Hem
Vekselberg, Tate, Aven. Arkivbilder. (TT, Wikipedia)

Prestigemuseum kapar banden till Putins inre cirkel

Konstmuseet The Tate i London kapar alla band till de ryska oligarkerna Viktor Vekselberg och Pjotr Aven. Det rapporterar The Guardian.

Bakgrunden är att miljardärerna satts upp på EU:s och USA:s sanktionslistor efter Rysslands invasion av Ukraina. Vekselberg, som skapat sin förmögenhet i oljebranschen, förlorar sin status som hedersmedlem i den prestigefyllda välgörenhetsstiftelsen Tate Foundation. Aven, som fram tills invasionen ledde ryska storbanken Alfa-Bank, har varit en av museets stordonatorer.

Både Vekselberg och Aven anses tillhöra Vladimir Putins ”inre cirkel”.

bakgrund
 
Pjotr Aven
Wikipedia (sv)
Pjotr Olegovitj Aven, ryska: Пëтр Олегович Авен, född 16 mars 1955, är en rysk företagsledare och bankdirektör som är involverad inom företagssfären som kontrolleras av oligarkerna Michail Fridman, German Chan och Aleksej Kuzmitjov. Hans främsta position är som högste chef för den ryska banken Alfa-Bank Aktsionernoje Obsjtjestvo som är ett dotterbolag till investmentbolaget Konsortsium Alfa-Grupp. Innan han började arbeta för Alfa, var han bland annat statstjänsteman till Rysslands finansminister Jegor Gajdar när denne skulle modernisera den nationella ekonomin efter Sovjetunionens kollaps 1991. Den amerikanska ekonomitidskriften Forbes rankar Aven till att vara den 22:a rikaste ryssen samt världens 382:a rikaste med en förmögenhet på $4,8 miljarder för den 15 maj 2018.Han avlade en doktor i nationalekonomi vid Moskvauniversitetet. Aven är en konstsamlare och har verk från bland annat Louise Bourgeois, Lynn Chadwick, Marc Chagall, Natalja Gontjarova, Antony Gormley, Vasilij Kandinskij, Pavel Kutznetsov, Michail Larionov och Henry Moore.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen