Benjamin Netanyahu med hustrun Sara Netanyahu. Ammar Awad / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

Pott till kommuner i budget • Jämnt val i Israel • Saudiarabien: Bevis mot Iran

Morgonens nyheter:
Pott till 32 kommuner med särskilda utmaningar i höstbudgeten
Saudiarabien: Bevis på att Iran var inblandat i drönarattacker
Jämnt val i Israel – båda rivalerna lovar försök till regeringsbildning

Höstbudgeten presenteras – kommuner får tillskott

Regeringen föreslår att 32 kommuner med socioekonomiska utmaningar ska få ta del av en särskild pott på en halv miljard. Det framgår av höstbudgeten som släpptes på morgonen. Totalt innehåller satsningar på drygt 29 miljarder kronor 2020, mest går till sänkt inkomstskatt.

Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) ligger fokus i budgeten på arbete, klimat och välfärd.

Jämnt val i Israel – båda rivalerna lovar att försöka bilda regering

Vallokalsundersökningar indikerar att premiärminister Benjamin Netanyahu misslyckades med att säkra en majoritet i Israels nyval i går. I ett tal i natt lovade Netanyahu att han ska bilda koalitionsregering. Samma sak lovar Blåvita alliansens ledare Benny Gantz.

Källor: USA överväger en hämndaktion mot Iran

Trump-administrationen överväger en hämndattack mot Iran, som misstänks ligga bakom drönarattacker mot saudiska oljeanläggningar. Det uppger källor för NBC News. Under ett möte ska den amerikanska militären ha presenterat en lista med flera förslag till president Donald Trump.

En av världens rikaste ny USA-ambassadör i Sverige

Paypal-grundaren Ken Howery är nu godkänd av den amerikanska senaten som ny ambassadör i Sverige, rapporterar SVT Nyheter. Howery, som är en av världens rikaste, nominerades av president Donald Trump redan förra hösten.

Nyval i Spanien – fjärde valet på fyra år

Spanien ska gå till nyval den 10 november. Det står klart sedan regeringsförhandlingarna i landet brutit samman. Premiärminister Pedro Sánchez utlyste nyvalet, som det blir det fjärde valet i landet på fyra år, under tisdagskvällen.

Jurist: Kommunerna har ingen chans mot regeringen om migrationen

De kommuner som, likt Sölversborg, tänker utmana regeringen om flyktingmottagandet har inga större utsikter att lyckas, säger juristen Olle Lundin till SvD. Deras sak kommer troligen inte ens att prövas juridiskt, tror han. ”Systemet skulle braka ihop om kommunerna fick välja och vraka. Det skulle inte fungera, säger han.”

Massgrav hittad i Mexiko – minst 29 kroppar

Bild från platsen. TT

Mexikanska kriminaltekniker har hittat minst 29 kroppar i botten av en brunn utanför staden Guadalajara, uppger en tjänsteman, enligt AFP. Kropparna var fördelade i totalt 119 plastpåsar.

Smaksatta e-cigg förbjuds helt i New York

Delstaten New York inför ett förbud mot smaksatta e-cigaretter efter den senaste tidens uppgifter om hälsofaror, rapporterar flera medier. Butiker har nu två veckor på sig att ta bort e-cigarettsprodukter från sitt utbud.

Bilar sattes i brand i Göteborg – helt utbrunna

Flera bilar sattes i brand på en parkering i stadsdelen Askim i Göteborg på tisdagskvällen, rapporterar Göteborgs-Posten. 15 bilar uppges vara helt utbrunna. En förundersökning gällande misstänkt mordbrand har inletts.

Oskarshamnspelarna firar efter matchen. SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

Historisk SHL-seger för Oskarshamn

Oskarshamn tog klubbens första seger någonsin när Leksand besegrades med 4–1 inför drygt 3 000 jublande hemmafans. ”En fantastisk fest, och vi fick dra längsta strået”, sa tvåmålsskytten Oskarshamns Markus Modigs efter matchen.

Dagens händelser

• POLITIK. Höstbudgeten släpps (08.00), finansminister Magdalena Andersson håller pressträff (09.00)
POLITIK. Riksdagen debatterar budgeten (13.00)
• INRIKES. Mördade Karolin Hakim i Malmö begravs
INRIKES. Statens haverikommission presenterar sina slutsatser efter flygolyckan i Umeå i juli (17.00)
• UTRIKES. EU-parlamentet debatterar brexitläget
• UTRIKES. Frankrikes president besöker Italien
• SPORT. Flera matcher i fotbollens Champions League, bland annat PSG-Real Madrid och Atletico Madrid-Juventus

Vill du hellre lyssna på nyheterna? Omni Pod ger dig den senaste nyhetssammanfattningen varje vardag.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Omni Pod

Toppnyheter

Brexit Omröstningen i parlamentet
Boris Johnson. Arkivbild. Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Omröstningen i parlamentet

Johnson har skickat brevet till EU utan att signera det

Efter många turer skickade Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sent på lördagskvällen brevet till EU där han ber att datumet för brexit skjuts fram från den 31 oktober till den 31 januari.

”Begäran om förlängning har just anlänt. Jag kommer nu att rådgöra med EU-ledarna om hur vi ska agera”, skriver Europeiska rådets ordförande Donald Tusk på Twitter.

Johnson har tidigare sagt att han ”hellre ligger död i ett dike” än ber EU om en förlängning, men lördagens utveckling i parlamentet gjorde att han var juridiskt bunden att göra det. Han valde att inte signera brevet, däremot skickade han ytterligare ett brev där han bad EU att inte godkänna hans begäran.

Igår 21:11
Oliver Letwin i parlamentet i dag. - / AFP
undefined

Analyser: Han spolierade Boris Johnsons stora dag

Lördagen skulle bli en triumfens dag för Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Men den oberoende parlamentarikern Oliver Letwin har skjutit ner regeringens brexitplaner och nu är fortsättningen återigen mycket oviss, skriver Sky News Rob Powell i en analys.

Letwins tilläggsförslag som tvingar Johnson att be EU om mer tid för brexit gör att Storbritanniens framtid återigen ligger i EU:s händer. Den brittiska regeringen hoppas nu att EU bara förlänger i ett par veckor, vilket skulle sätta press på parlamentet att rösta igenom Johnsons brexitavtal.

Telegraphs Stephen Pollard skriver i en analys att det inte var förvånande att det var Letwin som sköt Johnsons planer i sank. Den tidigare Toryparlamentarikern har en historia av att ”skapa kaos”, skriver Pollard.

”Det förvånar nog ingen att det var han som låg bakom förslaget som har lett till att brexitutgången nu är mycket oviss igen.”

Igår 16:32
Talmannen John Bercow i parlamentet i dag. JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT
undefined

Bakslag för Boris Johnson – tvingas att be EU om en brexitförlängning

Det brittiska parlamentet har röstat ja till ett tilläggsförslag som innebär att brexitprocessen försenas. Förslaget lades fram av den oberoende parlamentarikern Oliver Letwin och godkändes med siffrorna 322–306.

Detta innebär ett stort bakslag för premiärminister Boris Johnson som nu måste be EU att flytta fram brexitdatumet, som i nuläget är 31 oktober. Men Johnsons svar efter omröstningen var tydligt: Han kommer inte att förhandla med EU om en förlängning.

Godkännandet av tillägget innebär också att det inte blir någon skarp omröstning om Johnsons brexitavtal under lördagskvällen. Enligt Johnson planerar man att hålla den omröstningen under nästa vecka i stället.

Igår 13:50
Läs mer om Brexit
Apotekstjänst/Börje Wennberg (S). TT/PRESS
Materielbristen på sjukhusen

Han skrev på avtalet: ”Kan finnas skäl att häva det”

Börje Wennberg (S), före detta regionråd i Region Uppsala, var den som skrev under avtalet med Apotekstjänst, företaget som ligger bakom den materielbrist som lamslagit sjukhus i fem regioner, skriver Aftonbladet.

– Det här beslutet togs första halvåret 2018. Det är inte så enkelt att veta att ett företag ska fallera ett och ett halvt år senare, säger han.

Wennberg säger att det kan finnas skäl att överväga att häva avtalet med Apotekstjänst, men att huvudfokus ligger på att säkerställa att operationer kan genomföras.

– Någon måste leverera varorna. Det finns inget företag som sitter och väntar och kan leverera det här med omedelbar verkan, säger han.

Igår 19:59
Akademiska sjukhuset i Uppsala. Arkivbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppsala hoppar krisövning: ”Redan övat i 14 dagar”

Region Uppsala står över den nationella krisövningen Havsörn nästa vecka på grund av den pågående materielkrisen på Akademiska, rapporter P4 Uppland.

– Vi har övat skarpt i 14 dagar, säger Monique Holmgren, säkerhetschef på Region Uppsala till SVT Uppland.

Regionen är en av 75 olika aktörer som i två dagar ska öva på att leda viktiga samhällsfunktioner i krissituationer, men hoppar nu av.

– I den situationen vi är i nu har regional ledning och regional stab varit i gång under så lång tid. Så de delarna kommer vi inte öva, säger Monique Holmgren.

Igår 13:09
Illustrationsbild. TT
undefined

Hon förutsåg krisen – bunkrade materiel i veckor

På flera sjukhus i Sverige råder det brist på materiel på grund av sena leveranser. Men inte på akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala tack vare undersköterskan Margareta Sandback.

Hon är materielansvarig på akuten och berättar för Aftonbladet att hon redan i somras, när det stod klart att sjukhuset skulle byta leverantör, förstod att det behövdes en plan.

– Jag kunde inte beställa allt på en gång, så under flera veckor gjorde jag extra stora beställningar, säger Sandback till tidningen.

I början av oktober, när den nya leverantören tog över, stod det fyra, fem pallar med materiel i korridoren på akuten och när en vaktmästare sa att det var trångt så svarade hon:

– Vänta du bara, det här kommer vi behöva sen. Och jag hade rätt.

Igår 06:48
Läs mer om Materielbristen på sjukhusen
En demonstrant ger en militär fingret i Santiaho. MARTIN BERNETTI / AFP
Protesterna i Chile

Våldsamt i Santiago trots undantagstillståndet

För andra dagen i rad blev det våldsamt i Chiles huvudstad Santiago på lördagen, trots att regeringen infört undantagstillstånd.

Demonstranter och kravallpolis drabbade samman och återigen sattes bussar i huvudstaden i brand. Den konservativa presidenten Sebastián Piñera utfärdade undantagstillståndet efter att demonstranterna stängt ner all kollektivtrafik under fredagen.

Protesterna startade för två veckor sedan, efter att regeringen höjt priserna för kollektivtrafiken. De har sedan kommit att handla om frustration över samhällsutvecklingen och de ökade klassklyftorna, skriver AFP.

– Det är sorgligt, men vandaliseringen är folkets sätt att få sin röst hörd. Chile var en tryckkokare, och den exploderade på värsta möjliga sätt, säger Santiago-bon Maria till nyhetsbyrån.

Igår 20:37
En kvinna skriker åt polisen under protesterna mot höjda priser på tunnelbanebiljetter i Santiago under fredagen. Esteban Felix / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Undantagstillstånd i Chile efter t-baneupproret

Chiles president Sebastián Piñera har utfärdat undantagstillstånd i Santiago efter våldsamma protester i huvudstaden under fredagskvällen.

Samtidigt ger han militären ansvar för säkerheten under demonstrationerna som pågår i protest mot de höjda priserna för tunnelbanebiljetter.

Hela tunnelbanesystemet har stängts ner efter de våldsamma protesterna, där demonstranter bland annat satt eld på ingångar till stationerna.

– Det här är inte protester, det är ren brottslighet, säger Piñera, enligt TT.

Igår 04:42
Läs mer om Protesterna i Chile
Jack Hughes jublar. Ed Mulholland / TT NYHETSBYRÅN
NHL 19/20

Draftettan bröt måltorkan och sänkte Vancouver

Efter en trög start har Jack Hughes, som gick först i sommarens NHL-draft, öppnat målkontot. 18-åringen gjorde det enda målet när hans New Jersey Devils slog Elias Petterssons Vancouver hemma i Prudential Center.

Målet kom med sex minuter kvar av första perioden, då Hughes fick en fin passning och tryckte in 1–0 i numerärt överläge.

Pettersson var nära att kvittera med sju minuter kvar men skottet tog i ribban.

Igår 20:56
Robin Lehner. MIKE DINOVO / BILDBYRÅN
undefined

Chicago vann med Lehner i mål: ”Fantastisk känsla”

Robin Lehners Chicago Blackhawks segrade i natt mot Columbus Blue Jackets och svenskens insats i mål bäddade för framgången.

Lehner räddade 37 av 39 skott på mål men är ändå självkritisk och kallar första målet för oacceptabelt i en kommentar till NBC Sport.

Efter matchen hyllade han lagkamraterna.

”Fantastisk känsla att vinna med grabbarna. Fantastisk stämning i kväll! Så här ska vi fortsätta”, twittrar Lehner.

Igår 05:27
Läs mer om NHL 19/20
Ulf Kristersson/Alice Teodorescu. TT
Svenska brottsbekämpningen

M åker på krogturné till städer med problem

Borlänge och Eskilstuna blir de två första stoppen när M-ledaren Ulf Kristersson och Alice Teodorescu Måwe, huvudsekreterare för partiets idéprogram, drar ut på krogturné, rapporterar Aftonbladet. Tanken är att möta allmänheten i utsatta delar av Sverige, där man upplever att staten inte gör det som förväntas.

– Vi ska prata om vad staten ska göra för att ta tillbaka kontrollen, säger Ulf Kristersson.

– Medborgarna gör till stor del sin del, staten har börjat fallera. Då är det viktigt att möta de människor som betalar skatt och upplever problemen, säger Alice Teodorescu Måwe.

Igår 18:10
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nära 900 kopplade till kriminella gäng i Göteborg

Mellan 750 och 865 personer uppskattas ha koppling till kriminella nätverk i Göteborg, hälften av dem i nordost. Det visar en klartläggning som GP gjort.

– Jag kan inte säga att alla är gängkriminella, men de håller på med kriminalitet och är aktiva och man kan gå ut och in i de olika nätverken, säger Ulf Merlander, lokalpolisområdeschef för nordost, till tidningen.

Gängen gör att polisen måste prioritera bort mindre allvarliga brott som trafikbrott, brottsförebyggande arbete och vardagsbrott. Merlander säger att flera utredningar ligger på hög för att så många väljer den kriminella banan.

Igår 05:47
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen