Hem
En flicka i Pakistan får poliovaccin. (Mohammad Sajjad / TT / NTB Scanpix)

Polio kan vara utrotat om sex månader

Inom sex månader kan polio vara utrotat från jorden. Det rapporterar Ekot med hänvisning till medicinska experter. 1988 satte WHO, Unicef och Rotary upp målet att eliminera alla fall av polioinfektion i världen. Då var 350 000 smittade i världen – hittills i år har färre än 30 smittats. I dag finns sjukdomen bara i tre länder: Afghanistan, Pakistan och Nigeria.

bakgrund
 
Polio
Wikipedia (sv)
Polio eller barnförlamning orsakas av ett virus som till en början infekterar människors övre luftvägar och stannar i tarmkanalen. För vissa infekterade sprider sig sedan viruset och infekterar ryggmärgens grå substans och kan då orsaka förlamning. Viruset är mycket smittsamt och därför drabbas främst barn, därav benämningen barnförlamning. Poliomyelit betyder infektion av grå märg (polios = grå, myelos = märg). Sjukdomen har tidigare varit en stor orsak till död, förlamning och livslånga funktionsnedsättningar, men effektiva vaccinationsprogram har nu utrotat viruset i stora delar av världen. Enligt WHO var polio 2013 endemiskt endast i Afghanistan, Nigeria och Pakistan. Sedan september 2015 är polio inte längre endemiskt i Nigeria. I början av 2014 fanns många polioutbrott i Asien, Afrika och Mellanöstern, men sedan dess har situationen förbättrats betydligt. De flesta som infekteras uppvisar inga symptom. Vid 4-8 % av fallen kommer viruset in i blodbanan och ger milda influensaliknande symptom i övre luftvägarna och mag-tarmkanalen. I 1 % av fallen når viruset ryggmärgen och förstör motorneuron, det vill säga nerver som går ut till musklerna. Sjukdomen kallas då paralytisk poliomyelit, och kan orsaka bestående förlamningar och död. Dödligheten i paralytisk poliomyelit är 5 - 15 %. Känselsinnets nerver förblir opåverkade. Ju äldre den sjuke är, desto större är risken för permanent förlamning; risken är cirka 15 gånger större för vuxna än för spädbarn.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen