Hanna Franzén/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska skulderna

Riksbanken: Skulderna kräver politiska åtgärder

Hushållens höga och växande skuldsättning är fortfarande den största risken i svensk ekonomi. Det skriver Riksbanken i sin finansiella rapport som publicerades under onsdagen.

Riksbanken säger att det krävs bostadspolitiska och skattepolitiska åtgärder för att komma tillrätta med problemen.

”Om osäkerheten på bostadsmarknaden består, eller om bostadspriserna faller ytterligare, finns det en risk för att fler aktörer på bostadsmarknaden får problem”, skriver Riksbanken.

Toppnyheter

Statsminister Stefan Löfven (S). Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Januariavtalet

Transport varnar för strejk om S förändrar las

Trycket på Stefan Löfven ökar – Transports ordförande Tommy Wreeth varnar för strejk om man går vidare med förändringar av las, skriver Expressen.

– Jag tror det blir en väldigt stökig vår med en jätterörig avtalsrörelse eftersom det ligger så många andra frågor och överskuggar, säger fackordföranden till tidningen.

Wreeth säger att det framförallt är punkten om las, lagen om anställningsskydd, som regeringen måste omförhandla med C och L.

Även Byggnads ordförande är kritisk och har beskrivit januariavtalet som ett stort misstag. V-ledaren Jonas Sjöstedt har under fredagen riktat kritik mot planerna på uppluckrade las-regler i den pågående utredningen om arbetsrätten, vilket tidningen Arbetet rapporterat om.

15 min
Jonas Sjöstedt. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sjöstedts las-hot: ”Då är vi redo att avsätta Löfven”

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt går till attack mot regeringen efter att det framkommit att las-reglerna kan luckras upp i den pågående utredningen om arbetsrätten.

”Om den här typen av förslag läggs på riksdagens bord passerar regeringen en av de röda linjer som Vänsterpartiet har satt upp. Då är vi redo av avsätta regeringen Löfven”, skriver Sjöstedt.

Uppgifterna kommer från den fackliga tidningen Arbetet som erfar att utredningen tagit fram ett förslag om att uppsägningar av personliga skäl i företag med färre än 15 anställda ska bli avsevärt svårare att häva.

Enligt Arbetets uppgifter innebär förslaget att uppsägningar av den här typen endast ska kunna ogiltigförklaras i undantagsfall, exempelvis vid diskriminering.

Idag 09:43
Läs mer om Januariavtalet
Aron Emilsson, Sverigedemokraternas talesperson för kulturpolitik. Terje Pedersen / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om public service

SD: Att kalla till samtal är inte politisk styrning

Sverigedemokraternas kulturpolitiske talesperson Aron Emilsson säger i en kommentar till DN att det inte handlar om att styra public service-bolagen när man kallar dess chefer till kulturutskottet.

”Att kalla ett samtal om bolagens uppdrag för politisk styrning och censur är oseriöst och en billig attack från desperata meningsmotståndare vars enda syfte är att plocka politiska poäng.”

SVT:s vd Hanna Stjärne kommenterade under fredagen SD:s krav och menade att det var anmärkningsvärt och att en gräns passerats. Emilsson menar att det handlar om att cheferna ska redogöra för deras syn på rektioner ”efter den senaste tidens ensidiga inslag, bland annat om förnedringsrånen”.

1 tim
SVT:s vd Hanna Stjärne. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SVT:s vd om kravet från SD: ”Anmärkningsvärt”

SVT:s vd Hanna Stjärne tycker det är anmärkningsvärt att Sverigedemokraterna vill kalla SVT och SR till kulturutskottet för att diskutera frågan om partiskhet i public service.

”Det är en gräns som har passerats, när man vill kalla publicister direkt till riksdagen för att stå till svars för en enskild publicering”, skriver Hanna Stjärne i en kommentar till DN.

Hon säger vidare att det är fritt fram för politiker att kritisera och diskutera public service men att det måste ske med respekt för systemet. Hon hänvisar till Granskningsnämnden dit även politiker kan vända sig.

2 tim
SVT-huset i Stockholm Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SVT-chef om SD:s krav: ”Förvånande och ovanligt”

Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för SVT Nyheter och Morgonstudion, är förvånad över SD:s begäran om att kalla in cheferna för SVT och SR till riksdagens kulturutskott för att diskutera partiskhet.

– Jag märker att public service har blivit en del av en politisk debatt som just nu är intensiv, säger hon till SVT:s Kulturnyheterna.

Hon menar att det för public service redan finns en särskild möjlighet för att få både opartiskhet och saklighet prövad: Granskningsnämnden.

Igår 20:42
Läs mer om Debatten om public service
Ali Esbati, Ulla Andersson och Nooshi Dadgostar i publiken under Almedalen. Arkivbild. Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Maktskiftet i Vänsterpartiet

Intern kritik mot processen i V: ”Skapat uppförsbacke”

Att flera högt uppsatta vänsterpartister tidigt gått ut och stöttat Nooshi Dadgostar som ny partiledare skapat en uppförsbacke för andra att kandidera, säger en partimedlem till TT.

– Jag tycker inte att de skulle ha sagt något alls, utan låtit medlemmarna säga sitt och valberedningen göra sitt jobb, säger hen.

Fredagen är den sista dagen för valberedningen att presentera nomineringar. Förutom Elias Lodin, som själv anmälde sitt intresse i dag, har ingen utmanat Dadgostar.

2 tim
Nooshi Dadgostar. Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dadgostar får motkandidat – Elias Lodin ställer upp

Elias Lodin, ombudsman för Vänsterpartiet i Uppsala, vill leda partiet, skriver UNT.

”När vi har fler än en kandidat har vi möjligheten till en väl förankrad och öppen process som inkluderar alla medlemmar”, skriver Lodin i ett sms till Ekots politikreporter Lova Olsson.

Nooshi Dadgostar har hittills varit den enda som kandiderar till partiordförande för Vänsterpartiet. I dag, den 21 februari, är satt som sista dag för valberedningen att nominera kandidater.

5 tim
Läs mer om Maktskiftet i Vänsterpartiet
Kvinna röstar i Iran.  WANA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Konservativa siktar på majoritet i parlamentsvalet

Dagens val i Iran ser ut att leda till att konservativa anhängare till ayatolla Ali Khamenei stärker sin makt i parlamentet, skriver Reuters.

Parlamentsvalen i Iran är hårt styrda och i år fick omkring hälften av de cirka 15 000 personer som anmält sig nej till att ställa upp.

De 290 ledamöterna i majlis, parlamentet i Teheran, har en begränsad makt. Men en konservativ majoritet i parlamentet kan spela en viktig roll när landet nästa år ska välja ny president.

Irans president Hassan Rouhani kommer från en mer pragmatisk fraktion och har vunnit de två senaste presidentvalen med löftet att öppna upp Iran mer mot omvärlden.

Idag 08:54
Iranier köar i en vallokal.  ATTA KENARE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter turbulensen: I dag går Iran till parlamentsval

Tidigt på fredagsmorgonen öppnade vallokalerna i Iran som i  dag går till parlamentsval, rapporterar flera internationella medier.

De senaste månaderna har präglats av en stor turbulens i landet och valdeltagandet väntas bli lågt. Landets ledning verkar oroad över det stora allmänna missnöjet, och vädjar till befolkningen att gå till valurnorna på fredagen.

– Vänd inte valet ryggen. Låt oss ha ett högt deltagande, sa president Hassan Rohani under januari.

Omkring 58 miljoner iranier är berättigade att rösta i valet.

Idag 05:44
Läs mer om Valet i Iran
Amerikanska soldater i Afghanistan. THOMAS WATKINS / AFP
Våldet i Afghanistan

Expert: Ett viktigt steg mot ett större fredsavtal

Att USA och talibanerna enats om att våldet i Afghanistan ska trappas ner under en vecka visar att båda sidor har tänkt om. Det säger talibanexperten Rahimullah Yusufzai till AFP.

Han menar att beskedet är ett stort och viktigt steg mot ett större fredsavtal.

Andrew Watkins, analytiker på International Crisis Group, anser dock att beskedet bara är ett första steg mot nödvändiga samtal mellan de olika interna parterna i Afghanistan.

– Sådana samtal kommer att vara mycket besvärliga, men är den bästa vägen mot en fredlig lösning på konflikten i Afghanistan, säger han.

36 min
Amerikansk soldat i Afghanistan. NOORULLAH SHIRZADA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Avtal om USA:s uttåg kan skrivas under nästa vecka

Om den nya överenskommelsen om en veckolång nedtrappning av våldet i Afghanistan efterlevs kan USA och talibanerna redan 29 februari skriva under ett avtal som banar väg för att amerikanska trupper helt lämnar landet, skriver AFP.

Ett sådant avtal vore en historisk vändpunkt i konflikten och skulle kunna innebära att den 18 år långa amerikanska närvaron i landet slutligen upphör.

Exakt vad dagens avtal om en veckas uppehåll i våldet innebär är dock oklart. En talibankälla uppger för AFP att han har fått order om att helt lägga ned vapnen, medan en annan säger att han bara fått besked om att inte attackera större städer och vägar.

1 tim
Läs mer om Våldet i Afghanistan

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund