Invånare betraktar elden som härjar vid Montana Alta på Gran Canaria.  DESIREE MARTIN / AFP
Inrikes

Polis sköt man • Gran Canaria-brand sprids • Cannabismedicin för barn på väg

Morgonens nyheter:

Man sköts av polis i centrala Stockholm efter stor insats
• Branden på Gran Canaria sprider sig – kan ta dagar att få under kontroll
• Cannabisläkemedel för barn kan bli godkänt i höst

Man sköts av polis i Stockholm efter stor insats

En man i 40-årsåldern sköts av polisen på Stora Essingen i Stockholm i går kväll i samband med ett gripande, rapporterar Aftonbladet. Mannen fördes till sjukhus men har inga livshotande skador. Han misstänks för brott men exakt vilket eller vilka är okänt.

Branden sprider sig – kan ta dagar att få under kontroll

Den stora skogsbranden på Gran Canaria sprider sig och nu varnar myndigheter för att det kan ta flera dagar innan elden är helt under kontroll, rapporterar AFP. Under måndagen väntas temperaturen i området stiga ytterligare, vilket förvärrar situationen.

Cannabisläkemedel för barn kan bli godkänt i höst

Ett läkemedel baserat på cannabis som riktar sig till barn kan bli godkänt i Sverige i höst, uppger Läkemedelsverket för Sveriges Radio Ekot. Läkemedlet riktar sig till barn med vissa svåra former av epilepsi och innehåller CBD som är ett av ämnena i cannabis.

Trafikverket: Tågtrafiken ska rulla igen på onsdag

Trafikverkets senaste besked var att tågtrafiken förbi Hässleholm skulle rulla tidigast fredag. Nu meddelar Trafikverket att delar av tågtrafiken förväntas vara igång redan under natten till onsdag, enligt Sveriges Radio.

Beslagtagna tankerfartyget i Gibraltar har kastat loss

Den iranska oljetankern Grace 1 som beslagtogs av den brittiska marinen i juli lämnade sent på söndagskvällen Gibraltar, visar sjötrafikdata, uppger flera medier. Fartyget stoppades efter misstankar om att det fraktade olja till kriget i Syrien.

Boris Johnson med flera.  TT.

Källa: Dokumentet läckt för att underminera Johnson

Ett regeringsdokument innehållande detaljer om Storbritanniens brexitförberedelser samt en bedömning av vad som väntar vid hård brexit har läckt, vilket väckt raseri inom den brittiska regeringen. Det skriver The Guardian.

Brittisk societetskvinna huvudmisstänkt i fallet

Sexbrottsanklagade Jeffrey Epsteins vän, den brittiska societetskvinnan Ghislaine Maxwell, utreds som nyckelpersonen i den traffickingkrets som möjliggjorde våldtäkterna som miljardären misstänkts för, skriver AP.

C positivt till regeringens satsning på glesbygden

Centerpartiet ställer sig positivt till regeringens förslag om att glesbygden ska få mer pengar genom det så kallade utjämningssystemet. ”Det här förslaget gynnar de kommuner vi skulle behöva gynna”, säger C:s ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström.

Rosenqvist i krasch – utan livshotande skador

Racerföraren Felix Rosenqvist var inblandad i en krasch under Indycarloppet i Pennsylvania, men ska ha klarat sig utan livshotande skador. Kraschen skedde redan i första varvet, när förarna Takuma Sato och Alexander Rossi körde in i varandra.

Dagens händelser

• POLITIK. Stefan Löfven åker till Island för att ett nordiskt ministermöte
• INRIKES. Rättegång för kvinna i 70-årsåldern misstänkt för mord på make i Lysekil
• INRIKES. Aktivister har anti-G7-möte i Hendaye i Frankrike
• UTRIKES. Irans utrikesminister besöker Finland
• KUTLUR. Svenska Filminstitutet presenterar höstens svenska filmer
• SPORT. Flera matcher i herrallsvenskan: Helsingborg-IFK Göteborg, Elfsborg-Östersunds FK, Djurgården-AFC Eskilstuna (alla 19.00)
• SPORT. Ridsports-EM inleds och pågår fram till den 25 augusti

Vill du hellre lyssna på nyheterna? Omni Pod ger dig den senaste nyhetssammanfattningen varje vardag.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Presidentvalet i USA Valrörelsen 2020
Joe Biden/Kamala Harris. TT
Presidentvalet i USA Valrörelsen 2020

Biden och Harris: Trump har lämnat landet i spillror

President Donald Trump är ”gnällig” och en inkompetent ledare som har lämnat USA i spillror, sa Demokraternas presidentkandidat Joe Biden och vicepresidentkandidaten Kamala Harris under sitt gemensamma framträdande i går. Det skriver BBC.

Donald Trump har redan börjat sina attacker och kallat Kamala för otäck, sa Biden.

– Är någon förvånad över att Donald Trump har ett problem med en stark kvinna eller starka kvinnor i allmänhet?

Även Harris gick till hårt angrepp mot presidenten.

– USA skriker högt efter ledarskap, men vi har en president som bryr sig mer om sig själv än de människor som valde honom.

2 tim
Joe Biden och Kamala Harris Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Harris och Biden på scen: Vårt land står på spel

Joe Biden och Kamala Harris höll på onsdagskvällen sitt första framträdande tillsammans sedan det stod klart att hon blir demokraternas vicepresidentkandidat i höstens val.

– Jag har inget tvivel om att jag valde rätt när jag valde Kamala Harris, säger Biden och fortsätter: Hon är smart, tuff och erfaren.

Kamala Harris svarar med att hon är stolt över att stå på scenen tillsammans med Biden. Amerika skriker efter ledarskap, säger hon.

– Det här är ett ögonblick som kommer att göra avtryck för Amerika. Allt vi bryr oss om: vår ekonomi, vår hälsa, våra barn, vilket land vi bor i, står på spel.

Igår 21:30
Arkivbilder TT NYHETSBYRÅN
undefined

Statistikgurun: Trump inte chanslös – men Biden leder

Demokraternas utmanare Joe Biden har greppet om presidentvalet i höst, men Donald Trump är inte helt chanslös. Det konstaterar statistikveteranen Nate Silvers sajt Fivethirtyeight, som i dag lanserade sin prognos över presidentvalet utifrån en mängd opinionsmätningar och beräkningar.

Om valet skulle hållas i dag tyder en del på att det skulle bli en jordskredsseger för Biden, skriver Nate Silver. Men, poängterar han, valet hålls inte i dag. ”Det är inte ovanligt, historiskt sett, att mätningarna i mitten av augusti skiljer sig ganska radikalt från valdagen.”

Därför ger Silvers modell Donald Trump 29 procents chans att vinna i november, trots att Biden leder med marginal både nationellt och i viktiga vågmästarstater.

Igår 20:19
Läs mer om Presidentvalet i USA
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Illustrationsbild. Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Varnar: Äldre kan isoleras efter utflykt med anhöriga

Flera äldreboenden runtom i landet vittnar om att anhöriga tar med sig sina släktingar på utflykter för att komma runt besöksförbudet, rapporterar TT.

Men nu varnar Sveriges kommuner och regioner (SKR) för att detta ofta innebär att de äldre måste isoleras när de kommer tillbaka

– Det är en jättesvår fråga och flera kommuner har då isolerat personer kanske två veckor tills man vet att den inte smittats av covid-19. Men vitsen var ju mer socialt umgänge och så kommer de tillbaka och det blir ännu mindre, säger Greger Bengtsson, samordnare för äldreomsorg på SKR.

1 tim
Illustrationsbild.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rekordmånga söker om smittbärarpenning

Kostnaden för smittbärarpenningen väntas öka med mer än 2 000 procent jämfört med förra året, skriver DN. Förra året utbetalades 4,2 miljoner kronor ut, i år väntas det röra sig om närmare 90 miljoner kronor.

För att få smittbärarpenning krävs att en läkare beslutar att man inte får arbeta på grund av att man kan vara smittad eller är smittad av en allmänfarlig sjukdom, men man kan också få det om läkaren ska utreda huruvida man har en smittsam sjukdom. Staten betalar alltid kostnaden för smittbärarpenningen.

Kostnaden för sjukpenning och sjuklön väntas öka med över 25 miljarder kronor i år på grund av coronaviruset, enligt Försäkringskassans prognos.

39 min
Spanska ridskolan i Österrikes huvudstad Wien. Lilli Strauss / TT NYHETSBYRÅN
undefined

UD häver avrådan från resor till två europeiska länder

Utrikesdepartementet avråder från och med i morgon inte längre från resor till Österrike och Liechtenstein, skriver man på sin hemsida.

Samtidigt meddelar UD att reseavrådan för en rad europeiska länder förlängs fram till 26 augusti. För länder utanför Europa förlänger man avrådan till 31 augusti.

Avrådan från utlandsresor har sedan tidigare hävts för 20 europeiska länder, däribland Frankrike, Grekland, Tyskland och Ungern.

Igår 12:39
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Illustrationsbild. Erik Anderson / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Minskning av fall i Victoria – lägsta siffran på 24 dagar

Den australiska delstaten Victoria rapporterade under torsdagen in åtta nya dödsfall, samt 278 nya fall av smittan, skriver flera medier. Det är den lägsta siffran på 24 dagar och den första gången på en vecka som antalet döda är under 10.

Under onsdagen rapporterades det in en ny högstasiffra i delstaten med 21 döda och 410 nya fall.

Victorias premiärminister Daniel Andrews säger att myndigheterna inte drar förhastade slutsatser och att de måste vara uppmärksamma på situationen varje dag.

Delstaten är just nu i fas tre i sin nedstängning, men myndigheterna övervakar situationen och är redo att gå in i fas fyra om det behövs.

15 min
Sjukvårdspersonal genomför coronatest. Mark Baker / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Smittan kan ha cirkulerat i Nya Zeeland i flera veckor

Covid-19 kan ha cirkulerat i Nya Zeelands största stad i flera veckor, enligt landets hälsomyndighet. Beskedet kommer efter att Nya Zeeland upptäckt sitt första inhemska coronafall på 102 dagar, skriver The Guardian.

Nu varnar premiärminister Jacina Ardern för att det ”kommer att bli värre innan det blir bättre”.

– Återigen har vi påmints om hur knepigt det här viruset är och hur lätt det kan spridas, säger hon.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Illustrationsbild. NTB / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Rån mot funktionsnedsatta har ökat kraftigt i pandemin

Antalet polisanmälningar om rån mot personer med funktionsnedsättning har blivit sex gånger fler under första halvåret 2020 jämfört med samma period förra året. Det rapporterar Ekot med hänvisning till brottsförebyggande rådet, BRÅ.

Totalt handlar det om 173 anmälda rån medan samma siffra förra året hamnade på 31 stycken.

Ökningen kan enligt Jan Bäcklund på BRÅ ha en koppling till coronapandemin.

– Man ska ta hjälp av släkt, vänner och grannar och det skapar en möjlighet för dem som inte är så nogräknade, säger han.

35 min
Illustrationsbild. Janerik Henrsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Synskadade har svårt att boka coronatest digitalt

Många synskadade har problem att boka coronatest, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Anledningen är att den teknik som används för att boka testerna är krånglig.

Synskadades Riksförbund tycker att regionerna har lagt för lite tid på att se till så att synskadade har den kompetens som behövs.

– Det är inte så enkelt att använda digitala tjänster när man inte ser alls, säger Håkan Thomson, ordförande på Synskadades Riksförbund.

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, säger till Ekot att de arbetar för att de digitala hjälpmedlen ska vara till och fungera för alla.

1 tim
Läs mer om Coronaviruset
Tobias Billström (M), Christina Höj Larsen (V), Rikard Larsson (S) och Annika Hirvonen Falk (MP) från migrationskommittén/Arkivbild.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationssamtalen

S stödjer samtliga förslag från kommittén – MP tre

Socialdemokraterna är det enda parti som står bakom samtliga 26 förslag från migrationskommittén, rapporterar TV4 Nyheterna och DN. Regeringspartnern Miljöpartiet stödjer dock endast tre av förslagen enligt dokument som visar hur partierna röstat.

Även Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är emot en stor del av förslagen. Liberalerna står bakom 24 förslag och blir det parti som stödjer näst flest av förslagen från migrationssamtalen.

– Jag är inte främmande för att i en riksdagsmotion yrka på det som det finns majoritet för i kommittén, säger Fredrik Malm (L) till TV4 Nyheterna.

Igår 20:17
Morgan Johansson och Ulf Kristersson i Akutellt. SVT
undefined

S och M i bråk om varför migrationssamtal föll

Socialdemokraterna och Moderaterna lyckades inte komma överens om en gemensam migrationspolitik och partierna är oeniga om varför det blev så.

– Vi hade helt olika målbilder, vi hade som målbild att få en ny politik som minskar invandringen till Sverige, säger M-ledaren Ulf Kristersson under en debatt i Aktuellt.

Migrationsminister Morgan Johansson menar att Moderaterna inte ville förhandla.

– Att förhandla med Moderaterna är som att förhandla med en tvål, säger migrationsminister Morgan Johansson.

Igår 19:25
Jimmie Åkesson (SD) och Jonas Andersson (SD)/Arkivbild. Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SD lanserar eget förslag om ny migrationspolitik

Förslagen från migrationssamtalen är ”urvattnade och tandlösa”, skriver SD-ledaren Jimmie Åkesson och Jonas Andersson, ledamot i migrationskommittén, på DN Debatt.

”En halvmesyr som inte ens de rödgröna regeringspartierna kunde vara överens om sinsemellan”, konstaterar de.

I stället lanserar Sverigedemokraterna ett eget migrationspolitiskt förslag. Bland annat tycker partiet att rätten att söka asyl ska begränsas till första asylland, anhöriginvandringen begränsas till EU-rättens miniminivå och försörjningskraven skärpas.

Igår 20:50
Läs mer om Migrationssamtalen