Rekordmånga fall av TBE: ”Från Dalälven och nedåt”
Rekordmånga fall av den fästingburna sjukdomen TBE rapporterades förra året i Sverige, skriver TT. Antalet fall uppgick till 553 stycken vilket är nästan en fördubbling jämfört med 2020.
Allt färre delar av Sverige är förskonade och en orsak som pekas ut är klimatförändringarna som skapar mer gynnsamma förhållanden för fästingarna.
– I princip kan man räkna med att råka ut för fästingar med TBE från Dalälven och nedåt, säger Sören Andersson, chef på enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten.
Han rekommenderar den som regelbundet vistas i skog och mark att vaccinera sig.
bakgrund
Fästingar
Wikipedia (sv)
Fästingar (på finlandssvenska även skogsbässar) (Ixodida) är samlingsnamnet för en grupp små spindeldjur. Fästingar är parasiter som lever på att suga blod från däggdjur och fåglar, samt ibland även från reptiler och groddjur.
De två stora fästingfamiljerna utgörs av hårda fästingar (Ixodidae), med fler än 700 arter i världen, och mjuka fästingar (Argasidae), med omkring 200 arter. De hårda fästingarna har hårda plattor av kitin, och det är med dem som det svenska ordet fästing vanligen associeras. De mjuka fästingarna saknar de hårda plattorna och suger blod under minuter eller timmar, till skillnad från de hårda som borrar sig fast och suger blod under flera dagars tid. Den tredje fästingfamiljen – Nuttalliellidae – förekommer bara med en art, Nuttalliella namaqua, i Afrika.
I Sverige har hittills (2017) 20 arter påträffats, varav vissa inte kan övervintra i det vilda i Sverige utan har följt med exempelvis fåglar och hundar. 24 arter har fått svenskspråkiga namn. Arten Ixodes ricinus (vanlig fästing) är vanlig i Sverige. Den angriper framför allt varmblodiga djur av olika storlek, från sorkar och möss till de stora klövdjuren. Den är även vanlig på fåglar. Denna art är den som vanligen angriper människor och deras husdjur i Sverige. Utöver denna art finns det elva[när?] andra arter hårda fästingar i Sverige, de flesta specialister på fåglar. Klimatförändringar har gjort att arternas utbredningsområden har utökats norrut.
Det finns bara en art som tillhör de mjuka fästingarna i Sverige, fladdermusfästing, Carios vespertilionis, som i sällsynta fall även kan angripa människor.
I tropiska länder är fästingarna både talrikare och mer besvärliga.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen