Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

Rånare stal fiskespön – sköt mot naturguider

Två naturguider blev under morgonen beskjutna av två eller tre män som stal fiskespön vid en camping norr om Hällefors, skriver flera medier.

Skotten avlossades när rånarna skulle fly med stöldgodset.

Flera polisbilar sattes in i sökandet efter flyktbilen, en vit Volvo 855, enligt TT.

Polisens pressinformatör Stefan Dangardt säger till TT att han inte hört talas om något liknande rån.

– Det är ett väldigt udda beteende. Fiskeutrustning brukar man stjäla från källarförråd eller från parkerade bilar. Inte på det här sättet.

Toppnyheter

Hédi Fried och Stefan Löfven. TT
Sprickan inom borgerligheten

Löfven om Ulf Kristerssons brutna löfte till Hédi Fried: ”Så bottenlöst omoraliskt”

Statsminister Stefan Löfven kommenterar nu det löfte M-ledaren Ulf Kristersson gav Förintelseöverlevaren Hédi Fried inför valet förra året, som handlade om att inte ha samröre med Sverigedemokraterna.

”Att se Förintelseöverlevande i ögonen och lova något sådant och sedan fullständigt strunta i sitt löfte är så bottenlöst omoraliskt att jag saknar ord. Historiens dom kommer bli hård”, skriver Löfven på Facebook.

Tidigare i veckan så möttes Kristersson och SD:s partiledare Jimmie Åkesson för ett första möte.

2 tim
Hédi Fried och Ulf Kristersson. TT
undefined

Hédi Fried är besviken på Kristerssons brutna löfte

Förintelseöverlevaren Hédi Fried har berättat att hon inför valet 2018 blev lovad av M-ledaren Ulf Kristersson att han aldrig skulle ”gå med på något samröre med SD”. Efter att Kristersson under gårdagen träffat SD-ledaren Jimmie Åkesson för ett samtal säger Fried till DN att hon är besviken.

– Jag förstår inte hur han inte kan se bakom hörnet. Det var det som hände i Tyskland. [...] Människor är så naiva, säger 95-åringen till DN.

Till Eskilstuna-Kuriren säger Kristersson att han ”verkligen inte” svikit Fried. Inför valet var det en fundamental förutsättning för Alliansens samarbete att man inte skulle samverka med SD.

– Nu är vi i ett nytt läge på många olika sätt, säger Kristersson.

I Aftonbladets intervju med Kristersson från 2017 som på nytt fått stor spridning sa M-ledaren att han inte skulle ”samarbeta, samtala, samverka, samregera med SD”.

– Däremot ska mina väljare veta att jag kommer göra allt jag kan för att det jag går till val på ska få så stort genomslag som möjligt efter valet, sa han då.

5 dec
Läs mer om Sprickan inom borgerligheten
Brexit Valet i Storbritannien
Debatt inför valet i Manchester i december. Matt Frost / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Valet i Storbritannien

Analys: Hängt parlament är en katastrof för demokratin

Det finns tre möjliga utgångar för det brittiska valet: En majoritet för Torypartiet, en Labour-seger eller ett så kallat ”hängt parlament” där inget parti får egen majoritet. Det skriver The Guardians Toby Helm i en analys. Alla dessa slut skulle ge stora konsekvenser för Storbritannien, bortom brexit, skriver Helm och beskriver ett antal scenarion i sin text.

Ett hängt parlament skulle vara en katastrof för landets demokrati, menar The Telegraphs Juliet Samuel. Det var förödande när det skedde i valet 2017 då det politiska läget sög musten ur brexitförhandlingarna. Maktkampen tvingade in andra viktiga frågor i vänteläge, skriver Samuel.

1 tim
Boris Johnson. Hannah McKay / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Johnson lovar att minska invandring med radikal plan

Nya, tuffare regler för lågutbildade migranter som vill flytta till Storbritannien kommer att införas om Boris Johnson får fortsätta som landets premiärminister. Det lovade han i dag, enligt The Telegraph som beskriver planen som radikal.

Syftet är att minska invandringen med den satsningen. Johnson vill att lågutbildade migranter bara ska kunna flytta till Storbritannien om det finns ett uttalat arbetsbehov inom deras yrkesområde.

Samtidigt ska högutbildade eller ”framstående” migranter få tillgång till ett snabbspår.

4 tim
Boris Johnson.  Hannah McKay / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Boris Johnson: Källan till dokumentläckan ska hittas

En utredning om de läckta handelsdokumenten mellan Storbritannien och USA krävs. Det menar premiärminister Boris Johnson efter att det framkommit uppgifter om att källan kopplas till en rysk desinformationskampanj, rapporterar BBC. Syftet med en utredning är att hitta källan till läckan.

Johnson säger även att det inte finns några bevis för att Ryssland ska ha gjort någon påverkan på det brittiska valet.

Samtidigt har premiärministern avfärdat dokumentens innehåll som ”nonsens”. Enligt den politiske rivalen Jeremy Corbyn framgår det i dokumenten att Johnson är öppen för en försäljning av det brittiska sjukvårdssystemet NHS – något som Labourledaren använt som slagträ i valkampanjen.

Idag 07:56
Läs mer om Brexit
Bild från Santa Run i Stockholm 2017. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Julen 2019

Löpande tomtar gav sig ut i regnet för att samla pengar

Hundratals deltagare deltog i årets upplaga av Stockholm Santa Run, rapporterar P4 Stockholm. Tomtarna trängdes i Kungsträdgården trots det ihållande regnet.

De två nioåringarna Melvin och Lionel var laddade inför start. De deltog för andra gången, och hoppades att tomtekläderna inte skulle orsaka lika stora bekymmer som senast.

– De sprack direkt. Och så åkte brallorna ner.

Deltagarna samlade in pengar för att få barn med särskilda behov i rörelse.

9 min
Illustrationsbild. Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Malmöparets julpyntande är en snackis: ”Älskar det”

Letar du efter Skånes mest julpyntade hus? Ta i sådana fall en titt längs Jägersrovägen i Malmö. Paret Kenn-Thommy och Gun-Mari Elmevis hus omgärdas nämligen av 102 olika julfigurer och tusentals lampor, rapporterar SVT Skåne.

– Jag älskar när folk kommer och tittar på det. Det värmer i hjärtat, säger Gun-Mari.

Arbetet med att julsmycka huset, som mycket väl kan vara Skånes mest julpyntade, börjar redan i september.

25 min
En man i USA donerar blod. TT
undefined

Stockholmare manas ge blod före jul: ”Bästa gåvan”

Det råder blodbrist inför julhelgerna och värst är bristen i Stockholm, rapporterar SVT Nyheter. Totalt 7 000 stockholmare skulle behöva donera sitt blod för att lösa länets blodbrist.

Men siffran i år sticker ändå inte ut nämnvärt, enligt Enisa Deumic, ordförande i Geblod Kommunikation. Samtidigt är flera verksamheter i stort behov av blodgivare, och hon uppmanar nu fler att donera inför jul.

– Det är ju en av de bästa gåvorna man kan ge till de som behöver, säger hon.

Totalt i landet behövs 21 000 blodgivare inför julhelgen.

Idag 06:32
Läs mer om Julen 2019
Helg Långläsning
Människor köar på väg upp till Everests topp. HANDOUT / Project Possible
Helg Långläsning

Sanningen om kön upp till världens högsta bergstopp

Bilden på en lång kö av människor som på 8 000 meters höjd väntar på att få ta sig upp till toppen på världens högsta berg Mount Everest väckte stor uppmärksamhet när den spreds i världens medier tidigare i år.

Kaoset på bergstoppen ledde till elva människors död och omfattande kritik mot hur länderna runt berget hanterar de tillstånd som krävs för att få bestiga Everest.

I ett längre reportage berättar GQ:s reporter Joshua Hammer om några av de som stod i kön på berget, och om en klättringsindustri där allt sämre förberedda klättrare tillåts ta allt större risker i jakten på det ultimata äventyret.

Läs reportaget via länken nedan.

Idag 05:49
Bild från en amerikansk fotbollsmatch 1988. AP/TT
undefined

Förlorarna repade sig aldrig efter förlustmatchen 1990

Finalen beskrevs som århundrades match. Det kanske var därför de amerikanska fotbollsspelarna på Montclair High School, som förlorade finalen i delstatsmästerskapet 1990, fick se sina liv förändras i grunden. Det skriver NJ Project & Investigations i ett långt reportage.

Tränaren Jack Davies, som coachat i 35 år, slutade hastigt efter matchen och många spelare säger att de aldrig såg honom igen. För quarterbacken och stjärnan Lamont Ponton gick livet snabbt från rampljus till kriminalitet. Flera andra spelare vittnar om att de aldrig kunde gå vidare från förlusten.

– Incidenten var så traumatisk i deras liv att de vände sig till saker som inte var bra för dem – att dricka, att inte avsluta skolan, att inte fortsätta sina karriärer, säger den assisterande tränaren Sandy Hunter.

Läs hela texten via länken nedan.

6 tim
Mike Posner. Richard Shotwell / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hitmakarens drastiska beslut: Vandra genom USA

Grammy-nominerade låtskrivaren Mike Posner har skrivit hits åt artister som Justin Bieber och Maroon 5. Desillusionerad över sitt liv i Los Angeles och sin jakt på framgång bestämde han sig i början på året för att vandra till fots genom hela USA – 458 mil.

I ett långt reportage i Outside berättar han bland annat om hur pappans död blev katalysatorn som drev honom ut på vägarna, samt hur han lyckades hålla uppe motivationen genom bokstavligt talat vått och torrt.

Läs texten i länken nedan.

Idag 05:47
Läs mer om Helg