Polischef: Den som skjuter någon i benet ses som feg
Våldet har normaliserats och en ”dödskultur” sipprar ut i landet, i form av den senaste tidens dödsskjutningar. Det säger Linda Staaf, underrättelsechef på Noa, till SvD.
– Den som i dag skjuter någon i benet riskerar att ses som en fegis. I den här kulturen dödar man för att demonstrera sitt våldskapital, säger hon till tidningen.
De senaste veckorna har våldet blossat upp i mindre städer, och totalt har 31 personer mördats med skjutvapen i år. Polisen är dock bara en del i arbetet mot skjutningarna, menar Staaf.
– Polisen kommer ju i första hand egentligen in när ett brott kan misstänkas. Då är det alldeles för sent, säger hon.
bakgrund
Nationella operativa avdelningen (Noa)
Wikipedia (sv)
Polisens nationella operativa avdelning (NOA) är en i januari 2015 inrättad organisationsenhet inom Polismyndigheten, som ersatte den tidigare Rikskriminalen.
Den nationella operativa avdelningen leder Polismyndighetens operativa verksamhet och kan besluta om insatser och resursförstärkningar i hela landet i olika typer av verksamheter. Den har vad som betecknas "funktionsansvar", inklusive personalansvar och resultatansvar, för den Nationella insatsstyrkan, Polisflyget, det Nationella bombskyddet och sektionen för särskilda insatser. Inom avdelningen finns också det arbetsuppgifter som den tidigare centrala gränskontrollenheten haft.
Avdelningen svarar inom polismyndigheten som dess kontaktpunkt mot Säkerhetspolisen, Försvarsmakten och Försvarets radioanstalt.
Nationella operativa avdelningen utreder kulturarvsbrott, krigsbrott, artskyddsbrott (CITES-brott), immaterialrättsliga brott, penningtvätt och finansiering av terrorism samt korruptionsbrott.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen