Hem
(TT)

Regeringens energiförslag får kritik: Dåligt för miljön

Om 20 år ska Forsmark tillsammans med övriga svenska reaktorer ha tagits ur bruk. Det beskedet gav regeringen i en debattartikel i helgen. ”Det är dags att regeringen tillsammans med övriga partier kommer överens om Sveriges framtida energipolitik”, löd budskapet.
DI har talat med representanter från oppositionen som är kritiska till regeringens kärnkraftsförslag. Att avveckla kärnkraften inom 20 år är både dåligt för klimatet och industrins konkurrenskraft, säger Maria Weimer, energipolitisk talesperson för Liberalerna.
Weimer är även kritisk till regeringens plan för att finansiera bortfallet från kärnkraften, som står för närmare 40 procent av elproduktionen. Bortfallet är tänkt att klaras genom energieffektiviseringar och subventioner av bland annat havsbaserad vindkraft.
– De antyder massiva stöd i förnybar el. Det kan vi inte tänka oss. Det är inte samhällsekonomiskt smart att ersätta utsläppsfri el med annan utsläppsfri el genom stora stöd, säger hon.

bakgrund
 
Kärnkraft i Sverige
Wikipedia (sv)
Kärnkraft står för cirka 40% av svensk elektricitetsproduktion (Källa: IAEA). Det finns idag nio reaktorer, vilket gör Sverige till det kärnkraftstätaste landet i världen. Reaktorerna är fördelade på tre anläggningar: Forsmarks kärnkraftverk, Oskarshamns kärnkraftverk och Ringhals kärnkraftverk. Barsebäcks kärnkraftverk stängdes 2005. Kärnkraft utgjorde mellan 37 och 45 procent av elförsörjningen i Sverige, totalt 50-70 TWh årligen 2005-2010. Att producera en kWh kostar enligt ägarna 25-42 öre.I dessa kostnader ingår avgifter för omhändertagande av det använda kärnbränslet och för framtida rivning av kärnkraftverk. I internationella utredningar varierar priset ungefär mellan 40 öre och 150 öre per kWh. Kostnaden varierar starkt beroende på bland annat kalkylräntan, beräknad livstid och investeringskostnader. ^ Reaktorer i världen ^ Energimyndigheten - Tillförsel av el och fjärrvärme ^ OKG- Frågor och svar ^ Forsmark - Frågor och svar ^ Ringhals - Frågor och svar ^ Ägarna står för alla avgifter Svensk Kärnbränslehantering ^ Energimyndigheten (2010): Kärnkraften nu och i framtiden (Storlek: 292,76 kB, Sidor: 55)
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen