Sven Å Christianson. Arkivbild. Jurek Holzer / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Kevinfallet

Professorn: Bröderna skrivs av för att följa opinionen

Opinion Åklagare Niclas Wargren har varit mycket ointresserad av de bevis som talade för att de två bröder som friats från misstankar i Kevinfallet faktiskt var inblandade i Kevins död. Det skriver psykologiprofessorn Sven Å Christianson som var involverad i den ursprungliga utredningen av pojkens död, på SVT Opinion.

”Det förefaller vara spikat från början vad åklagaren skulle komma fram till, precis som med Bergwallkommissionen”, skriver Christianson.

Han menar att det handlar om ”konfirmeringsbias” och att ”rättsväsendet har anledning till självrannsakan av andra skäl än som nu framförs i media”.

Läs mer

Toppnyheter

Malkohi-lägret. LUIS TATO / AFP
Valet i Nigeria

Boko Harams offer känner sig bortglömda i valet

Nigerianer som flytt terrogruppen Boko Harams våldsvåg känner sig bortglömda inför valet i landet, skriver AFP. En av dem är Idriss Abdullahi, som fick fly när terrorgruppen utropade hans hemstad till ett ”kalifat” för fem år sedan. Även flyktinglägret Malkohi, där han lever i dag, har utsatts för attacker.

– Till och med djuren har det bättre än jag, säger han till AFP.

Samtidigt säger Abdullahi och de andra flyktingarna nyhetsbyrån talar med att de tänker fortsätta stödja president Muhammadu Buhari i helgens val:

– Under Buhari har vi sett att flera av våra byar inte har återtagits från Boko Haram. Men om vi ger honom en andra chans kan vi kanske få komma hem, säger ungdomsledaren Yunussa Takda.

17 min
Utrustningen testas inför helgens val. YASUYOSHI CHIBA / AFP
Valet i Nigeria

Uppskjutet val – högt pris att betala för nigerianer

Invånare i Nigeria vittnar om hur det uppskjutna valet drabbar dem ekonomiskt, skriver Al Jazeera.

Okiti Erhovwo berättar att han måste boka om sitt bröllop på grund av beslutet. Hans fästmö har tagit det hårt, säger han.

– Ingen blir glad över sådana plötsliga nyheter. Hon blev ledsen, familjen blev ledsen.

Al Jazeera skriver att många nigerianer reste många mil för att rösta i helgen och att en del nu är ”strandade” i väntan på den nya valdagen den 23 februari. Andra är beredda att betala resekostnaderna på nytt för att kunna rösta.

– Valet är väldigt viktigt och folk vill visa att de har tilltro till demokratin genom att delta i besluten inför framtiden, säger affärsmannen Pascal Matuh.

Igår 21:29
Medlemmar ur Nigerias president Muhammadu Buharis parti talar på ett valmöte i Abuja. Ben Curtis / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Nigeria

Expresidenter om läget: Västafrika står vid vägskäl

Nigeria, Senegal och Elfenbenskusten kommer alla att gå till val i år eller nästa. Västafrika har kommit till ett vägskäl och nu krävs det internationella samfundets stöd för att garantera demokratiska framsteg, skriver Nigerias tidigare president Olusegun Obasanjo, Ghanas tidigare president John Dramani Mahama, Sierra Leones tidigare president Ernest Bai Koroma och Malawis vicepresident Saulos Chilima i en debattartikel på sajten Project-Syndicate.

De är kritiska till att valet i Nigeria sköts upp, bara timmar innan vallokalerna skulle ha öppnat i lördags. Nigeria som stark och stabil demokrati kan i egenskap av Afrikas folkrikaste land utgöra ett viktigt föredöme i regionen, skriver de.

Omvärlden behöver trycka på för att politiker ska följa vallagar och verka för en hållbar utveckling i de kommande valen, skriver de.

Igår 21:10
Läs mer om Valet i Nigeria
Övervakningsbild visar hur Begum (mitten) och två andra flickor lämnar London för att ansluta sig till terrogruppen IS i Syrien 2015. TT NYHETSBYRÅN
Kampen mot IS

Analys: Begums öde kan ge ny syn på medborgarskap

Kommer Storbritannien lyckas dra tillbaka 19-åriga Shamima Begums medborgarskap efter tiden hos terrorgruppen IS i Syrien? Det återstår att se, skriver The Guardians Vikram Dodd i en analys.

Enligt internationell rätt får ett land inte göra en person statslös genom att dra in dennes enda medborgarskap. Det brittiska inrikesdepartementet motiverar dock sitt beslut med att Begum på grund av sin mammas ursprung antagligen kan beviljas medborgarskap i Bangladesh. Det argumentet kan prövas inom kort då 19-åringen nu har 28 dagar på sig att överklaga beslutet, skriver Dodd.

Även Washington Posts Ishaan Tharoor lyfter debatten som ett av flera exempel på de problem som följer på terrorgruppens fall. Kritiker menar att Shamima Begums öde kan fungera som ett slags prejudikat för en ny syn på medborgarskap – där alla med utländsk bakgrund riskerar att få sin enda nationalitet fråntagen om de inte sköter sig.

1 tim
Arkivbild. Shamima Begum. LAURA LEAN / POOL
Kampen mot IS

19-åringen om beskedet: ”Chockad – lite orättvist”

19-åriga Shamima Begum är ”lite chockad” över beskedet att Storbritannien vill dra in hennes medborgarskap, säger hon i en intervju med ITV.

– Det är lite upprörande och frustrerande. Det känns lite orättvist mot mig och min son.

Begum är född i Storbritannien och lämnade landet 2015 för att ansluta sig till terrorgruppen IS i Syrien. Enligt familjens advokat har hon inget annat medborgarskap. Det brittiska inrikesdepartementet motiverar sitt beslut med att hon har möjlighet att bli medborgare i Bangladesh, där hennes mamma har sitt ursprung.

Familjens advokat säger att man undersöker alla möjligheter att överklaga beslutet. Begum säger att hon även kommer utforska om det går att få ett medborgarskap genom sin nederländska make.

3 tim
Bild på Begum och två andra tonåringar när de lämnade Storbritannien för att ansluta sig till IS 2015. HO / METROPOLITAN POLICE
Kampen mot IS

Brittiska Shamima Begum förlorar medborgarskapet

Shamima Begum som anslöt sig till IS i Syrien 2015 och nu vill återvända till Storbritannien kommer att få sitt brittiska medborgarskap indraget, skriver brittiska medier. Det är 19-åringens familj som uppges ha fått informationen från inrikesdepartementet.

Familjens advokat Tasnime Akunjee säger i ett uttalande på Twitter att kvinnans anhöriga är mycket besvikna: ”Vi överväger alla rättliga vägar för att förändra det här beslutet.”

Begum befinner sig i ett flyktingläger i Syrien och födde i helgen en son. Hennes fall har väckt stor uppståndelse i Storbritannien.

Igår 19:12
Läs mer om Kampen mot IS
Bill Browder och Swedbanks koncernchef Birgitte Bonnesen.  TT
Misstänkta penningtvätten i Swedbank

Stulna ryska skattemedel skickades till Swedbank-konton: ”Blodspengar”

Stulna ryska skattepengar har slussats genom konton i Swedbank, rapporterar SVT.

Totalt ska 150 miljoner kronor från den största skattekuppen någonsin i rysk historia ha passerat ett 50-tal Swedbank-konton i Baltikum. I botten ligger skatterevisorn Sergei Magnitskijs död, enligt SVT. Han pekade ut ryska topptjänstemän som delaktiga i ett bedrägeri värt totalt 1,5 miljarder kronor, innan han dog i ett häkte.

Finansmannen Bill Browder tror att de som hanterat de stulna pengarna kommer att få ta konsekvenser.

– Detta är blodspengar, säger Browder, visselblåsaren bakom Danske Bank-härvan, till SVT.

SVT har sökt Swedbanks vd, Birgitte Bonnesen, som har avböjt intervju.

4 tim
Birgitte Bonnesen, koncernchef för Swedbank  TT
Misstänkta penningtvätten i Swedbank

Misstänkt penningtvätt om 40 miljarder i Swedbank

Swedbank kan ha använts för omfattande penningtvätt under närmare 10 år, rapporterar SVT.

Totalt har minst 40 miljarder kronor slussats mellan misstänkta konton i storbanken och Danske Bank.

Louise Brown, korruptionsexpert och ordförande i Transparency International Sverige, säger att ”det här en massiv skandal”.

– Utifrån Uppdrag gransknings uppgifter har bankens tillåtande av misstänkta transaktioner utgjort en ansenlig del av verksamheten, i paritet med Danske Bank, säger hon.

Idag 05:39
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta penningtvätten i Swedbank

Kommunikationschef: En av våra största utmaningar

Att förebygga och förhindra penningtvätt är en av Swedbanks viktigaste prioriteringar, skriver storbanken i ett pressmeddelande.

Kommunikationschefen Gabriel Franke Rodau säger i pressmeddelandet att Swedbank är trygga med de processer som de har för att förebygga och förhindra penningtvätt.

– Samtidigt är vi ödmjuka inför det faktum att den här sortens grova brottslighet är en av vår branschs största utmaningar, säger han.

Swedbank kan ha använts för omfattande penningtvätt under närmare 10 år, rapporterar SVT. Totalt har minst 40 miljarder kronor slussats mellan misstänkta konton i Swedbank och Danske Bank.

4 tim
Läs mer om Misstänkta penningtvätten i Swedbank
Brexit Storbritanniens framtid
Anna Soubry är en av politikerna som lämnar Tories. HENRY NICHOLLS / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Tre Tory-politiker lämnar för ny oberoende grupp

Tre politiker lämnar premiärminister Theresa Mays parti Tories för att ansluta sig till den nya oberoende gruppen i det brittiska parlamentets underhus, rapporterar BBC. Gruppen bildades tidigare i veckan av sju parlamentariker från Labour på grund av missnöjet över hur brexit hanteras.

De som lämnar Tories är välkända brexitmotståndare: Anna Soubry, Sarah Wollaston och Heidi Allen.

”Vi känner att vi inte längre kan stanna kvar i ett regeringsparti vars politik och prioriteringar så djupt är i greppet på (hårdbrexitgruppen) ERG och (nordirländska unionistpartiet) DUP”, skriver de i ett brev till May, enligt The Guardian.

2 tim
Geoffrey Cox får följa med Theresa May till Bryssel för att lösa upp knutar. TT
Brexit Storbritanniens framtid

May tar med sig Cox till Bryssel – möte i kväll

Storbritanniens premiärminister Theresa May träffar i kväll EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, för att ”tröska fram” en lösning på stötestenen gränsen till Nordirland, skriver Daily Mirror.

För att blidka parlamentsledamöterna tar hon med sig justitieminister Geoffrey Cox. Justitieministern har varit en ledande intern kritiker mot Mays framförhandlande brexitavtal.

Bloomberg skriver att en kompromiss som backas av Cox har stora chanser att vinna stöd i det brittiska parlamentet.

May har i praktiken till den 27 februari på sig att ro hem ett nytt avtal, som hemmaparlamentet kan acceptera. Därefter hotar oppositionen i parlamentet att rösta för en senarelagd Brexit.

2 tim
Läs mer om Brexit

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Röster om Swedbank-härvan

Analyser: Nu får Bonnesen svårt att behålla vd-jobbet

Oavsett om Birgitte Bonnesen ljög när hon i höstas svor sig fri från penningtvätt eller om hon bara hade noll koll så får hon svårt att sitta kvar som vd för Swedbank, skriver SvD Näringslivs Birgitta Forsberg.

Bonnesens enda chans är att snabbt lägga alla korten på borden, menar Forsberg.

”Sparbanksrörelsen vill knappast förknippas med vare sig dålig kontroll eller lögner. Och allra minst med kriminalitet”, skriver hon.

Frågan om penningtvätt i Baltikum är känslig för den svenska storbanken eftersom Birgitte Bonnesen var chef för bankens baltiska verksamhet mellan 2011 och 2014, skriver Dagens Industris Richard Bråse.

Han konstaterar också att Bonnesen är nere för räkning.

”Utåt sett har det helt klart framstått som att banken är mer mån om att lägga locket på än att lägga korten på bordet”, skriver Bråse.

3 tim
Jonas Sjöstedt (V), Carl Schlyter (PV). Arkivbilder. TT Nyhetsbyrån.
Röster om Swedbank-härvan

Politiker: Behövs krafttag mot finansiell kriminalitet

V-ledaren Jonas Sjöstedt kräver hårdare regler för skatteflykt efter Uppdrag gransknings avslöjande om misstänkt penningtvätt i Swedbank.

”Storbankerna vältrar sig i miljardvinster från våra bolån. De har statliga garantier vid kris – vilket ökar deras vinster. De tackar oss genom att gång på gång avslöjas med att hjälpa till med penningtvätt och skatteflykt”, skriver han på Twitter.

Även den tidigare MP-politikern Carl Schlyter, numera partiledare för nystartade Partiet vändpunkt (PV), tycker att det är dags att Sverige tar tag i problemet.

”Det är dags att Sverige tar krafttag mot finansiell kriminalitet, den bortglömda pusselbiten mot gängvåldet”, skriver han på Twitter.

4 tim
Läs mer om Röster om Swedbank-härvan