Hem
(PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN)

Professorer: ”Sänkt gräns för abort orsakar lidande”

Sänk inte gränsen för abort ytterligare. Det skriver tre medicinprofessorer från Karolinska på DN debatt.
Debattörerna varnar för konsekvenserna av en ”proaktiv trend” som gör att avancerad sjukvård kan rädda foster födda efter halva graviditetstiden på 40 veckor.
Enligt professorerna riskerar så tidigt födda barn svåra funktionsnedsättningar och följdsjukdomar men understryker att syftet inte alls handlar om att välja bort barn med funktionshinder.
”Det är en helt annan sak med ett foster i vecka 20–22, som aborteras, föds spontant eller med kejsarsnitt och helt saknar medvetande. Om de överlever kommer de oftast att lida svårt, vilket också drabbar föräldrar och syskon.”
Professorerna skriver avslutningsvis att det är viktigt med en gemensam gräns i Sverige.
”Om någon neonatalenhet vill satsa på foster som framföds vecka 21–22 måste det genomföras som en vetenskaplig studie efter etisk prövning.”

bakgrund
 
Abort i Sverige
Wikipedia (sv)
Abort i Sverige blev lagligt 1938. Enligt dåvarande lag var det tillåtet att utföra abort i Sverige på medicinska, humanitära eller rashygieniska skäl. Det betydde att om graviditeten utgjorde ett allvarligt hot mot kvinnans liv, om hon hade blivit med barn genom våldtäkt, eller om det fanns en risk att hennes barn kunde få allvarliga skador eller sjukdomar var abort tillåten. Lagen utökades 1946 och kom då också att inkludera socialmedicinska anledningar. 1963 gjordes en ny utökning, som inkluderade allvarliga fosterskador. En särskild kommitté utredde varje enskilt fall och som ett resultat av denna utredningsprocess, kunde beviljade aborter sällan utföras förrän mitten av den andra trimestern. Ett nytt förslag och en ny abortlag tillkom därför.

Debattörerna

Marc Bygdeman, professor emeritus i obstetrik och gynekologi

Kristina Gemzell-Danielsson, professor i obstetrik och gynekologi

Hugo Lagercrantz, senior professor i barn-medicin

Samtliga verksamma vid Karolinska Institutet

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen