USA:s utrikesminister Mike Pompeo. ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / POOL
Israel-Palestina-konflikten

Pompeo: Rapporten visar att FN är anti-israeliskt

USA:s utrikesminister Mike Pompeo går till hård attack mot FN efter att organisationen i veckan släppt en lista på företag som har koppling till israeliska bosättningar på ockuperad palestinsk mark.

– Publiceringen bekräftar den omedgörliga anti-israeliska hållningen som är utbredd inom FN, säger Pompeo i ett uttalande, enligt AFP.

Pompeo vill att FN:s medlemsländer nu markerar mot rapporten som FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet, ansvarar för.

Israel menar att det handlar om en svartlistning av israeliska företag och har brutit med Bachelet. Från palestinsk håll ses rapportpubliceringen som en seger.

Läs också

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Thomas Strandvik är fast tillsammans på hotellet i Teneriffa med sin fru Harriet och barnen Daniel och Emilia. Privat
Coronaviruset Globala spridningen

Familjen Strandvik är satta i karantän på Teneriffa-hotell

Thomas och Harriet Strandvik från Åland sitter tillsammans med sina barn fast på det hotell på Teneriffa som satts i karantän efter att en person som bott där smittats av det nya coronaviruset.

I en intervju med TT säger Thomas Strandvik att han fick veta om situationen på hotellet efter att han läst om det i en artikel.

– Då såg jag att, fan, det där är ju vårt hotell.

Personalen hade stuckit in en lapp under dörren till rummet där det stod att de inte fick lämna hotellet, men i övrigt har de inte fått någon information.

– Det står i finska medier att vi ska få röra oss på hotellområdet. Men jag har inte fått det bekräftat eftersom ingen har pratat med oss, säger Thomas.

3 tim
Landslagets Andreas Granqvist.  CARL SANDIN / BILDBYRÅN
undefined

Uefa: EM kan påverkas om läget blir värre än det är nu

Sommarens fotbolls-EM kan komma att påverkas om utbrottet av det nya coronaviruset blir värre än det är i dag. Det säger Uefas vicepresident Michele Uva enligt TT.

– Vi är nu i ett läge där vi avvaktar. Vi bedömer land för land och fotbollen måste följa de order som kommer från de individuella nationerna.

Sommarens mästerskap spelas i 13 länder, däribland i Italien där viruset började få spridning i helgen. Flera matcher i italienska Serie A kommer att spelas utan publik den kommande helgen, som en följd av virusspridningen.

2 tim
Giuseppe Conte till vänster.  TT
undefined

Conte beskyller sjukhus för spridning av coronaviruset

Utbrottet i Italien av det nya coronaviruset har förvärrats av att ett sjukhus hanterat det på ett undermåligt sätt. Det menar premiärminister Giuseppe Conte enligt AFP och Reuters.

283 fall har konstaterats i landet och under tisdagen har viruset spridits längre söderut, från att tidigare ha varit isolerat till två regioner i norr. Conte menar ändå att det är säkert för invånarna i Italien att resa, och säger att det skulle vara orättvist om andra länder inför reseförbud för personer från Italien.

Italienska myndigheter har vidtagit flera åtgärder för att stoppa utbrottet, bland annat genom att stänga skolor och att förbjuda publik vid olika evenemang.

Under dagen har det även bekräftats fall av coronaviruset i Österrike, Spanien, Schweiz och Kroatien, skriver Sky News.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Gui Minhai.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fallet Gui Minhai

EU: Gui Minhais rättigheter har inte respekterats

Myndigheterna i Kina måste fullt ut samarbeta med svenska myndigheter i fallet med den fängslade förläggaren Gui Minhai. Det kräver EU-kommissionen i en kommentar enligt Expressen.

Kommissionen menar att ”allvarliga frågor” ännu inte har besvarats.

”Hans rättigheter, däribland tillgången till konsulär hjälp och en rättvis rättegång, har inte respekterats.”

Tidigt i morse kom nyheten att Gui Minhai dömts till tio års fängelse. Den kinesiska ambassaden i Sverige hävdar att Gui Minhai numera bara är kinesisk medborgare och att fallet därför inte är en fråga för Sverige.

9 min
Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou. TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ambassadören: Gui inte längre en fråga för Sverige

Kinas ambassadör säger i ett uttalande att de har tagit bort fallet Gui Minhai från sitt arkiv över konsulära fall mellan Sverige och Kina, rapporterar flera medier. När Gui Minhai ansökte om kinesiskt medborgarskap 2018 förlorade han sitt svenska menar ambassaden.

”Kina tillåter inte dubbla medborgarskap för någon av sina medborgare, och respekterar Gui Minhais vilja och kommer att acceptera honom som en kinesisk medborgare”, skriver ambassaden.

Vidare skriver ambassaden att man hoppas att Sverige respekterar Kinas och domstolens agerande. Utrikesminister Ann Linde (S) och utrikesdepartementet har tidigare under dagen avfärdat uppgifterna om att den svensk-kinesiska förläggaren avsagt sig sitt svenska medborgarskap.

2 tim
Utrikesminister Ann Linde (S), Kinas ambassadör i Sverige Gui Congyou Henrik Montgomery, Anders Wiklund TT
undefined

Ann Linde har haft möte med Kinas ambassadör

Utrikesminister Ann Linde (S) har haft ett möte med Kinas ambassadör i Sverige, rapporterar TT. Ministern vill ha information om exakt vad som hänt i fallet Gui Minhai. Den svensk-kinesiske förläggaren har dömts till tio års fängelse. Samtidigt betonade Linde inför mötet att hon inte vill utvisa ambassadören Gui Congyou, trots den spända relationen mellan Sverige och Kina.

– Jag anser att det är bra att ha kontaktvägar öppna. Att vi kunde kalla upp ambassadören i Stockholm och direkt framföra våra krav visar nyttan av att ha ambassadören i Stockholm, sa Linde till SVT innan mötet.

Hennes pressekreterare säger till TT att man fått en formell bekräftelse på domen men vill inte gå in på hur Gui Congyou reagerat på kraven som ställts från Sveriges sida.

6 tim
Läs mer om Fallet Gui Minhai
Presidentvalet i USA Primärvalen 2020
Donald Trump och Bernie Sanders. TT
Presidentvalet i USA Primärvalen 2020

Analys: Kan Bernie Sanders verkligen utmana Trump?

Kan Bernie Sanders, som fått en gyllene start i Demokraternas primärval, stå upp i en kamp mot president Donald Trump när det verkligen gäller? I en analys listar Washington Posts Philip Bump argument som talar för både Sanders och Trump.

Sanders fördel är att han enligt undersökningar har större stöd än Trump i stater som Michigan och Pennsylvania. Å andra sidan visar andra siffror att stödet totalt sett ”bara” är på samma nivå som Hillary Clinton hade för fyra år sedan.

”Trumps seger gick inte att förutspå i februari 2016, men han vann ändå”, skriver Philip Bump som ännu inte vågar spå vem som skulle vinna en sådan kamp.

The Atlantics Elaine Godfrey har noterat att det verkar finnas en viss lucka mellan Sanders budskap om ”Medicare for all” och det faktum att många av hans supportrar tror att en sådan reform kan vara svår att få igenom.

Kan det kanske innebära att Sanders anpassar sitt budskap om han faktiskt blir Demokraternas kandidat? frågar hon sig.

1 tim
Mike Bloomberg, Elizabeth Warren och Bernie Sanders.  John Locher / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bloombergs debattplan: Gå till angrepp mot Sanders

Förre New York-borgmästaren Mike Bloomberg hoppas på att få ett uppsving i Demokraternas primärval genom att få tisdagens debatt i South Carolina att till stor del handla om Bernie Sanders, rapporterar Politico.

Sanders har fått en bra start i primärvalen med ett brett stöd, nu senast i delstaten Nevada. Bloombergs stab menar att det delvis kan förklaras med att övriga kandidater ännu inte lyckats angripa Sanders på ett effektivt sätt.

– Vi har fäst blicken på honom, säger en person ur Bloombergs stab.

Inför tisdagens debatt har Bloomberg släppt en video där han anklagar Sanders för att vara ”polare” med den amerikanska vapenlobbyn.

4 tim
Bernie Sanders/Fidel Castro. TT
undefined

Sanders får kritik för sina kommentarer om Kuba

Demokraternas toppkandidat Bernie Sanders är i blåsväder för att ha talat väl om vissa av kommunistledaren Fidel Castros reformer på Kuba.

I en intervju med CBS ”60 minutes” i söndags sa Sanders att han tog avstånd från ”den kubanska regimens auktoritära natur” och klandrade landets behandling av oppositionella. Men han gav också beröm till Castroregimens läskunnighetsprogram.

Detta har lett till hård kritik från Sanders motståndare i primärvalen. Bland annat säger Joe Bidens rådgivare Cristobal Alex att Sanders ”ideologi gör honom blind för verkligheten”.

Idag 09:23
Läs mer om Presidentvalet i USA
Coronaviruset Smittan i Sverige
Man med mask i Italien. FLAVIO LO SCALZO / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Risknivån för spridning av coronavirus i Sverige höjs

Risken för att coronaviruset får spridning i Sverige uppgraderas, uppger Folkhälsomyndigheten. Beslutet tas på grund av den senaste tidens utveckling i omvärlden.

Samtidigt bedöms risken för allmän smittspridning i Sverige som låg. I pressmeddelandet skriver man att det finns en viss riskökning på grund av resandet från Iran och Sydkorea till Sverige.

– Det är mycket möjligt att vi upptäcker fall i Sverige där personer smittats utomlands. samtidigt bedömer vi att risken för allmän spridning i Sverige är låg, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten i uttalandet.

5 tim
Illustrationsbild. HEIDI LEVINE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Alla måste preppa för att stanna inomhus

Opinion Coronaviruset och den svenska sjukvården står i fokus för flera ledarsidor på tisdagen.

Sydsvenskans huvudledare ifrågasätter hur god den svenska beredskapen för ett större utbrott av coronaviruset verkligen är.

I ledartexten pekar man bland annat på att antalet vårdplatser är begränsat och att det skulle ta både tid och resurser i anspråk att anpassa vården för att klara av fler än 100 svårt sjuka coronapatienter i Sverige.

”Var och en behöver – utan att drabbas av panik – se till att ha mediciner och mat för att klara en tid i hemmet utan att gå ut”, argumenterar man.

Dagens Nyheters ledarsida är mindre pessimistisk på den punkten och skriver att Sveriges har ett fungerande sjukvårdssystem.

Däremot varnar man för att lita på den kinesiska regimen vad gäller statistik och prognoser.

Sjukvården står i fokus även i Ann-Charlotte Marteus ledare i Expressen, som applåderar det faktum att personalen inom vården nu har börjat säga ifrån mot orimliga arbetsvillkor.

”Kvinnor i välfärden måste larma och klaga innan de går in i ett smärthelvete eller i väggen - inte efteråt”, skriver Marteus.

Idag 08:27
Björn Olsen. TT/SVT
undefined

Professor: Det som händer i Italien kan hända även här

Coronaviruset sars-cov-2 hade kunnat få nästan lika stor spridning i Sverige som det fått i Italien, där över 200 personer smittats. Det säger Björn Olsen, professor i infektionsmedicin, i SVT:s Aktuellt.

– Vi har kanske lite annorlunda sätt att fånga upp tidigt smittade än i Italien, men det här dök ju upp som en bomb från klar himmel, säger han.

Han menar att viruset fått en ”okontrollerad spridning” i både Europa och Asien och drar sig inte för att kalla det för en pandemi. Statsepidemiologen är inte fullt lika orolig, även om han anser det vara oroväckande lokalt i Italien.

– Jag tror att vi hade klarat det bättre, säger han.

Igår 22:44
Läs mer om Coronaviruset
Stefan Löfven / Gui Minhai TT
Reaktioner på domen mot Gui Minhai

Svenska Pen: Löfven måste kräva att Gui Minhai släpps

Tryck- och yttrandefrihetsorganisationen Pen International kommer att kraftsamla för att få världen att agera mot Kina i fallet Gui Minhai, rapporterar Kulturnytt.

– Vi kommer att göra honom till vårt främsta fall - en symbol som visar hur verkligheten ser ut i Kina, säger Carles Torner, vd på Pen International till radion.

Även Svenska Pen kräver åtgärder och riktar sig i en debattartikel i Aftonbladet direkt mot Stefan Löfven. Pens Elisabeth Löfgren skriver att rättegången mot den svensk-kinesiska förläggaren som nu dömts till tio års fängelse med högsta sannolikhet var riggad.

”Den ändrar inte vårt krav på att Gui Minhai ska släppas omedelbart och villkorslöst”, skriver hon och fortsätter:

”Löfven måste kräva Minhais frigivning.”

3 tim
Spårvagnshållplatsen vid Grönsakstorget i Göteborg. Wikimedia Commons.
undefined

Förslaget: Grönsakstorget bör heta Gui Minhais torg

Liberala ungdomsförbundet i Västsverige vill döpa om Grönsakstorget i Göteborg till Gui Minhais torg, rapporterar DN. Vid torget ligger Kinas konsulat och nu kommer ungdomsförbundet att skicka in ett formellt förslag till kommunens namnberedning.

Förslaget stöttas av lokala M-toppen Gustaf Göthberg och även tidigare EU-kommissionären ger tummen upp.

– Det vore väl ett utmärkt förslag att byta namn, säger Cecilia Malmström (L) och tillägger att Sverige måste fortstätta agera på alla nivåer.

Den svensk-kinesiska förläggaren Gui Minhai har dömts till tio år i fängelse av en domstol i Kina.

3 tim
Läs mer om Reaktioner på domen mot Gui Minhai

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund