Regeringen vill skärpa straffen för insiderbrott
Hårdare straff väntar den som ägnar sig åt insiderhandel och marknadsmanipulation. Det skriver finansmarknadsminister Per Bolund (MP) på SvD Debatt. Regeringen föreslår ny lagstiftning som bland annat innebär att Finansinspektionen, vid sidan av åtal, ska kunna besluta om en straffavgift på upp till 5 000 000 euro mot aktörer som gjort sig skyldiga till exempelvis insiderhandel.
Att finansiella aktörer drar nytta av finansiell information som inte är känd för allmänheten är ett allvarligt brott, skriver Bolund, som menar att ”en förutsättning för väl fungerande finansiella marknader är att alla har tillgång till samma information”.
bakgrund
Insiderbrott
Wikipedia (sv)
Insiderbrott är en form av ekonomisk brottslighet, när någon använder för allmänheten okänd information för egen ekonomisk vinning, ofta i form av aktiehandel eller handel med värdepapper.
Förövaren (insidern) utnyttjar finansiell information som inte är officiell eller allmänt känd till att köpa eller sälja värdepapper. När informationen blir tillgänglig kan insidern dra nytta av att ha positionerat sig rätt i förhållande till den förväntade kursrörelsen. Insidern kan dömas till fängelse i högst två år.
En tidigare styrelseledamot i Scanmining har dömts för insiderbrott till fängelse ett år och sex månader.
I NJA 2008 s 292 har Högsta domstolen utrett begreppet insiderinformation och dömt till insidern till villkorlig dom jämte böter.
Anses brottet ringa döms för insiderförseelse till böter eller fängelse i högst sex månader. Är brottet med hänsyn till affärens omfattning och övriga omständigheter grovt, döms för grovt insiderbrott till fängelse i lägst sex månader och högst fyra år. Den som av oaktsamhet begår insiderbrott kan dömas till böter eller fängelse i högst ett år.
Finansinspektionen, som har tillsynsskyldighet, anmälde 2008 110 fall av misstanke om insiderbrott till åklagare på Ekobrottsmyndigheten. 33 fall anmäldes under första halvåret 2009.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen