© Mike Blake / Reuters / TT NYHETSBYRÅN
Qualcomms tvister

Qualcomm svarar Apple med egen stämning

Chippjätten Qualcomm har nu besvarat Apples tidigare miljardstämning rörande patentlicenser genom att rikta en egen stämning mot Apple. I ett 134 sidor långt dokument slår man dels tillbaka mot anklagelserna och hävdar att Apple bara försöker sänka sina egna royaltykostnader, dels hävdar man att Apple gjort sig skyldiga till kontraktsbrott genom att hålla inne pengar man är skyldiga Qualcomm. Men framför allt så hävdar man att Apple medvetet ska ha underklockat LTE-chippet i Iphone 7, för att göra skillnaden mot Intels LTE-chipp mindre påtaglig.

Toppnyheter

Lilian Elmquist, områdeschef barn och ungdom på Socialförvaltningen, Linda Schön, kammaråklagare i Jönköping och Maria Blomkvist, kriminalinspektör. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrantmordet i Huskvarna

Åklagaren: ”De har utövat synnerligen grovt våld”

Två minderåriga pojkar misstänks för mordet på hemlöse Gica i Huskvarna i augusti.
– De har visat synnerlig hänsynslöshet och utövat synnerligen grovt våld, säger åklagaren Linda Schön under en pressträff.
Utredningen har visat att Gica utsatts för trakasserier av barnen och att de haft olika öknamn för honom. Då pojkarna trakasserade mannen under kvällen, och dessutom misstänks för att under lång tid ha trakasserat honom, anser åklagaren att mordet begicks med uppsåt.
Även polisen inledde först en förundersökning om vållande till annans död, men efter att obduktionen blivit klar ändrades brottsrubriceringen till mord.

1 tim
Mordplatsen i Huskvarna/Gica TT/Mikael Good
Migrantmordet i Huskvarna

16-åring åtalas för migrantmord i Huskvarna

En 16-årig pojke åtalas för mordet på hemlöse Gica i Huskvarna i augusti, skriver TT.
Två pojkar, 14 respektive 16 år, har pekats ut som skyldiga till att misshandlat Gica till döds. Enligt åtalet ska han ha utsatts för slag och sparkar och de slog honom bland annat med en livboj och en vägkon.
De misstänkta pojkarna har även ofredat och skadat den hemlöse mannen genom att bland annat kasta stenar, äpplen och urin på eller mot honom.
Delar av händelseförloppet filmades, och filmerna skickades vidare till andra personer.
Den äldre pojken har suttit häktad misstänkt för mord. Båda barnen har omhändertagits av socialtjänsten.

2 tim
Läs mer om Migrantmordet i Huskvarna
Regeringstrogen soldat i Jemen. STRINGER / AFP
Kriget i Jemen

Klart: Jemens regering till Sverige för fredssamtal

Jemens regering kommer delta i de planerade fredssamtalen i Sverige, bekräftar utrikesdepartementet enligt AFP.
”Regeringen har meddelat FN-sändebudet att vi kommer skicka en delegation till samtalen med målet att hitta en politisk lösning”, lyder ett uttalande som förmedlats av statliga nyhetsbyrån Saba.
FN-sändebudet Martin Griffith kommer besöka huvudstaden Sanaa inom de kommande dagarna för att förbereda mötet och föra samtal med Huthirebellerna.

2 tim
Arkivbild. Huthirebeller. Khaled Abdullah / TT NYHETSBYRÅN
Kriget i Jemen

Huthirebeller: Vill stötta FN-sändebudets arbete

Huthirebellerna manar alla parter i kriget i Jemen till vapenvila efter beskedet att man stoppar sina robotattacker i landet. Även motparten, den saudiskledda alliansen, har meddelat att man trappar ner sin offensiv mot hamnstaden Hodeida.
I ett uttalande säger Huthiledaren Mohammed Ali al-Huthi att beslutet har fattats efter kontakter med FN:s Jemensändebud Martin Griffiths, och är ett sätt att ”stötta sändebundets arbete och visa att vi har välvilliga intentioner”.
Griffiths hoppas kunna samla de stridande parterna till fredssamtal i Sverige under november.

Idag 04:30
Jemenitiska soldater i hamnstaden Hodeida. SALEH AL-OBEIDI / AFP
Kriget i Jemen

Rebeller avbryter attacker – redo för vapenvila

Huthirebellerna i Jemen avbryter sina robotattacker mot den saudiskledda alliansen och säger sig vara redo för en vapenvila, rapporterar Reuters. Beskedet kommer sedan alliansen meddelat att man trappar ner sin offensiv mot den viktiga hamnstaden Hodeida.
FN har krävt ett stopp i striderna som dödat över 10 000 människor och lett till att flera miljoner lever på svältgränsen. FN:s Jemensändebud Martin Griffiths har sagt att han hoppas kunna samla de stridande parterna till fredssamtal i Sverige.

Igår 23:22
Läs mer om Kriget i Jemen

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Stefan Löfven. TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Tankesmedjans rapport: Partiet var för spretigt

Den fackliga tankesmedjan Katalys menar att Socialdemokraterna var för spretigt under valrörelsen och sträckte sig åt alla håll på den politiska skalan som kallas GAL-TAN.
– Det fanns många bra jämlikhets- och vänsterförslag i den ekonomiska politiken, men de hamnade hela tiden i skymundan för de tuffare tagen, säger Enna Gerin som är en av de som tagit fram rapporten.
Katalys har gått igenom alla utspel som gjorts från partiet under valrörelsen och konstaterar att de gjort ett katastrofval.

2 tim
Jenny Madestam, statsvetare. SVT.
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Madestam: Debatten borde ha kommit före valet

De splittrade alliansledarna tappar stort i förtroende till följd av det utdragna regeringsbildandet. Det är inte märkligt, men inget man behöver vara orolig över sa statsvetaren i Jenny Madestam när hon gästade SVT:s Agenda.
– Är det någon demokrati som borde kunna stå på pall för det här så är det den svenska, sa Madestam, som konstaterade att demokratin nu testas på allvar.
Hon sa vidare att det som pågår är en viktig politisk debatt.
– Men jag önskar att den hade kommit före valet.
Peter Santesson, opinionschef på Demoskop, menade att det är viktigt att statsministeromröstningarna nu kommit igång.
– Det gör det lättare för partiledarna att röra på sig, sa han.

Igår 20:50
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Katalys: Räddningen för S är vänsterpopulismen

Opinion S har sedan 1990-talet fört en ekonomisk politik som helt kapitulerat inför nyliberalismen, och nu utmanas också partier på riktigt av SD om rollen som det stora arbetarpartiet, skriver Enna Gerin och Daniel Suhonen, vid fackliga tankesmedjan Katalys på DN Debatt.
För att vända detta bör S bli mer vänsterpopulistiskt, anser de. Med inspiration från Jeremy Corbyn och Bernie Sanders bör S bland annat driva på för en reformerad finanspolitik, höjda skattekvoter och ett nytt pensionssystem.
Dessutom bör partiet på nytt väcka liv i gräsrötterna, och lyssna på dem, anser debattörerna:
”Partiets ledning måste sluta att betrakta medlemmarna och deras åsikter som en belastning.”

Igår 21:21
Läs mer om Valet 2018