Hem
Fotgängare i Tokyo. (Louise Delmotte / AP)

”Profetisk” mangaserie får turister att avboka Japan

En dyster profetia i en 25 år gammal mangaserie pekas ut som anledningen till att semesterbokningarna till Japan har minskat drastiskt inför sommaren, rapporterar internationella medier.

På omslaget av originalet till japanska ”The future I saw” hette det att en ”stor katastrof” skulle ske i Japan i mars 2011, ett datum som råkade sammanfalla med den dödliga Fukushima-olyckan. Författaren Ryo Tatsuki hävdar att hon får visioner i sina drömmar, och när hon 2021 gav ut en nyutgåva av serien hävdade hon att nästa stora olycka väntar Japan den 5 juli 2025.

Trots att det helt saknas vetenskapliga belägg för hennes påstående har det fått vingar på sociala medier, där människor varnas från att resa till Japan. Framförallt har turister från Sydkorea, Taiwan och Hongkong avbokat eller ombokat sina sommarresor till Japan.

bakgrund
 
Fukushimaolyckan
Wikipedia (sv)
Fukushima-olyckan (福島第一原子力発電所事故, fukushima daiichi genshiryoku hatsudensho jiko?) avser en serie haverier och utsläpp av radionuklider vid kärnkraftverket Fukushima I som följde jordbävningen vid Tohoku den 11 mars 2011. Tre av verkets sex block var vid tillfället i drift och snabbstoppades, då jordbävningen slog ut det yttre elnätet. Den tsunami, som följde 56 minuter efter jordbävningen, slog ut de reservgeneratorer som användes för reaktorernas kylning. Endast batterikraft återstod då och ungefär 50 minuter senare upphörde nödkylsystemet att fungera i block 1 och 2 och efter ytterligare 1,5 dygn även i block 3. Därefter saknade såväl härdar som bränslebassänger kylning, vilket ledde till partiella härdsmältor med vätgasexplosioner och utsläpp av radioaktiva ämnen som följd. Vad som utmärker olyckan är att tre systemtekniskt separata reaktorer totalhavererade med avseende på samtliga barriärer avsedda att hindra radioaktivt läckage under de två dygn som följde. I en långsam process utdragen över flera dygn skedde detta på ett mycket spektakulärt sätt med kraftiga explosioner, som en efter en totalt ödelade reaktorhallarna i block 1, 3 och 4 och allvarligt skadade den i block 2. När detta skett, torrkokade till slut även det kärnbränsle, som lagrats i öppna bränslebassänger i närheten av reaktorerna. Enligt Japans kärnsäkerhetsorgan NISA (Nuclear and Industrial Safety Agency) var mängden radioaktivt cesium som spreds i atmosfären efter explosionen lika med 168 Hiroshimabomber. Olyckan har rankats på den högsta nivån på INES-skalan för allvarlighetsgrad på kärnkraftsolyckor och -incidenter. Japanska dagstidningens Asahi Shimbun vetenskapsredaktör, Mariko Takahashi har i efterhand summerat vad som hände under Fukushimakatastrofens första månad.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen