Hem
IMF-chefen Christine Lagarde. (Markus Schreiber / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix)

Prognos om tillväxten i Sverige möts av kritik

En prognos från IMF blev uppmärksammad i veckan, framförallt på grund av att den placerade Sverige i botten i EU när det kommer till årets väntade BNP-tillväxt per person.

Men det finns anledning att nyansera bilden, enligt Dagens Industris kolumnist Johanna Jeansson. Framförallt bör IMF:s siffra (0,7 procent) ställas mot motsvarande prognoser hos OECD (1,5 procent) och Konjunkturinstitutet (1,3 procent).

”Skillnaderna beror på  att IMF har använt en förvånansvärt hög befolkningsprognos för 2018”, skriver hon.

Men tillväxten per person har bromsat in det senaste decenniet, och då inte bara i Sverige utan i stora delar av västvärlden.

En av förklaringarna till det är att befolkningen förändrats. Fler är äldre och yngre i dag.

– Många har gått i pension och producerar därmed inte längre, sa just Konjunkturinstitutets prognoschef Ylva Hedén Westerdahl till Direkt i veckan.

För svensk del spelar även flyktingmottagande in.

– Många av dem har inte jobb ännu och det drar ned BNP per capita, säger Hedén Westerdahl.

Om BNP

Bruttonationalprodukten är storleken på ett lands ekonomi, eller det samlade värdet på alla varor och tjänster som producerats. För svensk del utgör exempelvis gruv- och tillverkningsindustri 16 procent av den kakan och handel 11 procent, enligt SCB.

bakgrund
 
Bruttonationalprodukt
Wikipedia (sv)
Bruttonationalprodukt (BNP) är ett mått på den totala ekonomiska aktiviteten i ett land under en tidsperiod, vanligen ett år. Det kan uttryckas som värdet av total konsumtion av varor och tjänster, bruttoinvesteringar samt export minus import. Om man i ett land summerar värdet av alla färdiga varor och tjänster som producerats under ett år får man fram landets bruttonationalprodukt. Det finns ett starkt positivt samband mellan BNP per capita och mått på levnadsstandard och hälsa men användandet av måttet som en nivå på levnadsstandard har blivit kritiserat och många länder söker aktivt efter alternativa mått.

Läs även

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen