Invånare betraktar elden som härjar vid Montana Alta på Gran Canaria.  DESIREE MARTIN / AFP
Inrikes

Polis sköt man • Gran Canaria-brand sprids • Cannabismedicin för barn på väg

Morgonens nyheter:

Man sköts av polis i centrala Stockholm efter stor insats
• Branden på Gran Canaria sprider sig – kan ta dagar att få under kontroll
• Cannabisläkemedel för barn kan bli godkänt i höst

Man sköts av polis i Stockholm efter stor insats

En man i 40-årsåldern sköts av polisen på Stora Essingen i Stockholm i går kväll i samband med ett gripande, rapporterar Aftonbladet. Mannen fördes till sjukhus men har inga livshotande skador. Han misstänks för brott men exakt vilket eller vilka är okänt.

Branden sprider sig – kan ta dagar att få under kontroll

Den stora skogsbranden på Gran Canaria sprider sig och nu varnar myndigheter för att det kan ta flera dagar innan elden är helt under kontroll, rapporterar AFP. Under måndagen väntas temperaturen i området stiga ytterligare, vilket förvärrar situationen.

Cannabisläkemedel för barn kan bli godkänt i höst

Ett läkemedel baserat på cannabis som riktar sig till barn kan bli godkänt i Sverige i höst, uppger Läkemedelsverket för Sveriges Radio Ekot. Läkemedlet riktar sig till barn med vissa svåra former av epilepsi och innehåller CBD som är ett av ämnena i cannabis.

Trafikverket: Tågtrafiken ska rulla igen på onsdag

Trafikverkets senaste besked var att tågtrafiken förbi Hässleholm skulle rulla tidigast fredag. Nu meddelar Trafikverket att delar av tågtrafiken förväntas vara igång redan under natten till onsdag, enligt Sveriges Radio.

Beslagtagna tankerfartyget i Gibraltar har kastat loss

Den iranska oljetankern Grace 1 som beslagtogs av den brittiska marinen i juli lämnade sent på söndagskvällen Gibraltar, visar sjötrafikdata, uppger flera medier. Fartyget stoppades efter misstankar om att det fraktade olja till kriget i Syrien.

Boris Johnson med flera.  TT.

Källa: Dokumentet läckt för att underminera Johnson

Ett regeringsdokument innehållande detaljer om Storbritanniens brexitförberedelser samt en bedömning av vad som väntar vid hård brexit har läckt, vilket väckt raseri inom den brittiska regeringen. Det skriver The Guardian.

Brittisk societetskvinna huvudmisstänkt i fallet

Sexbrottsanklagade Jeffrey Epsteins vän, den brittiska societetskvinnan Ghislaine Maxwell, utreds som nyckelpersonen i den traffickingkrets som möjliggjorde våldtäkterna som miljardären misstänkts för, skriver AP.

C positivt till regeringens satsning på glesbygden

Centerpartiet ställer sig positivt till regeringens förslag om att glesbygden ska få mer pengar genom det så kallade utjämningssystemet. ”Det här förslaget gynnar de kommuner vi skulle behöva gynna”, säger C:s ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström.

Rosenqvist i krasch – utan livshotande skador

Racerföraren Felix Rosenqvist var inblandad i en krasch under Indycarloppet i Pennsylvania, men ska ha klarat sig utan livshotande skador. Kraschen skedde redan i första varvet, när förarna Takuma Sato och Alexander Rossi körde in i varandra.

Dagens händelser

• POLITIK. Stefan Löfven åker till Island för att ett nordiskt ministermöte
• INRIKES. Rättegång för kvinna i 70-årsåldern misstänkt för mord på make i Lysekil
• INRIKES. Aktivister har anti-G7-möte i Hendaye i Frankrike
• UTRIKES. Irans utrikesminister besöker Finland
• KUTLUR. Svenska Filminstitutet presenterar höstens svenska filmer
• SPORT. Flera matcher i herrallsvenskan: Helsingborg-IFK Göteborg, Elfsborg-Östersunds FK, Djurgården-AFC Eskilstuna (alla 19.00)
• SPORT. Ridsports-EM inleds och pågår fram till den 25 augusti

Vill du hellre lyssna på nyheterna? Omni Pod ger dig den senaste nyhetssammanfattningen varje vardag.

Toppnyheter

Rosenbad. Arkivbild. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vapenstölderna i Rosenbad

Uppgifter: Vapenstöld på Rosenbad upptäckt i mars

Redan i mars i år upptäcktes en vapenstöld på Rosenbad men säkerhetsföretaget Securitas avvaktade med att anmäla, säger flera uppgiftslämnare till Expressen.

Tidigare i dag avslöjade Dagens Juridik att sex pistoler och hundratals patroner stulits från regeringskansliet. Det framgår inte av Expressens rapportering om det rör sig om samma stöld.

Regeringskansliet vill inte kommentera uppgifterna. Securitas vd Joachim Källsholm säger att han inte kan uttala sig.

– Oavsett om jag visste något eller inte får inte vi, enligt lag, uttala oss om skyddsobjekt eller något som har med skyddsobjekten att göra, så jag kan inte hjälpa dig, säger han.

1 tim
Arkivbilder TT
undefined

Uppgifter: Sex vapen stulna från regeringskansliet

Sex pistoler och hundratals patroner med ammunition har stulits från ett låst skåp inne på regeringskansliet, enligt uppgifter till Dagens Juridik.

Det ska enligt tidningens uppgifter röra sig om så kallade ”extra vapen” som kan användas av skyddsvakter inne på regeringskansliet om säkerhetsnivån måste höjas, exempelvis vid ett terrorattentat.

Lokalerna har sökts igenom utan att vapnen har gått att hitta.

– Man vill inte att det här ska komma ut, det är locket på, säger en källa till tidningen.

Varken regeringskansliets säkerhetschef eller presstjänsten vill i nuläget ge tidningen en kommentar. Polisen bekräftar för DN att stölden polisanmäldes den 25 oktober.

Idag 12:55
Läs mer om Vapenstölderna i Rosenbad
Saugus High School. CBSN/Skärmdump
Skolskjutningen i Kalifornien

Skolskjutningen: Två döda och flera svårt skadade – skytten sköt sig i huvudet

Flera personer har skadats i en skottlossning på Saugus High School i Santa Clarita i södra Kalifornien. Två personer har dött och för flera av de andra är tillståndet kritiskt, uppger polisen.

En 15-årig misstänkt skytt jagades för skjutningen, men polisen har meddelat att han ”inte längre är ett hot”. Han sköt sig själv i huvudet och vårdas för livshotande skador, uppger polisen vid en pressträff.

Skytten var en elev på skolan, enligt polisen.

4 tim
Elever sörjer på Saugus High School. FREDERIC J. BROWN / AFP
undefined

Polisen bekräftar: En pojke och en flicka är döda

En 16-årig flicka sköts ihjäl i skolskjutningen i Santa Clarita i Kalifornien, uppger polisen vid en presskonferens. Dessutom har en pojke dött av sina skador, uppger sheriffen på Twitter. Minst tre andra unga skadades i skottlossningen som ägde rum på torsdagsmorgonen, lokal tid.

Den misstänkte skytten är en jämnårig pojke som gick på skolan. Han vårdas på sjukhus med livshotande skador efter att ha skjutit sig själv i huvudet.

FBI jobbar med ärendet.

43 min
Saugus High School. Christian Monterrosa / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Elever var på väg till skolan när skjutningen inträffade

Skjutningen i Santa Clarita där minst tre personer skadades allvarligt inträffade precis när skoldagen var på väg att börja. Eleven Denzel Abesamis var precis på väg att gå in på skolområdet när han såg hur klasskamrater flydde för sina liv, berättar han för LA Times. Han ringde en vän som gömde sig i ett klassrum.

Det har tidigare riktats hot mot skolan, enligt Denzel Abesamis.

– Jag har alltid varit rädd för att något sådant här ska hända, säger han till LA Times.

Enligt MSNBC har skytten hittats död. Sheriffen i Los Angeles County skriver dock att han vårdas på sjukhus.

3 tim
Läs mer om Skolskjutningen i Kalifornien
TT
Felaktiga SCB-siffrorna

Ekonomer: SCB:s siffermiss sänkte svenska kronan

Det uppmärksammade felet i SCB:s arbetslöshetsstatistik kan ha fått en rad olika konsekvenser, säger två ekonomer till TT.

Handelsbankens seniorekonom Johan Löf pekar på att de överdrivna arbetslöshetssiffrorna bidrog till kronförsvagningar när de presenterades. Den skenbart höga arbetslösheten har också använts som slagträ i upptakten till årets löneförhandlingar, enligt Löf.

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist är inne på samma linje.

– Statistik är enormt viktigt för ekonomisk-politiska beslut och just arbetsmarknadsdata spelar en central roll för regeringen och för Riksbanken, säger han till TT.

1 tim
Simon Rehnström/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Regeringen bär ansvar för missen – snålat för länge”

Regeringen kan inte bara skylla på SCB utan bär själv en del av ansvaret för den uppmärksammade statistikmissen. Det säger Nordeas chefekonom Annika Winsth till SvD Näringsliv.

Enligt Winsth har det länge varit tydligt att SCB behöver mer resurser.

– Om man snålar med osthyvelprincipen under lång tid riskerar man att hamna i det här resultatet, säger hon.

Chefekonomen hoppas nu att frågan om myndighetens resurser blir föremål för diskussion.

Hon tror vidare att den nedjusterade arbetslöshetssiffran ökar sannolikheten för en räntehöjning i december.

24 min
Arkivbild: SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Chefsekonomen ryter ifrån: ”Pinsamt och allvarligt”

Flera bedömare och analytiker började redan för flera månader sedan tvivla på att SCB:s arbetslöshetssiffror faktiskt stämde överens med verkligheten. Varför reagerade inte statistikmyndigheten på att siffrorna såg konstiga ut? Det frågar sig SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist i ett Twitter-inlägg.

Han utvecklar sitt resonemang i en intervju med TT:

– Det bekymrar mig att det finns en risk att vi tappar trovärdigheten för statistiken när det framkommer sådana här brister.

Nordea Markets Mikael Sarwe skriver på Twitter att de rättade siffror som SCB släppte på torsdagsförmiddagen rimmar bättre med hans beräkningsmodell, men han spår en ökning av arbetslösheten nästa år.

Idag 11:49
Läs mer om Felaktiga SCB-siffrorna
Janne Andersson och assisterande förbundskapten Peter Wettergren. JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
undefined

Jannes besked: Alla spelare är tillgängliga i morgon

De svenska fotbollsherrarna är helt skadefria inför morgondagens EM-kvalmatch mot Rumänien. Vänsterbacken Pierre Bengtsson har varit ett frågetecken men är aktuell för spel.

– Som jag uppfattade det på träningen är det inga problem med någon, säger förbundskapten Janne Andersson enligt Fotbollskanalen.

Sverige säkrar spel i EM 2020 vid vinst i morgon. Vid oavgjort måste Sverige vinna mot Färöarna på måndag och vid förlust krävs svensk seger mot Färöarna samtidigt som Rumänien inte vinner borta mot Spanien.

4 tim
Pressträff med Victor NIlsson Lindelöf. JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
undefined

Svenska stjärnorna vill se match fri från böljande spel

Rumänien är ett lag som är bra på att kontra, säger den svenska mittfältaren Emil Forsberg till Radiosporten. Det är en utmaning som flera svenska spelare lyfter inför morgondagens ödesmatch i EM-kvalet.

Backstjärnan Victor Nilsson Lindelöf säger till DN att blågult vill undvika ett böljande spel.

– Först och främst för att kunna kontrollera matchen. När det böljar har du inte kontroll, säger 25-åringen till tidningen, och får medhåll av mittfältaren Kristoffer Olsson.

Idag 11:05
Läs mer om Fotbolls-EM 2020
Markustorget i Venedig.  FLAVIO LO SCALZO / TT NYHETSBYRÅN
Översvämningarna i Venedig

Nödläge utlyst i Venedig – värsta situationen på 50 år

Italien har utfärdat nödläge i Venedig efter de kraftiga översvämningarna som har drabbat staden de senaste dagarna, uppger premiärminister Giuseppe Conte på Twitter.

Mer än 80 procent av kanalstaden har varit under vatten när det varit som värst, skriver BBC.

Under torsdagen träffade Conte Venedigs borgmästare och venedigbor som drabbats av vattenhöjningarna.

Affärer och museer har tvingats stänga ner och för de som drabbas av ekonomiska förluster har regeringen utlovat kompensation på uppemot 20 000 euro, ungefär 215 000 svenska kronor.

2 tim
Människor fotograferar förödelsen.  MARCO BERTORELLO / AFP
undefined

Delar av Venedig under vatten: Lokalt nödläge

Delar av Venedig har översvämmats sedan högvattnet har nått de högsta nivåerna på över 50 år och de näst högsta någonsin, skriver Reuters. Enligt AFP flyr turister undan de hastigt stigande nivåerna.

Stadens borgmästare Luigi Brugnaro planerar att utlysa nödläge för staden.

”Vi ber regeringen om hjälp, kostnaderna kommer att bli höga. Det här är ett resultat av klimatförändringarna”, skriver stadens borgmästare Luigi Brugnaro på Twitter.

När högvattnet steg på tisdagen nådde Adriatiska havet nivåer som inte setts på över 50 år. Starka vindar drev på vågor som slog in över Markusplatsen. De exceptionellt höga nivåerna av ”acqua alta”, högvatten, nådde 187 centimeter över normal nivå under tisdagsförmiddagen.

Igår 11:05
Markusplatsen i Venedig.  Luca Bruno / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Museer i Venedig stänger efter översvämningarna

Flera museer i Venedig tvingas att stänga efter de värsta översvämningarna sedan 1966, rapporterar internationella medier.

Bland annat har Venedigbiennalen och Guggenheimmuseet hållit stängt under dagen. Markusplatsen var täckt av en meter vatten och även Markuskyrkan hade svämmat över. I palatset Ca' Pesaro utbröt en brand efter elektrisk kortslutning.

Borgmästaren Luigi Brugnaro säger att Venedig går på knäna.

– De kommande dagarna blir en prövning och vi behöver all hjälp vi kan få, säger han enligt italienska nyhetsbyrån ANSA.

Igår 16:42
Läs mer om Översvämningarna i Venedig

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund