Hem
Mjölkko i Flen. Arkivbild. (JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN)

Pristoppen på smör tros vara nådd

Priset på smör ökade hela 42 procent mellan december 2016 och december 2017 enligt färska siffror från SCB. Hos Axfood med butiker som Willys och Hemköp och Coop har prislappen på ett halvt kilo smör gått upp cirka 10-15 kronor. Samtidigt har kundernas efterfrågan hållit i sig och bristen på svensk grädde är fortsatt stor.

Men nu kan ändå toppen vara nådd – världsmarknadspriset på mjölk har långsamt gått ned sedan senhösten 2017. Det brukar ta ett halvår på sig innan det slår igenom i konsumentledet på hemmaplan, säger Claes Samuelsson, presschef vid Axfood, till TT. Även Coops presschef Tobias Rydegren spår prisnedgångar för smör under våren.

bakgrund
 
Smör
Wikipedia (sv)
Smör är en mejeriprodukt som består av kärnad grädde och ibland salt. Smör är i fast form vid rumstemperatur men smälter till en tunn gulaktig vätska vid 32 - 35 °C. Det som lagstiftningsmässigt enligt EEG styr vad som får kallas smör är vattenhalten, vilken ej får överstiga 16,0 % och fetthalten vilken inte får understiga 82 %. Smör kärnas från grädde. För att få mer smak syras och saltas smöret genom att man tillsätter mjölksyrakulturer och salt. Som biprodukt från smörtillverkning får man kärnmjölk. Av cirka 20 liter obearbetad mjölk (4 % fett) kan fettet delas för att ge 1 kg smör. Smör är normalt sett gulare på sommaren eftersom halten av det gul-oranga färgämnet betakaroten då är högre. Vid industriell tillverkning kan man tillsätta betakaroten för att få samma färg året om. Fett skall förvaras mörkt, svalt och välförpackat eftersom det annars kan oxidera och bli dåligt. Eftersom smör innehåller relativt stora mängder vatten kan en del jäst- och mögelsvampar gynnas av att smöret står i rumstemperatur.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen