Hem
Ekonomiprofessor Thorvaldur Gylfason. (Wikimedia Common. )

Professorn varnar för ny ekonomisk kris på Island

Island var ett av de länder som drabbades allra hårdast av finanskrisen i slutet av 2000-talet. Åren innan hade kantats av hög tillväxt och banker som slukade mer och mer kapital, skriver DN. När bubblan sedermera brast under hösten 2008 gick landets tre stora banker omkull och lämnade hela ön i ett ekonomiskt kaos.

Men även om landet har tagit sig upp ur depressionen sedan dess finns det tecken på att en ny kris kan stå för dörren. Det säger Thorvaldur Gylfason, ekonomiprofessor vid Islands universitet, i en intervju med tidningen.

Han menar att den så kallade kranteorin – antalet synliga byggkranar i ett samhälle – fortfarande är att betrakta som relativt trovärdig när det kommer till att förklara inledningen på en finanskris:

– Vi har inte lika många byggkranar som vi hade 2007 – men de är ganska många, säger han till tidningen.

bakgrund
 
Finanskrisen på Island 2008
Wikipedia (sv)
Finanskrisen på Island 2008 är en djup ekonomisk och politisk kris på Island som involverar kollapsen av landets alla tre kommersiella banker och en uttagsanstormning i Storbritannien. I förhållande till landets ekonomi är kollapsen den största som någonsin drabbat ett land. De tre bankerna Glitnir, Landsbanki och Kaupthing kom under statlig kontroll efter svårigheter att finansiera kortsiktiga skulder. Landsbanki drev i Storbritannien och Nederländerna internetbanken Icesave som erbjöd sparkonton. Rykten att de isländska bankerna snart skulle kollapsa ledde till en uttagsanstormning hos Icesave. Efter att Landsbanki och Icesave kollapsat erbjöd Storbritannien och Nederländerna kompensation till sina medborgare som hade besparingar på banken. Därefter har de ställt krav på Island att återbetala detta till respektive land, men detta har ännu inte skett och har lett till internationella stridigheter.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen