Kvinnor protesterar.  Dolores Ochoa / TT NYHETSBYRÅN
Protesterna i Ecuador

Presidenten lovar se över slopade subventionerna

Ecuadors president Lenín Moreno ska se över slopandet av bränslesubventionerna som lett till stora protester i landet de senaste två veckorna, rapporterar Reuters. Han har dock inte antytt att han planerar att dra tillbaka beslutet.

I ett tv-sänt tal sa presidenten också att lugnet återvänt till en stor del av Quito efter att han under lördagen infört utegångsförbud.

Utegångsförbudet kommer att gälla tills vidare.

Samtal mellan demonstrationsledare och regeringen kommer att hållas under söndagen.

Läs mer (12 oktober)

Toppnyheter

Ann Linde och Stefan Löfven. TT
Fallet Gui Minhai

Svensk ilska mot Kinas hot: ”Vi tänker inte falla för den här typen av hot, aldrig”

Statsminister Stefan Löfven (S) ryter ifrån mot Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou.

– Vi tänker inte falla för den här typen av hot. Aldrig. Vi har yttrandefrihet i Sverige och det är det som gäller, punkt, säger Löfven till SVT Agenda.

Den fängslade förläggaren Gui Minhai hedras med Tucholskypriset, som delas ut i dag, och Kinas ambassadör har hotat med ”konsekvenser” om representanter från regeringen deltar vid prisceremonin.

Även utrikesminister Ann Linde är kritisk och säger till TT att organisationer i Sverige har all rätt att dela ut pris till vem de vill och att kulturministern kommer att dela ut Svenska Pens pris även i framtiden.

Gui Minhai sitter fängslad i Kina utan rättegång och under prisutdelningen ska en tom stol symbolisera hans frånvaro.

1 tim
Kulturminister Amanda Lind (MP) delar ut Tucholskypriset. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kina hotar regeringen inför prisceremoni för Minhai

Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou uppmanar Svenska Pen att ställa in utdelningen av Tucholskypriset till den fängslade författaren och förläggaren Gui Minhai, rapporterar Ekot. Ambassaden hotar även med ”konsekvenser” om representanter för regeringen närvarar.

Att Kina riktar sin varning direkt till regeringen är en upptrappning, skriver Expressen.

– Jag kan bara konstatera att de är väldigt måna om att lägga sig i vad människor tycker och tänker i Sverige, säger Svenska Pens ordförande Jesper Bengtsson till tidningen.

Prisutdelningen äger rum i dag och en tom stol ska symbolisera Gui Minhais frånvaro. Kulturminister Amanda Lind (MP) ska dela ut priset.

5 tim
Gui Minhai och Kurdo Baksi. TT
undefined

Baksi: Kinas ambassadör borde lämna sitt uppdrag

Samhällsdebattören och författaren Kurdo Baksi reagerar starkt på att Kinas ambassadör Gui Congyou hotat Sveriges regering med ”konsekvenser” om företrädare närvarar vid Svenska Pens prisceremoni för den fängslade förläggaren Gui Minhai.

– Jag har bevakat många despotiska stater, men aldrig har jag varit med om att en ambassadör utövar påtryckningar om att ett pris ska krävas tillbaka på det här sättet, säger han till SVT Nyheter.

Enligt Baksi måste ambassadören lämna sin post.

2 tim
Läs mer om Fallet Gui Minhai
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni under Almedalsveckan 2019. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Liberalernas landsmöte

Analys: Intern kritik måste motas med en tydlig kurs

Liberalerna är ett kluvet parti, splittrat mellan kravliberaler och mjukare socialliberaler. Det skriver SVT:s politiske kommentator Mats Knutson i samband med att partiets landsdagar inleds i Västerås i dag.

Partiet behöver en färdriktning, konstaterar han. Samtidigt flyr de liberala väljarna till partier med vitt skilda politiska ideologier vilket gör att L-ledaren Nyamko Sabuni kan tappa fler väljare oavsett vilken väg hon väljer.

DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg skriver att Sabuni behöver en trovärdig kurs framåt. I annat fall kommer den interna kritiken att börja sjuda igen.

TV4:s Marcus Oscarsson tror att Sabuni medvetet undvikit att skapa stora rubriker tidigt, för att i stället samla partiet.

– Någon gång kommer lyftet men det är bättre att lyfta till valet 2022 än den här veckan, säger han i Nyhetsmorgon om det tuffa opinionsläget för L.

39 min
Nyamko Sabuni. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Statsvetare: Sabuni får ny chans att skapa nyfikenhet

En av Nyamko Sabunis stora utmaningar framåt ligger i att hålla ihop Liberalerna, menar flera statsvetare som TT har talat med.

I dag inleder partiet sitt landsmöte i Västerås och meningsskiljaktigheter får inte blossa upp så fort politiska beslut ska fattas, konstaterar statsvetaren Jonas Hinnfors vid Göteborgs universitet.

– Det är en svår utmaning för en partiledare.

Svend Dahl, statsvetare och chefredaktör på Liberala Nyhetsbyrån, säger att det finns en besvikelse internt för att det stora lyftet i opinionen uteblev direkt efter att Sabuni valdes.

– Landsmötet blir en chans att skapa den där nyfikenheten på ett parti som en ny partiledare borde föra med sig, säger han.

1 tim
Illustrationsbild isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Liberala kvinnor: Inför en lag mot oskuldskontroller

Opinion Sverige måste kriminalisera så kallade oskuldskontroller så att både den som utför och den som beställer kontrollerna kan dömas. Det skriver Cecilia Elving och Lovisa Aldrin, två företrädare för Liberala kvinnor på Expressen Debatt.

De skriver att myten om mödomshinnan leder till förtryck och därför har man inför Liberalernas landsmöte i helgen lagt fram en motion om en ny lag.

”Att tvinga unga kvinnor till medicinska ingrepp i deras underliv är ett sexuellt övergrepp och FN har upprepade gånger uttalat att oskuldskontroller är att likställa med tortyr”, skriver debattörerna i inlägget.

5 tim
Läs mer om Liberalernas landsmöte
Morgan Johansson och Stefan Löfven.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstroendeförklaringen mot Johansson

Morgan Johansson klarade sig – får fortsatt förtroende

Justitieminister Morgan Johansson (S) har fortfarande riksdagens stöd. Det stod klart efter dagens misstroendeomröstning.

151 ledamöter röstade för ett misstroende, 131 röstade emot och 57 ledamöter avstod från att rösta.

Omröstningen skedde på initiativ av Sverigedemokraterna, som efter den senaste tidens våldshändelser i bland annat Malmö ansåg att Johansson saknar förmåga att lösa problemen.

På förhand hade M och KD sagt att de stod bakom SD:s initiativ om ett misstroende, men deras röster räckte inte för att fälla justitieministern.

4 tim
Henrik Vinge.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SD: Vi bävar inför tanken på att fortsätta såhär i tre år

Inför riksdagens misstroendeomröstning om justitieminister Morgan Johansson (S) fick SD:s blivande vice partiledare Henrik Vinge ordet.

Efter att han radat upp ett antal våldsamma händelser i Sverige den senaste tiden, däribland skjutningen mot två tonåringar i Malmö, gick han hårt åt Morgan Johanssons förmåga att få ordning på kriminaliteten i landet.

– Jag bävar inför tanken på att fortsätta såhär i tre år. Är det något vi har lärt oss är det att det alltid kan bli värre.

4 tim
Annie Lööf och Anders W Jonsson.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

C tryckte gult – vill se mer samarbete mot kriminella

Centerpartiet står inte bakom SD:s misstroendeförklaring mot Morgan Johansson (S) och tryckte gult under dagens omröstning. Gruppledare Anders W Jonsson menar att justitieministern inte har begått så allvarliga fel att det motiverar en misstroendeförklaring.

För att få bukt med problemen krävs i stället fler partier som vill samarbeta för att komma fram till lösningar, menar han.

– Det bör vara alla partiers främsta fokus, säger Jonsson.

Bland övriga partier så var det bara M och KD som ställde sig bakom SD:s initiativ.

3 tim
Läs mer om Misstroendeförklaringen mot Johansson
Teresa Cheng.  CHLOE LEUNG / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kina varnar Storbritannien: Sluta hälla bensin på elden

Kina anklagar Hongkongs tidigare kolonialmakt Storbritannien för att ”hälla bensin på elden” efter att regionens justitieminister Teresa Cheng attackerats av demonstranter i London, skriver AFP.

”Om den brittiska sidan inte ändrar sina felaktiga sätt och slutar hälla bensin på elden, odla misstro, uppvigla andra och gör falska motanklagelser, välkomnar landet katastrofala konsekvenser”, säger utrikesdepartementets talesperson Geng Shuang i ett uttalande.

Cheng föll mot marken efter att ha blivit omringad av demonstranter. Det är oklart om hon knuffades. Enligt Hongkongs ledare Carrie Lam ska ministern ha fått fysiska skador.

3 tim
Teresa Cheng reser sig efter en attack i London. CHLOE LEUNG / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hongkongs justitieminister har attackerats i London

Hongkongs justitieminister Teresa Cheng har attackerats av demonstranter i London, rapporterar Reuters.

Ministern, Teresa Cheng, var i London för att marknadsföra Hongkong som ett nav för förhandlingar när en grupp demonstranter ska ha gått till angrepp mot henne, skanderandes ”mördare” och ”skamlig”.

Bilder visar hur ministern reser sig efter att ha fallit mot marken.

Både Kinas och Hongkongs regeringar fördömer attacken som ska ha genomförts av ”en våldsam pöbel”. Enligt Hongkongs ledare Carrie Lam fick Cheng fysiska skador i attacken. Hon gav inga vidare detaljer om hur allvarliga de är.

6 tim
Läs mer om Hongkongprotesterna
Finlands Benjamin Kallman och Teemu Pukki/Markku Kanerva Bildbyrån
Fotbolls-EM 2020

Han kan bli hjälte om Finland skriver historia

Om Finlands fotbollslandslag vinner mot Liechtenstein i kväll tar man en historisk EM-plats.

– Min största dröm är att få spela i ett mästerskap med landslaget. Nu har vi vår chans, säger Norwichproffset Teemu Pukki enligt Hufvudstadsbladet.

Mannen bakom framgångarna är förbundskaptenen Markku Kanerva. Landslagsspelaren och Häckenspelaren Joona Toivio säger till DN att han är imponerad av vad Kanerva åstadkommit.

– Visserligen är vi ju många som spelat tillsammans ganska länge, men han har verkligen fått ut det mesta av oss.

4 tim
Svenska fans firar under EM-kvalet mellan Sverige och Rumänien den 23 mars. MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
undefined

”Sverige behöver inte spela snyggt eller spektakulärt”

I kväll kan Sveriges herrlandslag i fotboll säkra en biljett till EM. I praktiken räcker det med en poäng, skriver SvD:s Anders Lindblad i en krönika. Han menar att det inte är en match där det är läge att chansa och testa nytt. ”Det behöver inte vara snyggt, spektakulärt eller sprakande”, skriver Lindblad.

SVT:s expert Daniel Nannskogs största oro inför kvällens möte är att det blir ett böljande spel som Rumänien tjänar på.

– Jag vill se ett välorganiserat och kompakt Sverige, säger han.

4 tim
Läs mer om Fotbolls-EM 2020