Hem
”Odjuret” Nessie. (Pressens Bild / TT NYHETSBYRÅN)

Professor: Loch Ness-odjuret föddes på krogen

Sjöodjuret ”Nessie” som lockat turister till skotska Loch Ness-sjön i över 80 år är inget annat än ett pr-trick som uppfanns på en pub i London. Det skriver vetenskapshistorikern Bristol Gareth Williams i sin nya bok om det mytomspunna odjuret, enligt Daily Mail. Pr-mannen DG Gerath ska ha kläckt idén under en blöt kväll nära Trafalgar square, bakgrunden var att de skotska hotellägarna behövde fler turister i kölvattnet av den stora depressionen på 1930-talet.
Professor Williams tror sig ha hittat beviset för komplotten i den halvbiografiska romanen ”Marise” där författaren skriver:
”Över åtskilliga öl blev vi det pånyttfödda Loch Ness-monstrets barnmorskor. Allt vi behövde göra var att arrangera att monstret blev sett. Det gjorde vi, och historien tog fart”, står det i boken enligt tidningen.

bakgrund
 
Loch Ness-odjuret
Wikipedia (sv)
Loch Ness-odjuret (även kallat Nessie) är ett mytomspunnet sjöodjur som sägs leva i den skotska sjön Loch Ness. Många personer anser sig ha sett detta sjöodjur, men ingen har lyckats komma med övertygande bevis på att Nessie verkligen existerar. Den mest populära teorin är att det är en svanödla (plesiosaurus), en räk- och fiskätande reptil från den Mesozoiska eran (även känt som dinosauriernas tid) som påstås ha varit utdöd i 65.5 miljoner år. Ett motargument mot den teorin är att det påstås att en svanödla inte hade benstruktur som skulle göra den kapabel att hålla huvudet över vattnet som "Nessie" så ofta setts göra. Andra teorier är att Loch Ness-odjuret är en ovanligt stor mal, en säl med mycket lång hals eller till och med en storväxt ål då dessa är vanliga på Loch Ness botten, men de ska inte heller kunna ha förmågan att lyfta upp huvudet högt över vattenytan som Nessie. Loch Ness-odjuret sägs vara grön med stora fenor. Lite som förhistoriska marina reptiler som Plesiosaurus. En annan teori är att en cirkus stannat vid sjön och låtit sina elefanter svalka av sig i sjön. Sedan har folk sett snablarna från elefanterna sticka upp ur sjön, och sedan trott att det var något sorts odjur. Detta är den mest troliga förklaringen och stämmer överens med när myten först nämndes i tidningarna år 1933. Det var detta år som cirkusdirektören Bertram Millis Circus utlovade en belöning på 20 000 pund till den som kunde fånga in odjuret. Föreställningen om sjöodjur är spridd över hela världen och många sjöar runt om i världen anses ha sina sjöodjur, bland annat Storsjön i Sverige med Storsjöodjuret. Det finns andra motsvarigheter i både kinesiska och kanadensiska sjöar.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen