Hem
Jevgenij Prigozjin AP

Prigozjins första ord: Målet var att rädda Wagner – inte att störta Rysslands ledning

Paramilitära Wagnergruppens revoltförsök i helgen visar på allvarliga säkerhetsbrister i Ryssland. Det säger gruppens grundare Jevgenij Prigozjin i ett första uttalande, rapporterar Reuters och AFP.

I det elva minuter långa uttalandet säger Prigozjin att inga av hans soldater gick med på att skriva kontrakt med den ryska armén, vilket Ryssland krävt. Han säger att gruppen attackerades av ryska helikoptrar utan att ha visat aggressivitet och att det blev den utlösande faktorn för marschen mot Moskva. Han beklagar att Wagnersoldaterna var tvungna att skjuta tillbaka.

– Målet med marschen var att hindra att Wagnergruppen skulle förstöras. Vi marscherade inte för att störta Rysslands ledning, säger han vidare.

Han säger också att avsikten var att ställa de som begått misstag under kriget i Ukraina till svars.

Upproret avbröts sedan Prigozjin och Kreml slutit ett avtal att brottsutredningen mot Prigozjin skulle läggas ner i utbyte mot att han skulle bege sig till Belarus. Det är fortsatt oklart var Prigozjin befinner sig.

Annons

Gå förbi betalväggar!

Omni Mer låser upp en mängd artiklar. En smidig lösning när du vill fördjupa dig.

Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen
Annons