Michael Storåkers. TT
Alliansens framtid

Reklam-man pekas ut som informell makthavare i M

Reklam-mannen och näringslivsproffset Michael Storåkers har legat bakom flera pr-kampanjer för Moderaterna på senare år. Han har också fungerat som konsult för partiledningen inför valet i höstas.

Men enligt Expressen har Storåkers inflytande varit större än så. Enligt uppgifter till tidningen har Storåkers funnits kvar runt partitoppen även efter valet och varit med i möten med ledningen trots att han saknar formella uppdrag. Källor i partiet uppger att Storåkers i dag är en av de mäktigaste inom M, vilket kritiseras från en del håll.

– När saker och ting inte fungerar vill man veta vem som bestämmer och vem som ska ställas till svars. Men det vet vi inte. Vi vet inte ens vem som är kampanjchef, säger en källa.

Flera personer uppger också att M-organisationen rent allmänt fungerar dåligt.

Toppnyheter

Nyamko Sabuni (L). Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jakten på ny L-ledare

Spelplanen har ritats om – till Nyamko Sabunis fördel

Medlemsomröstningarna i Liberalerna har ritat om spelplanen i partiets jakt på ny ledare – till Nyamko Sabunis fördel, menar Mathias Sundin (L) som låg bakom idén om direktdemokrati i valet. Det skriver DN.

Han menar att om det inte vore för medlemsomröstningarna hade Erik Ullenhag vunnit, men att nu har 17 av de 18 länsförbund som bestämt sig ställt sig bakom Sabuni.

– De flesta i partietablissemanget hade missat den här opinionen och trodde att Erik Ullenhag skulle vinna klart, säger han till tidningen.

8 min
Erik Ullenhag. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ullenhags läger ilsket över bild av avgjord seger

Det råder frustration och ilska bland de som stöttar Erik Ullenhag i Liberalernas partiledarstrid, skriver TT som har talat med flera källor. Trycket ökar på att Ullenhag och Johan Pehrson ska dra sig ur striden då Sabunis läger argumenterar för att ombuden borde välja henne då hon vunnit i nästan alla medlemsomröstningar.

– Vi måste motbevisa bilden av att allt skulle vara klart och att det vore odemokratiskt att inte följa medlemsomröstningar, säger en källa i Ullenhags läger till nyhetsbyrån.

Enligt de som stödjer Ullenhag är medlemsomröstningarna ett dåligt underlag då det i många fall har varit lågt valdeltagande. Dessutom menar de att Sabuni ofta har vunnit med liten marginal.

Den nya ledaren väljs den 28 juni.

4 tim
Olle Wästberg t.v. Nyamko Sabuni t.h. TT
undefined

L-profilen drar parallell till Trump i sluten grupp

L-profilen Olle Wästberg drar i en sluten Facebook-grupp paralleller mellan partiledarstriden i Liberalerna och valet av Donald Trump i USA, rapporterar Expressen. I ett inlägg pekar han på att de amerikanska valombuden var bundna att rösta på Trump även då han vunnit delstatsvalen med små marginaler.

”Det ledde till Trump. Något vi i L kan lära oss av?” skriver han.

På tidningens fråga svarar han att poängen inte är att jämföra Nyamko Sabuni med Donald Trump. Hans poäng är att partiet kan få en ledare som det inte vill ha, säger han.

– Ombuden till Liberalernas landsmöten ska ju kunna följa sitt samvete, och också ta hänsyn till den minoritet som finns i det egna länsförbundet, säger Wästberg till Expressen.

Idag 09:09
Läs mer om Jakten på ny L-ledare
Fotbolls-VM Gruppspelet
Linnéa Claeson i Nice under Sveriges match mot Thailand. SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Fotbolls-VM Gruppspelet

”VM borde handla mer om ilska än peppig feminism”

Fotbolls-VM i Frankrike har präglats av ”peppig feminism” och influerare, skriver Elin Grelsson Almestad i en text på Expressens kultursida.

Hon provoceras av att supporterskapet för damlandslaget har blivit ett feministiskt ställningstagande och att det anses fult att kritisera det svenska lagets spel. Det vore bättre att låta damfotbollen, precis som herrfotbollen, vara ”ilska och stark känslor”, skriver hon.

”Det är svårt att se hur ojämlikheten förbättras av att Linnéa Claeson åker på gratisresa till Nice eller av att en undermålig prestation bistås med uppmuntrande kommentarer.”

The Guardians Suzanne Wrack skriver att Fifa gjorde en miss när man skröt om hur många biljetter som sålts. Det har gjort att många som ville åka på mästerskapet trodde att biljetterna var slut och att många arenor därför är halvtomma.

”Om Fifa inte hade överdrivit försäljningssiffrorna hade publiksiffrorna kanske inte blivit en besvikelse.”

29 min
Fridolina Rolfö, arkivbild. SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
undefined

Sverige informerat om matchfixning: ”Trygga”

Fifa har ögonen på möjlig matchfixning i VM och de svenska spelarna har fått information om hur de ska agera om de blir utsatta för påtryckningar, skriver TT.

– Vi är väldigt trygga med att vi vet vem vi ska kontakta och hur vi ska få hjälp. Jag hoppas att det inte ska behöva påverka oss över huvud taget, säger anfallaren Fridolina Rolfö.

Fifa har tätt samarbete med såväl fransk polis som landets spelregulator, och New York Times rapporterar att även FBI kopplats in för att motverka eventuell matchfixning. Det finns i nuläget inget som tyder på att matchfixning har förekommit, enligt tidningen.

Idag 09:29
Fotbollsspelare under VM i Frankrike. FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN NORWAY
undefined

Matchfixning ses som allt större risk för damfotbollen

Damfotbolls-VM är mer sårbart för matchfixning än herrarnas motsvarighet, där det i stället är ligor i lägre divisioner som drabbas. Det säger Fifas integritetschef Vincent Ven till New York Times.

Risken för fixning ökar parallellt med intresset för spel på matcherna, skriver tidningen. En annan riskfaktor är underfinansieringen av damfotbollen i många länder.

Enligt Ven finns det inget som tyder på att matchfixning förekommer i samband med VM i Frankrike men Fifa säger sig vara uppmärksamt på alla slags försök.

Idag 07:14
Läs mer om Fotbolls-VM
Arkivbild: Draghi KAI PFAFFENBACH / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Börsen vände upp efter Draghis utspel

Stockholmsbörsen backade i tisdagens inledande handel men vände upp efter duvaktiga uttalanden från ECB-chefen Mario Draghi. Vid stängning stod indexen klart på plus:
• OMXSPI: +1,4 %
• OMXS30: +1,4 %
Vid ECB:s årsmöte i dag i Portugal sa Mario Draghi att det kommer krävas mer stimulanser om utsikterna för euroområdet inte förbättras, skriver Direkt. Han konstaterade att räntesänkningar är en del av ECB:s verktygslåda och att det fortsatt finns utrymme att utöka de kvantitativa lättnaderna.

OMXS30 vände från –0,7 procent till +0,5 procent kort efter utspelet. Gruvbolaget Bolidens aktie reagerade kraftigt och klättrade från minus 1 till plus 3,2 procent. En annan vinnare var SKF som avancerade till plus 4,0 procent.

Av alla storbolagen var det bara Swedish Match och Swedbank som klart backade. Swedbank meddelade i går kväll att vd:n och finanschefen i Estland sparkas som en konsekvens av bankens ”pågående interna undersökningar” i kölvattnet av penningtvättshärvan. Aktien tappade 1,2 procent.

Swedish Match föll 1 procent till under 420 kronor. Detta trots att Morgan Stanley har höjt riktkursen för bolaget från 500 kronor till 540 kronor och att finanschefen tankat aktier för nära 1 miljon kronor.

Bäst av alla storbolagen gick Autoliv som vid 15.30 började rusa utan kända nyheter. Aktien stängde 5,2 procent upp.

Astra Zeneca har fått ett godkännande för Lynparza i EU för behandling av första linjens äggstockscancer. Aktien steg 2,9 procent.

Det finsk-svenska it-tjänsteföretaget Tieto går samman med norska Evry för att bilda företaget Tietoevry. Bolagen uppger att fusionen kan spara 75 miljoner euro årligen i kostnadssynergier. Tietos aktie lyfte 4,2 procent.

Medicinteknikbolaget Mentice gjorde debut på First North i dag. Aktien handlades vid stängning för 67,60 kronor – 38 procent över teckningskursen på 49 kronor.

12 min
undefined

Uppgångarna tilltar på Wall Street efter Trumps tweet

De inledande uppgångarna på Wall Street tilltar efter att USA:s president Donald Trump meddelat på Twitter att han kommer att träffa Kinas president Xi Jinping för ett längre möte under G20 nästa vecka. Strax före klockan 16 ser utvecklingen ut som följer:
• S&P 500: +1,2%
• Nasdaq: +1,7%
• Dow Jones: +1,3%
Bakom det glada humöret ligger även förhoppningar om lättnader i den amerikanska penningpolitiken. I kväll inleder centralbanken Federal Reserve sitt två dagar långa möte som kommer att avslutas med ett räntebesked onsdag kväll. Fed väntas lämna räntan oförändrad men marknaden spår också en duvaktigare ton från bankens chef Jerome Powell, skriver CNBC.

Enligt CME Fed Watch Tool bedömer marknaden att det blir tre räntesänkningar före årsskiftet, skriver sajten.

Hoppet om räntesänkningar fick också bränsle efter Europeiska centralbankens chef Mario Draghi talat tidigare på tisdagen. Draghi öppnade för eventuella stimulanser vilket fick de europeiska börserna att lyfta.

Bland enskilda aktier märks bland annat Beyond Meat som återigen rusar och är på väg mot nytt kursrekord, skriver Bloomberg. Aktien är upp nästan 15 procent i öppningen. På måndagen steg aktien drygt 12 procent på nyheten att växtköttbolaget ska börja producera växtbaserad ”köttfärs”.

Facebook är också upp i starten efter att sociala medier-jätten bekräftat att de ska lansera en egen kryptovaluta som får namnet libra. Aktien stiger drygt 2 procent.

3 tim
Ahn Young-joon / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Breda uppgångar i Asien – Tokyo mot strömmen

Asienbörserna steg brett på tisdagen, med Tokyobörsen som undantag. Vid stängning såg det ut som följer:
• Nikkei: –0,7 %
• Shanghai: +0,1 %
• Shenzhen: +0,2 %
• Hongkong: +1,0 %
• Kospi: +0,4 %

Enligt CNBC riktar investerare full fokus mot Federal Reserve som påbörjar ett två dagar långt penningpolitiskt möte i dag.

Analytikerkåren förväntar sig inga dramatiska besked från centralbanken men kommer att leta efter tecken på om en räntesänkning senare i år ligger i korten.

Idag 03:31
Läs mer om Dagens börs
Polis utanför begravningsplatsen i Kairo Amr Abdallah Dalsh / TT NYHETSBYRÅN
Muhammad Mursi 1951-2019

FN vill se en oberoende utredning av Mursis död

FN vill se en oberoende utredning av Egyptens förre president Muhammad Mursis död, rapporterar AFP.

– Att någon plötsligt dör när de är i förvar måste följas av en snabb, opartisk, noggrann och transparant utredning av ett oberoende organ för att klargöra dödsorsaken, säger Rupert Colville, talesperson för UNHCR.

Muhammad Mursi dog i går efter att ha svimmat under ett domstolsframträdande. Han begravdes i dag i Kairo och i Egypten har tusentals samlats för böner.

2 tim
ADEM ALTAN / AFP
undefined

Tusentals samlades för att be för Mursi i Istanbul

Tusentals samlades i Istanbul för att be för Egyptens tidigare president Muhammad Mursi efter hans plötsliga död, rapporterar AFP.

Bönerna hölls i Fatihmoskén under dagen och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan ska närvara under eftermiddagsbönen. Erdogan har kallat Mursi för en ”martyr” och har anklagat Egyptens ”tyranner” för hans död.

Mursi dog i går efter att ha svimmat under ett domstolsframträdande och begravdes i dag. Människorättsgrupper som Amnesty International och Human Rights Watch vill se en oberoende utredning av händelsen.

3 tim
Mursi år 2012, innan han fängslades Mohamed Abd El Ghany / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Omvärldens reaktioner: Hemskt men förutsägbart

Muhammad Mursis plötsliga död i en domstol i Kairo har väckt reaktioner över hela världen. Ett brett spektrum av politiska aktörer har beklagat sorgen och kritiserat sättet Mursi behandlades på. FN skickade kondoleanser till hans familj och hans anhängare, Hamas hyllar hans ”långa kamp i Egyptens tjänst, för sitt folk, och för den palestinska kampen”.

Muslimska brödraskapet, Amnesty och Human Rights Watch beklagar hans död. Human Rights Watch kallar den ”hemsk men förutsägbar” och syftar på Mursis isolering i fängelse, rapporterar Al Jazeera.

”Må vår martyr vila i frid”, säger Turkiets president Tayyip Erdogan. Qatars emir Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani skickar kondoleanser till det egyptiska folket och till Mursis familj:

”Det är med stor sorg vi har nåtts av nyheten om Mursis plötsliga död”, skriver han.

Idag 06:19
Läs mer om Muhammad Mursi 1951-2019