Hem
(Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Regeringen får ny kritik av Finanspolitiska rådet

Finanspolitiska rådet riktar återigen skarp kritik mot regeringens politik. Den är inte väl avvägd och kan leda till att ekonomin överhettas. Dessutom har för liten vikt lagts vid överskottsmålet, skriver rådet i årets rapport.

”Svensk ekonomi har sedan flera år haft en allt starkare konjunktur. Trots detta har den aktiva finanspolitiken snarare förstärkt än dämpat konjunkturuppgången […] Finanspolitiken är därför inte väl avvägd”, skriver rådet.

Finanspolitiken borde vara mer åt­stramande och det av två skäl: Dels för att minska risken för överhettning, dels för att öka det framtida utrymmet för konjunkturstabiliserande åtgärder, anser rådets ledamöter.

Finanspolitiska rådet

Finanspolitiska rådet är en oberoende statlig myndighet som har i uppdrag att granska Sveriges ekonomiska politik. Finanspolitiska rådet består av Harry Flam (ordförande), Kari Lotsberg (vice ordförande), Peter Englund, Cecilia Hermansson, Bertil Holmlund och Ragnar Torvik.

bakgrund
 
Finanspolitiska rådet
Wikipedia (sv)
Finanspolitiska rådet är en myndighet som bildades den 1 augusti 2007. Rådet består av sex ledamöter och bistås av ett kansli med fem anställda. Rådets uppgift är att göra en oberoende granskning av regeringens finanspolitik.Rådet ska bedöma om finanspolitiken är förenlig med långsiktigt hållbara offentliga finanser samt de budgetpolitiska målen, i synnerhet överskottsmålet och utgiftstaket. Rådet ska även bedöma om finanspolitiken ligger i linje med konjunkturutvecklingen, långsiktigt uthållig tillväxt och långsiktigt hållbar sysselsättning. Det är också rådets uppgift att granska tydligheten i budgetpropositionerna och vårpropositionerna samt kvaliteten i de underlag som regeringen baserar sina bedömningar på. Slutligen ska rådet verka för en ökad offentlig diskussion i samhället om den ekonomiska politiken.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen