Illustrationsbild.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

Resejätte i konkurs • Renck Emmy-prisad • Trump medger Biden-samtal

Morgonens nyheter:
Resejätte i konkurs – vd:n ber om ursäkt till kunderna
Krav på riksrätt efter att Trump medgett samtal med Ukrainas president
• Moderaterna: Regeringens förslag riskerar bli ”hyllvärmare”

Resejätten Thomas Cook i konkurs – resenärer kan strandas

Den brittiska resejätten Thomas Cook försätts i konkurs, meddelar bolaget i ett pressmeddelande där vd:n samtidigt ber om ursäkt. Konkursen gör att hundratusentals resenärer riskerar att bli strandade runt om i världen, skriver Reuters. Reseexperten Lottie Knutson kallar konkursen för den största i svensk resehistoria i en intervju med Expressen.

Trump medger samtal om Biden – pressen ökar

USA:s president Donald Trump medgav i natt att han diskuterat demokraten Joe Biden med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. New York Times skriver att det är ett häpnadsväckande medgivande att han försökt pressa en utländsk regering för att skada en rival. Vissa demokrater höjer nu rösterna för en riksrättsprocess mot Trump.

Moderaterna: Regeringsförslag riskerar bli hyllvärmare

Regeringens paket mot gängbrottsligheten innehåller flera vaga förslag om utredningar som riskerar att bli hyllvärmare, säger M:s rättspolitiske talesperson Johan Forssell. Han mötte inrikesminister Mikael Damberg i Agenda, som menade att M:s beslut att rösta för förslagen samtidigt som man lämnar samtalen är ”snurrigt”.

Johan Renck.  MIKE BLAKE / TT NYHETSBYRÅN

Johan Renck dubbelt prisad på Emmy-galan

Svenske regissören Johan Renck fick gå upp på scenen två gånger om under nattens Emmygala. Hans ”Chernobyl” utsågs till årets bästa miniserie och han fick även priset för årets miniserieregi. Stellan Skarsgård som också var nominerad prisades dock inte, skriver TT.

Barnmorskor på cykel i nytt BB-projekt i Malmö

Ett nytt projekt för vård av kvinnor som just fött barn testas i Malmö. Barnmorskor cyklar hem till mammorna för eftervård, rapporterar P4 Malmöhus. Projektet har gjort att färre behöver bo på patienthotell.

Sexbrottsdömd vill hem till Sverige: ”Saknar familjen”

En svensk kvinna i 45-årsåldern som dömts till 25 års fängelse i USA för ”sexualbrott med minderårig” vädjar om att få överföras till ett fängelse i Sverige, rapporterar Aftonbladet. Enligt kvinnan är förhållandena i fängelset väldigt svåra.

Japans miljöminister vill göra klimatkamp ”sexigt”

Kampen mot klimatförändringarna måste bli ”sexig” och ”rolig”, säger Japans nye miljöminister Shinjiro Koizumi. Detta kommer att göra att ännu fler unga ska lockas att engagera sig, säger han.

200 samlades för att ta farväl av smältande glaciär

En av besökarna. FABRICE COFFRINI / AFP

Omkring 200 personer samlades vid det schweiziska berget Pizol för att ta farväl av en glaciär som väntas ha försvunnit helt om ett decennium. ”Det känns som att bevittna en väns långsamma död”, sa en av dem.

Ex-landslagsmålvakt stängs av i 15 månader för dopning

Dan Beutler. Arkivbild. MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Den tidigare landslagsmålvakten i handboll, Dan Beutler, stängs av i 15 månader för dopning efter att ha tagit kokain. I en intervju med Sportbladet säger Beutler att han ”självmedicinerade” sin adhd. ”Jag var på väg ner i helvetet”, säger han.

Dagens händelser

• UTRIKES. FN:s klimattoppmöte inleds i New York
• POLITIK. Statsminister Stefan Löfven talar på FN:s klimattoppmöte
POLITIK. Panelsamtal i Stockholm om den nya EU-kommissionen (10.00)
• INRIKES. Hummerpremiär i Sverige
SPORT. Rättegången mot Daniel Kindberg fortsätter
• SPORT. Damallsvenskan i fotboll, Växjö-Kungsbacka (19.00)

Vill du hellre lyssna på nyheterna? Omni Pod ger dig den senaste nyhetssammanfattningen varje vardag.

Toppnyheter

Supportrar till Justin Trudeaus liberala parti jublar när de första siffrorna börjar komma in. Brett GUNDLOCK / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Valet i Kanada

Trudeau går mot ny seger i Kanada – men hans parti ser ut att förlora majoritet

Justin Trudeau ser ut att få nytt förtroende som premiärminister för Kanada, visar preliminära mätningar från CBC och CTV. Hans liberaler har vid 05-tiden säkrat 157 mandat av 338 i parlamentet, enligt CBC:s prognos. Den konservativa utmanaren som leds av Andrew Scheer har 119 platser.

Däremot ser Trudeaus parti ut att förlora den majoritet det har haft sedan förra valet. En minoritetsregeringen skulle försvaga Trudeaus position, konstaterar Reuters, som skriver att premiärministern skulle behöva luta sig mot landets vänsterpartier för att få igenom sin politik.

Trudeau skulle teoretiskt sett också kunna skapa en koalition ihop med något annat parti, men det är ovanligt i Kanada, skriver Washington Post. Om resultaten står sig ser det därmed ut att bli Kanadas fjärde minoritetsregering på de senaste 15 åren.

1 tim
Justin Trudeau när han röstade. Sean Kilpatrick / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Överraskande – bättre än väntat för Justin Trudeau”

Kanadas premiärminister Justin Trudeau ser inte ut att nå gränsen på 170 mandat som krävs för egen majoritet, men ser ändå ut att vinna valet säkert. Överraskande, tycker statsvetarprofessorn Nelson Wiseman vid University of Toronto.

– Jag tror inte att någon räknade med att Trudeau skulle få egen majoritet, men de är inte så långt ifrån, säger Wiseman till AP.

För den konservativa utmanaren Andrew Scheer ser det mörkare ut. Robert Bothwell, som är professor i kanadensisk historia och internationella relationer vid samma universitet, tror att Scheer nu kommer att avgå.

– Han bedrev en väldigt smutsig kampanj. Det finns inget att vara stolt över från hans sida. Han hade möjligheten och han kastade bort den, säger Bothwell till nyhetsbyrån.

1 tim
Läs mer om Valet i Kanada
Dokument med titeln . Säkerhetspolisen/arkivbild.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Terrorhotet mot Sverige

Myndigheter får inte ta del av säkerhetshotsuppgifter

De myndigheter som prövar Säpos ansökningar om att utvisa personer som misstänks vara säkerhetshot får inte ta del av all bevisning, rapporterar Ekot. Det gäller Migrationsverket och Migrationsöverdomstolen.

– Ibland när vi har de här ärendena så kan vi se att Säkerhetspolisen har mer information än de lämnar ut till oss, och det är så lagstiftningen ser ut, säger Anita Linder som är lagman vid Migrationsöverdomstolen.

Exempelvis kan det vara okänt vilken källa som framfört informationen, vilket innebär att domstolen kan fatta beslut på anonyma uppgifter.

22 min
Illustrationsbild. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Jurist: Omöjligt att bemöta uppgifter man inte får se

När Säpo ansöker om att utländska medborgare ska utvisas enligt Lagen om särskild utlänningskontroll (LSU), behöver bevisen inte läggas fram för den utpekade personen. Detta strider mot rättssäkerheten anser Dennis Martinsson, lektor i rättsvetenskap vid Stockholms universitet.

– Det är i princip helt omöjligt att bemöta uppgifter eller snarare påståenden om uppgifter som man aldrig får se eller som konkretiseras, säger han till Ekot.

Men han påpekar också att det ofta handlar om så speciella och allvarliga fall att det kan vara motiverat att tumma på rättssäkerhetskraven.

Ekots granskning visar att Säpos ansökningar om utvisning enligt LSU ökat stort det senaste året.

Igår 16:49
Läs mer om Terrorhotet mot Sverige
År 2008 påbörjades ett pilotprojekt kring CCS på Vattenfalls kolkraftverk i östra Tyskland. Matthias Rietschel / SCANPIX
Sverige och klimathotet

Sju av åtta partier vill fånga och lagra koldioxidutsläpp

Sju av åtta riksdagspartier vill satsa på att fånga in och lagra stora industriers koldioxidutsläpp, rapporterar Ekot. Sverigedemokraterna svarar ”vet inte” på frågan.

Tekniken CCS, som betyder ”carbon capture and storage”, innebär investeringar på flera miljarder kronor. Det som kostar är tekniken för varje anläggning och för transporter till lagringen. Men flera partier tror att tekniken är ett måste, och är positiva till att avsätta pengar för fortsatt forskning och pilotprojekt.

– För att rädda klimatet behöver vi en stor verktygslåda och där är ju CCS definitivt en väldigt intressant teknik, säger Hanna Westerén, Socialdemokraternas miljö- och klimatpolitiska talesperson, till radion.

Både S och M inväntar nu regeringens klimatpolitiska utredning som ska presenteras i januari.

1 tim
Nordsjön/arkivbild.  Carina Johansen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nordsjöns botten kan bli gravplats för koldioxid

Koldioxid kan komma att lagras storskaligt under Nordsjöns havsbotten, rapporterar SR:s Vetenskapsradion. Tanken är att lagringen kan påbörjas vid årsskiftet 2023–2024 och i höst inleds provborrningar.

– Det finns en kapacitet så stor att Europas utsläpp kan hanteras under lång tid, säger Sverre Overå, ansvarig projektledare på oljebolaget Equinor.

Flera storföretag är överens om att utveckla en metod för att fånga koldioxidutsläpp och sedan begrava den under havsbotten. Förutsättningen är att stortinget i Norge godkänner satsningen nästa år.

Igår 11:51
Läs mer om Sverige och klimathotet
Ahn Young-joon / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Asienbörserna stiger måttligt på handelshopp

Asienbörserna rör sig i huvudsak försiktigt uppåt på tisdagsmorgonen och följer därmed utvecklingen på Wall Street i går kväll. Enligt CNBC är uppgångarna troligen en konsekvens av mildare tongångar mellan USA och Kina.

Valutastrategen Ray Atrill kopplar samman investerarnas förnyade optimism till ett uttalande från Donald Trumps ekonomiska rådgivare Larry Kudlow i går. Kudlow öppnade för att tillgodose Kinas vädjan om att stoppa den planerade tullhöjningen i december.

Vid 05.50 svensk tid står de ledande indexen som följer:
• Nikkei: Helgstängt.
• Shanghai: –0,1 %
• Shenzhen: +0,2 %
• Hongkong: +0,2 %
• Kospi: +1,1 %

1 tim
undefined

Uppåt på Wall Street inför hektiska rapportveckan

New York-börserna avslutade måndagens handel på plus efter förra veckans dystra avslutning. I vanlig ordning påverkade handelskriget mellan USA och Kina investerarnas humör, men även brexit och den pågående rapportsäsongen stod i fokus, skriver CNBC och Reuters.

Vid stängning såg indexen ut som följer:
• S&P500: +0,7%
• Nasdaq: +0,9%
• Dow Jones: +0,2%
Den amerikanska flygplanstillverkaren Boeing backade 3,8 procent efter att UBS, Bank of America och Credit Suisse sänkt sina respektive riktkurser för aktien. Aktien dök 6,8 procent i fredags efter att Reuters rapporterat att amerikanska luftfartsmyndigheten FAA utreder interna meddelanden som tycks visa att man kände till säkerhetsproblem med olycksplanen 737 Max redan 2016.

Israeliska läkemedelsbolaget Teva steg 8,7 procent efter att bolaget nått en förlikning i tusentals opioidfall.

Netflix steg 1 procent efter att streamingjätten meddelat planer på att ta in cirka 19 miljarder kronor för att producera nytt innehåll, skriver Market Watch.

Liksom i Sverige står de amerikanska marknaderna inför en rapporttät vecka och 120 av S&P:s 500 bolag ska bekänna färg, skriver CNBC. Bland annat McDonalds, Caterpillar och Ford släpper rapporter på tisdag och onsdag.

Igår 20:02
Nasdaq, Byggmax och Marie Ehrling. TT
undefined

Rekord för Stockholmsbörsen – Atlas Copco lyfte rejält

Stockholmsbörsen inledde handelsveckan med en rivstart och både det breda indexet OMXSPI och storbolagsindexet OMXS30 stängde på nya rekordnivåer.
• OMXSPI: +0,9 procent
• OMXS30: +1,6 procent
OMXS30 stängde på drygt 1724 punkter och slog därmed det tidigare stängningsrekordet från april 2015.

Vid lunchtid släppte verkstadsjätten Atlas Copco sin delårsrapport som i stort sett var bättre än analytikernas förväntningar på alla punkter. A-Aktien lyfte 9,4 procent och toppade storbolagsindexet. B-aktien steg 9,1 procent.

Förra veckans rapportvinnare Getinge och Sandvik klättrade 2,2 respektive 3,9 procent. Även Holmen fortsatte stiga efter förra veckans rapportrusning och stängde upp 5,2 procent.

I går meddelade Telia att ordföranden Marie Ehrling fått sparken av storägaren staten. Den förre Tele2-vd:n Lars-Johan Jarnheimer föreslås bli ny ordförande. Aktien steg cirka 2 procent.

SAS bekräftade i helgen att flygbolaget har vunnit det kontrakt med norska försvaret som Norwegian innehaft sedan 2008. Aktien avancerade drygt 2,8 procent.

Fastighetsbolaget Fabege lyfte förvaltningsresultatet med 23 procent men nettouthyrningen var negativ. Aktien rasade 8,5 procent och drog med sig flera andra fastighetsjättar i fallet.

Igår 15:40
Läs mer om Dagens börs
Trumps USA Turkiska offensiven i Syrien
Trump/Erdogan. TT
Trumps USA Turkiska offensiven i Syrien

Pompeo: Trump är redo att angripa Turkiet militärt

Enligt USA:s utrikesminister Mike Pompeo är president Donald Trump redo för krig med Turkiet, rapporterar CNBC.

– Vi föredrar fred framför krig, men om militären behöver sättas in är Trump redo att göra det, säger Pompeo, utan att specificera var gränsen går för ett sådant beslut.

– Vi kommer också använda oss av våra diplomatiska möjligheter, vilket vi föredrar, säger han.

Igår 20:39
Syriska kurder sitter vid vägkanten nära gränsen mot Irak. Muhammad Hamed / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kurder fast vid gränsen mot Irak: ”Vår framtid är borta”

Minst 160 000 syriska kurder har flytt sina hem sedan Turkiet inledde sin offensiv mot norra Syrien förra veckan, skriver Reuters. 5 000 av dessa har tagit sig över gränsen till Irak och många av dem har fått betala smugglare motsvarande 15 000 kronor för att lyckas.

Men de kurdiska flyktingar som inte har råd med det har fastnat vid gränsen vid gränskontrollen i Semalka. Endast skadade tillåts passera gränsen, så många av de som flytt kommer sova under bar himmel – i väntan på att kunna ta sig till Irak.

– Jag har ingen aning om vart vi ska. Vår framtid är borta, säger 24-åriga Zainab Rassul, som flytt tillsammans med sin mamma.

Igår 20:07
Erdogan och Putin.  Burhan Ozbilici / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Syriens framtid avgörs vid Putins och Erdogans möte

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan möter under tisdagen Rysslands president Vladimir Putin. Många menar att det är då den verkliga uppgörelsen om nordöstra Syriens framtid sker, säger SVT:s reporter i Turkiet, Tomas Thorén.

– Från Putins håll har det kommit dubbla budskap. Han har å ena sidan sagt att Turkiet har rätt att försvara sig och å andra sidan att Syriens gränser ska kontrolleras av Syriens president Bashar al-Assad, säger han.

Erdogan säger under måndagen att han kommer att ta nästa ”nödvändiga” steg i Syrien efter mötet med Putin, skriver Reuters.

Under tisdagskvällen går det fem dagar långa eldupphöret ut.

Igår 10:51
Läs mer om Trumps USA