Regeringen vill förändra högskoleprovets betydelse
Regeringen vill göra högskolan mer tillgänglig och kommer därför att utreda högskoleprovets roll, skriver Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, i ett inlägg på DN Debatt. Konkret vill man åter etablera arbetslivserfarenhet som ett sätt att förbättra sin behörighet.
”Från början var högskoleprovet tänkt att vara en andra chans för att komma in på högskolan, men i dag har högskoleprovet fått en annan roll än vad som från början var tänkt”, skriver hon och fortsätter:
”Utredaren ska föreslå ett tillträdessystem som är öppnare och enklare jämfört med i dag.”
bakgrund
Högskoleprovet
Wikipedia (sv)
Högskoleprovet är ett svenskt nationellt lämplighetstest som skall pröva kunskaper och färdigheter som behövs vid högre studier. Resultatet från högskoleprovet utgör en särskild sökandekategori till utbildningar vid Sveriges högskolor, universitet och andra utbildningsinstitutioner. Provet kan därmed sägas ge presumtiva studenter en andra chans vid antagningen, vid sidan om slutbetyget från studier på gymnasienivå.
Provet hålls två gånger per år, en gång på våren och en gång på hösten. Då proven alltid görs på lördagar skiftar datumen lite för varje år, men vårprovet är så gott som alltid i slutet av mars eller i början av april, samtidigt som höstprovet är i september eller oktober.
Provet är avgiftsbelagt. Under militär grundutbildning har man rätt att göra provet till en lägre kostnad.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen