandet”. Tishko Ahmed och hans advokat Beatrice Rämsell har inte kommenterat undersökningen.

– Han vill inte att jag ska kommentera, säger Rämsell.

11 min
Tishko Ahmed TT.
undefined

Tishko Ahmed, 23, har inte en allvarlig psykisk störning

Tishko Ahmed, 23, som mördade 17-åriga Wilma Andersson i Uddevalla lider inte av en allvarlig psykisk störning, enligt Rättsmedicinalverket.

Ahmed kommer därmed att dömas till fängelse. Tingsrätten har redan meddelat att han kommer att dömas för mord och brott mot griftefriden och åklagarna har yrkat på livstids fängelse.

Han har hela tiden nekat till brottet, trots att en kroppsdel från Wilma hittats gömd i hans lägenhet. Wilma Andersson försvann i november 2019.

TT skriver att rättegångsförhandlingarna är planerade att återupptas den 20 juli.

Igår 14:19
Läs mer om Mordet på Wilma Andersson
Coronaviruset Jakten på botemedel
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Jakten på botemedel

Ryska cyberattacker mot vaccinforskning i väst

En rysk grupp hackare med kopplingar till den ryska underrättelsetjänsten har utfört cyberattacker mot organisationer inblandade i utvecklingen av vaccin mot coronaviruset. Det hävdar den brittiska myndigheten UK National Cyber Security Centre, rapporterar CNN.

Attackerna har riktat sig mot aktörer i USA, Storbritannien och Kanada.

Hackergruppen, som är känd under namnet Cozy Bear, tros även ha varit inblandad i attacken mot Demokraternas nationella kommittés interna system i presidentvalet 2016.

2 tim
Arkivbild. Dmitrij Peskov och Vladimir Putin. Alexei Nikolsky / TT / NTB Scanpix
undefined

Kreml förnekar ryska hack mot vaccinforskning

Ryssland förnekar anklagelserna om att ryska hackare med koppling till säkerhetstjänsten skulle ha försökt komma åt forskning om ett vaccin mot coronaviruset. Det rapporterar AFP.

– Vi kan bara säga: Ryssland hade inget med de här försöken att göra. Vi accepterar inte sådana anklagelser, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov till statliga Tass, enligt AFP.

Tidigare under dagen gick den brittiska regeringen också ut och anklagade ”ryska aktörer” för att ha försökt påverka valet i Storbritannien 2019, något som Peskov också förnekar.

1 tim
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

T-cellerna kan ge långvarig immunitet

T-cellerna kan ge långvarigt skydd mot covid-19, visar en ny vetenskaplig artikel i tidskriften Nature.

Artikeln baseras på en studie av covid-19-patienter och personer som överlevde sars-epidemin 2003. 23 av sars-överlevarna hade fortfarande t-cellsimmunitet. Då även sars var ett coronavirus kan deras t-cellsimmunitet till viss del även gälla covid-19.

– Det här är väldigt spännande och potentiellt viktigt, säger Hans-Gustaf Ljunggren, professor i infektionsmedicin vid KI, Karolinska Institutet till Svenska Dagbladet.

Idag 05:51
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Turister i Gamla stan, juli 2020 Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

CBS: Avslappnade svenskar utgör ett dåligt exempel

Sveriges hantering av coronavirusutbrottet forsätter väcka uppmärksamhet internationellt. Senast ut är CBS News, vars korrespondent besökt Stockholm och förundras över hur ”relativt avslappnade” invånarna verkar.

”Sverige har blivit ett exempel på hur covid-19 inte ska hanteras”, lyder rubriken, och tv-kanalen pratar med flera svenskar som är kritiska till den svenska strategin.

En av dem är Nele Brusselaers, epidemiolog vid Karolinska Institutet, som oroar sig för hösten:

– Om det är något land i Europa som kommer få en andra våg är det med stor sannolikhet Sverige, för de gör fortfarande inte så mycket för att verkligen stoppa det, säger hon.

Folkhälsomyndighetens Karin Tegmark Wisell intervjuas också, och säger att planen för hösten är att hålla fast vid rekommendationerna och fortsätta följa forskningen.

38 min
Ibrahim Baylan under dagens pressfika med regeringen. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Baylan: Missuppfattning att vi försökte rädda ekonomin

Regeringens första prioritet har alltid varit att begränsa smittan och rädda människoliv. Först därefter har politikerna försökt mildra effekterna på ekonomin under coronakrisen, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) till Expressen.

– Det finns en hel del missuppfattningar, säger Baylan.

– Vi har valt lite olika vägar. Vilken väg som senare visar sig ha varit rätt vet vi inte förrän i efterhand, fortsätter han.

Ministern menar också att han tror att andra ibland sprider en felaktig bild av den svenska strategin för att på så sätt visa att man själv har gjort rätt.

3 tim
Illustrationsbild. TT
undefined

Rätten: Fel att säga nej till hemtjänst under pandemin

Det var fel av Halmstads kommun att neka en kvinna hemtjänst i Falkenberg under sommaren. Det meddelar kammarrätten i Göteborg och går därmed på samma linje som förvaltningsrätten, framgår av ett pressmeddelande.

Kommunen hänvisade till att kvinnan redan har en skälig levnadsnivå genom den hemtjänst hon får i Halmstad. Man pekar också på att Falkenbergs kommun meddelat att man inte verkställa beställningar från andra kommuner till följd av coronapandemin, men båda dessa argument underkänns av rätten.

”Det framgår direkt av lagen att en tillfällig vistelsekommun i ett fall som detta är skyldig att verkställa bosättningskommunens beslut om insatser”, säger kammarrättslagmannen Gertrud Forkman i pressmeddelandet.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset EU:s framtid
Statsminister Stefan Löfven och Spaniens premiärminister Pedro Sànchez i samband med ett möte i veckan. ERIK SIMANDER / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset EU:s framtid

Löfven står fast vid svensk linje i EU: ”Krävs ändringar”

Statsminister Stefan Löfven håller fast vid att EU:s förslag om långtidsbudgeten och återhämtningspaketet efter coronakrisen är för kostsamma. Det säger han inför riksdagens EU-nämnd, skriver TT.

– En överenskommelse måste vara acceptabel för alla. För att komma dit krävs det ändringar i det som ligger på bordet nu, säger statsministern som väntar sig ett långt möte när statschefer inleder toppmötet i morgon.

Regeringen tycker bland annat att alla 750 miljarder euro i stödpaketet ska fördelas som lån, inte i huvudsak som bidrag.

Sverige tillhör tillsammans med Danmark, Österrike och Nederländerna kvartetten mer sparsamma EU-länder som kallas ”frugala fyran”.

1 tim
Statsminister Stefan Löfven tog igår emot Spaniens premiärminister Pedro Sánchez på Harpsund Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Ägna förhandlingskraften åt rimliga motkrav, Sverige”

Opinion Sverige borde ägna sin förhandlingskraft åt att driva på för rimliga motkrav från de länder som ska få del av EU:s coronastödpaket, i stället för att fokusera på om det ska vara ett lån eller ett bidrag. Det skriver Tobias Wikström på DI:s ledarsida inför helgens EU-toppmöte. Flera andra ledarsidor tar upp samma ämne:

SvD:s Fredrik Hultman flaggar för att fonden inte får bli ett skäl att inte hantera de underliggande problemen, där vissa ekonomier dragits med ”närmast kroniska” ekonomiska problem. ”Risken är annars att pandemin blir en ursäkt för att skjuta de problemen på framtiden.

Aftonbladets Jenny Wennberg menar att precis som i tidningen Lyckoslantens gamla serie så ställs Spara och Slösa mot varandra. Och, precis som i serien, finns det rimliga förhållningssättet till både krispaket och budget mellan de båda ytterligheterna.

6 tim
Stefan Löfven och Spaniens premiärminister Pedro Sánchez på Harpsund på onsdagen ERIK SIMANDER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven träffar Macron inför EU-toppmötet

I går träffade statsminister Stefan Löfven Spaniens premiärminister Pedro Sánchez och i dag ska Löfven träffa Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris. Mötena sker inför EU-toppmötet i helgen där Reuters rapporterar att EU:s långtidsbudget och coronastödpaket ska diskuteras.

Sveriges Radios Sydeuropakorrespondent Margareta Svensson säger i P1-morgon att det varit ett intensivt resande de senaste veckorna för Frankrikes, Italiens och Spaniens ledare när de besökt olika ledare för de så kallade sparsamma länderna, där Sverige ingår.

– Det visar hur viktigt det här är för Frankrike och Tyskland som lagt fram paketet.

Idag 08:03
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Korruptionsmisstankarna mot Netanyahu
Demonstration mot Netanyahu i veckan (t v), Benjamin Netanyahu (t h). TT
Coronaviruset Korruptionsmisstankarna mot Netanyahu

Israels coronastöd får kritik: ”Mutor till massorna”

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu anklagas för att försöka ta fokus från kritiken mot honom genom sitt löfte om ekonomiska bidrag till alla som drabbats av coronavirusutbrottet, skriver flera medier.

Stödpaketet presenterades i går, och ska enligt Netanyahu öka konsumtionen och få fart på ekonomin snabbare. Men flera ekonomer och oppositionspolitiker beskriver det som en ineffektiv åtgärd, och tror att förslaget i stället är ett försök från Netanyahu att ta fokus från kritiken mot hans hanterande av pandemin och den pågående korruptionsrättegången mot honom.

Kolumnisten Ben Caspit i tidningen Maariv tar det ett steg längre och liknar förslaget med att ”dela ut mutor till massorna”, skriver The Guardian.

1 tim
Demonstranter och polis i Jerusalem.  Ariel Schalit / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tusentals i protest mot Netanyahu i Jerusalem

Tusentals demonstranter i Jerusalem kräver att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu avgår. De anklagar honom för korruption och för att inte ha hanterat coronakrisen, rapporterar AFP.

– Det dödligaste viruset är inte covid-19, utan korruption, säger demonstranten Laurent Cige, som rest från Tel Aviv för att delta i protesterna under tisdagen.

Arbetslösheten i Israel har stigit från 3,4 procent i februari till 27 procent i april, för att i maj sjunka något till 23,5 procent. Regeringen har hävt en del restriktioner. Förra veckan fick nattklubbar och barer öppna igen.

14 jul
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef, Socialstyrelsen, Johan Carlson, generaldirektör, Folkhälsomyndigheten, och Stefan Anering, enhetschef, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, under Folkhälsomyndighetens pressträff om coronavirusets utveckling Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

21 nya dödsfall i Sverige: ”Kurvan ser gynnsam ut”

Det senaste dygnet har 21 nya dödsfall rapporterats in, enligt Folkhälsomyndigheten. Totalt har 5 593 personer med covid-19 dött i Sverige.

Den svenska situationen ser fortfarande gynnsam ut, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på torsdagens pressträff.

De fall som rapporterats är i många fall flera dagar gamla.

– De sista dagarna är det inte mycket rapporterat. Kurvan ser fortfarande gynnsam ut.

När det gäller det globala läget flaggar Carlson för att läget ser värre ut. Han nämner USA, Brasilien och Indien.

– Vi har också sedan förra veckan fått ett antal nya utbrott i länder som tryckt ned smittan påtagligt. Vi har sett nya utbrott i Spanien och vi har en smittspridning på Balkan som inte kan sägas vara under kontroll.

Även Socialstyrelsen rapporterar att kurvorna pekar åt rätt håll. 73 personer vårdas nu på landets intensivvårdsavdelningar.

4 tim
Illustrationsbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tre procent av göteborgarna hade covid-19

Drygt 3 procent av alla göteborgare som fick ett provtagningskit hemskickat under vecka 27 testade positivt för covid-19, rapporterar GP.

Av de 17 000 test som slumpmässigt skickades hem i brevlådan lämnades cirka 6 000 tillbaka för analys. Testet skickades hem till personer i olika stadsdelar och i olika åldrar.

Magnus Lindh, sektionschef för klinisk mikrobiologi på Sahlgrenska universitetssjukhuset och ansvarig för projektet, säger att man hoppades få in runt 10 000 svar från undersökningen, som är den hittills största i Göteborg.

Testet visar bara de som hade en pågående covid-19-infektion och inte om de testade har antikroppar.

4 tim
Utbildningsminister Anna Ekström (S. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ökad möjlighet att plugga hemma för gymnasieelever

Möjligheterna för distansundervisning på gymnasiet ökas, skriver TT. Anledningen är att minska smittorisken som kan uppstå med ökat resande.

– Om många elever åker kan det bli trångt för andra, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

Öppningen sker genom en ändring i en förordning och kommer bara att användas vid farlig trängsel i kollektivtrafiken. Dessförinnan ska bolagen inom kollektivtrafiken ha gjort vad de kan för att minska trängseln.

Lärare har tidigare uttryckt oro för fortsatt distansundervisning under hösten.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset