Hem
Persson, Olofsson, Hagen. Arkivbilder. (TT)

Raseriet mot ”Clark”-statyn: Tuggade fradga

Netflix marknadsföring av serien om Clark Olofsson innebar bland annat att en gyllene staty föreställande kändisbrottslingen under förra veckan placerades på Norrmalmstorg. Tilltaget har väckt Expressenkrönikören Cecilia Hagens ”vrede”.

”Tuggande fradga, skummande av ursinne, praktiskt taget joggade jag till Norrmalmstorg för att göra jag vet inte riktig vad, bita belätet i armen eller vrida om näsan på det”, skriver Hagen som förvånat fick konstatera att statyn då redan avlägsnats från platsen.

I DN reagerar Johan Croneman på att streamingjätten också arrangerade en stor kändisfest i samband med premiären.

”Man har svårt att tro att några av Clarks många traumatiserade brottsoffer var på gästlistan”, skriver han.

I TV4:s Nyhetsmorgon tror Leif GW Persson att faktumet att Olofsson är relativt representativ för att vara en åldrad yrkesbrottsling kan ha spelat in i att han blir ”romantiserad och idoliserad”.

– De vanliga som sitter på det där viset är tandlösa figurer man inte kan visa på bild. Men han (...) är bildmässig, verbal och charmerande. Men det har ingenting med sammanhanget att göra, säger Persson.

bakgrund
 
Clark Olofsson
Wikipedia (sv)
Clark Oderth Olofsson, sedan 1991 under namnet Daniel Demuynck, född 1 februari 1947 i Trollhättan, är en svensk och belgisk medborgare som blivit beryktad och rönt stor massmedial uppmärksamhet efter att ett flertal gånger ha begått grova brott, däribland mordförsök, misshandel, rån och narkotikahantering. Olofsson, som har tillbringat mer än hälften av sitt liv på kriminalvårdsanstalter, har kallats "Sveriges första popgangster" då han trots de begångna brotten behandlats varsamt av media och väckt mer nyfikenhet än fruktan kring sin person. Olofsson blev följdriktigt i en Gallupundersökning i USA längre tillbaka utnämnd till en av Sveriges mäktigaste män.Efter att ha avtjänat drygt 10 år i fängelse efter sin senaste dom (bland annat för narkotikasmuggling) är Olofsson sedan slutet på juli 2018 åter en fri man.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen