Risken med mensskydd – som få känner till
Visste du att den tredje vanligaste produkten som samlas upp på stränder är plast från mensskydd?
Plasten kan till exempel sitta runt tampongen som ett tunt hölje eller på bindan för att klistret ska hålla. En stor del av plasten tar vägen via avloppet ut i våra vatten och är ett stort miljöproblem över hela världen.
Trots att mensskydd är en miljardindustri saknas det regler för vilka kemikalier produkterna får innehålla. Förpackningarna behöver inte ens ha någon innehållsförteckning.
I flera av de konventionella mensskydden finns syntetiska material som inte andas. Det här kan skapa en fördelaktig miljö för tillväxt av bakterier och svamp. Bomull däremot är ett rent och naturligt material med egenskaper som är skonsamma för den kvinnliga kroppen.
– Det är så viktigt att man vet vad produkterna man använder faktiskt innehåller. Tamponger kommer i direktkontakt med en av kroppens känsligaste delar. Syds mensskydd innehåller ingen plast utan är gjorda av 100 procent ekologisk bomull, utan syntetiska fibrer, parfym, färgämnen och klor, säger Charlotte Bielke, hållbarhetschef på Syd, en prenumerationstjänst för ekologiska mensskydd.