I en gul soffa på Tekniska museet sitter en ”Telenoid”, en telefonavatar och ett slags fysisk ersättare för personen i andra änden av ett telefonsamtal. Adam Wrafterl/SvD/TT
Sverige
Resa

Robotar lockar rekordpublik till Tekniska museet

Resa De humanoida robotarna som flyttade in på Tekniska museet i somras slår alla rekord. 2019 blir det bästa året i museets historia, enligt ett pressmeddelande.

Nu är sista chansen att se utställningen som skapats av Science Museum i London. ”Robots” visas fram till 15 mars. I samlingen finns en uppsjö av robotar från populärkulturen, så som T-800 från "Terminator" och Maria från Fritz Langs "Metropolis", enligt TT.

Utställningen är första delen av Tekniskas satsning på att utforska relationen mellan människa, maskin och artificiell intelligens.

Totalt besökte drygt 385 000 personer museet under 2019, vilket är en ökning på närmare 20 procent jämfört med 2018.

7 robotar som visas på utställningen:

Telenoid är en telefonavatar – ett slags fysisk ersättare för personen i andra änden av ett telefonsamtal.

Telenoid är en telefonavatar – ett slags fysisk ersättare för personen i andra änden av ett telefonsamtal. Adam Wrafterl/SvD/TT

Kodomoroid var en av de mest verklighetstrogna androiderna i världen när den byggdes som "nyhetsuppläsare" åt Miraikan, Japans nationella museum för uppfinningar och ny vetenkskap.

Kodomoroid var en av de mest verklighetstrogna androiderna i världen när den byggdes som "nyhetsuppläsare" åt Miraikan, Japans nationella museum för uppfinningar och ny vetenkskap. Adam Wrafterl/SvD/TT

Baxter är den första tvåarmade industriroboten i världen som byggts för att arbeta tillsammans med människor.

Baxter är den första tvåarmade industriroboten i världen som byggts för att arbeta tillsammans med människor. Adam Wrafterl/SvD/TT

Nexi är byggd för att studera mänskligt beteende.

Nexi är byggd för att studera mänskligt beteende. Adam Wrafterl/SvD/TT

Pepper är en personlig och emotionell humanoid robot och den senaste i en generation av nya sociala robotar. Den är mer tänkt att vara en kamrat än en praktisk hemhjälp.

Pepper är en personlig och emotionell humanoid robot och den senaste i en generation av nya sociala robotar. Den är mer tänkt att vara en kamrat än en praktisk hemhjälp. Adam Wrafterl/SvD/TT

Rob's Open Source Android (ROSA) är byggd för att röra sig som en människa.

Rob's Open Source Android (ROSA) är byggd för att röra sig som en människa. Adam Wrafterl/SvD/TT

Maria, skapad för Fritz Langs film "Metropolis" 1927 var den första roboten som blev filmstjärna.

Maria, skapad för Fritz Langs film "Metropolis" 1927 var den första roboten som blev filmstjärna. Adam Wrafterl/SvD/TT

Toppnyheter

Protester vid Israels barrikad mot Gaza.  MOHAMMED ABED / AFP
Reaktioner på Trumps fredsplan

Palestina fördömer Trumps fredsplan: ”Kommer att gå till historiens skräphög”

Den palestinske presidenten Mahmud Abbas kallar Trumps fredsplan för en ”konspiration” och säger i en första kommentar att ”Jerusalem inte är till salu” vid en presskonferens, rapporterar Al Jazira.

En talesperson för Palestinas presidenten parti Fatah sa också att planen kommer gå ”till historiens skräphög”, skriver Reuters. Talespersonen sa vidare till palestinsk tv att Trump försöker använda planen för att skifta fokus bort från riksrättsprocessen mot honom på hemmaplan.

Palestinska islamiströrelsen Hamas, som styr på Gazaremsan, kallar planen för ”aggressiv”.

EU säger i ett uttalande att unionen är fortsatt engagerade i att ta förhandla fram en fredslösning.

1 tim
Protester mot Trumps plans har redan utbrutit.  AHMAD GHARABLI / AFP
undefined

Palestinska grupper håller krismöte efter Trumps plan

Palestinas premiärminister Mohammad Shtayyeh uppmanar omvärlden att bojkotta den fredsplan som USA och Israel presenterat vid en presskonferens.

Även den palestinska, islamistiska Hamasrörelsen i Gazaremsan fördömer planen. De två rivaliserande palestinska grupperna, Hamas och det palestinska styret Fatah, håller ett krismöte i en ovanlig markering om enighet.

Palestinas president Mahmoud Abbas väntas inom kort hålla en presskonferens.

2 tim
MUHAMMAD HAMED / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Blandade reaktioner från omvärlden: ”Ett seriöst förslag”

Storbritannien kallar USA:s och Israels fredsplan för konflikten mellan Israel och Palestina ”ett seriöst förslag”, rapporterar AFP. Iran kallar i stället planen för ”århundradets förräderi” och Turkiets regering menar att den är dödfödd. Den libanesiska rörelsen Hizbollah säger Trumps plan ”utraderar det palestinska folkets rättigheter” och kallar planen för ”skamlig”.

I Jordanien har polis samlats utanför den amerikanska ambassaden i Amman och på Gazaremsan bränner palestinier bildäck och ropar nedvärderande ramsor om Trump.

31 min
Läs mer om Reaktioner på Trumps fredsplan
Benjamin Netanyahu och Donald Trump.  Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN
Israel-Palestina-konflikten

Trump föreslår palestinsk stat – erkänner befintliga israeliska bosättningar

USA:s president Donald Trump presenterar sin länge omtalade fredsplan för Israel och Palestina vid en presskonferens tillsammans med Israels Benjamin Netanyahu.

– I dag tar Israel ett stort kliv mot fred, säger Trump och kallar avtalet för ett ”historiskt genombrott”. Trump tackar Netanyahu för hans mod i att gå framåt mot fred.

Planen innehåller en palestinsk stat och ett stopp för bosättningar under fyra år. Samtidigt erkänner USA vissa Israel-kontrollerade delar av Västbanken som tillhörande Israel. Fredsplanen kräver också att palestinierna tar flera steg mot självstyre för att bosättningsstoppet ska realiseras.

Palestinierna har på förhand fördömt uppgörelsen.

3 tim
Jerusalem  RONEN ZVULUN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dubbla budskap om Jerusalem i Trumps fredsplan

När Donald Trump presenterade en fredplan för Israel-Palestina-konflikten var det oklart vilken roll den för båda parter viktiga staden Jerusalem ska spela.

Enligt medieuppgifter innehåller fredsplanen en uppgörelse där östra Jerusalem blir en del av en palestinskt stat. Vid den presskonferens där Donald Trump och Israels Benjamin Netanyahu presenterade planen sa Trump i stället att Jerusalem ska förbli Israels odelade huvudstad.

Enligt israeliska medier ska östra Jerusalem vara palestinskt om palestinierna ”når en nivå där de kan ses som en stat”.

3 tim
Jerusalem. AHMAD GHARABLI / AFP
undefined

Analyser: Planen är till för att få Netanyahu omvald

Det är osannolikt att Donald Trumps plan för Israel och Palestina kommer att leda till fred. Men det är nog inte heller tanken, skriver Joshua Mitnick i en analys i Foreign Policy.

Enligt uppgifter är Trumps förslag kraftigt till Israels fördel. Landet får tillräkna sig stora delar av det ockuperade Västbanken och får kontroll över östra Jerusalem. Planen tycks vara en gåva till Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, som skakas av korruptionsåtalet på hemmaplan.

”Trump har talat i flera år om att få till ’århundradets avtal’, men nu när detaljerna börjar sippra ut ser det mer ut som ’århundradets present’ – till Netanyahu”, skriver Mitnick.

BBC:s Jeremy Bowen är också skeptisk till Trumps plan som mer verkar vara ett försök att få palestinierna att kapitulera. Den nya planen riskerar att leda till motsatsen till vad Trump säger sig vara ute efter, skriver han.

”Misslyckade fredsförsök kan vara farliga. De havererade samtalen i Camp David år 2000 följdes av ett palestinskt uppror”.

Igår 18:19
Läs mer om Israel-Palestina-konflikten
Recensioner av tv-serien ”Chernobyl” översvämmade plötsligt den kinesiska plattformen Douban. TT
Coronavirusets spridning

”Chernobyl”-kritik i Kina duckar regimens censur

Den kinesiska staten får utstå stark kritik i sociala medier, trots regimens hårda kontroll av innehållet, rapporterar New York Times.

– Den som får sin information om coronavirusets spridning i officiella kanaler får en helt annan bild än på sociala medier, säger forskaren Xiao Qiang vid University of California, Berkley, till tidningen.

Kritikerna använder sig av påhittiga metoder för att undvika statens censur och kritisera hanterandet av utbrottet. Den kinesiska plattformen Douban översvämmades plötsligt över av användarrecensioner av tv-serien ”Chernobyl”:

”När som helst, i vilket land som helst, är det alltid samma sak. Mörka allt”, skriver en användare.

1 tim
Visualisering av coronaviruset. National Microbiology Data Centre & TT
undefined

Forskare har tagit fram vaccin mot coronaviruset: ”Kommer ta tid att testa”

Forskare i Hongkong har tagit fram ett vaccin mot coronaviruset, rapporterar South China Morning Post. Men professor Yuen Kwok-yung vid University of Hong Kong tar snabbt ner förhoppningar om snabb produktion och distribution i stor skala.

– Det kommer att ta lång tid att testa på djur, säger han till tidningen.

Forskare i Kina och USA kämpar också för att ta fram ett vaccin mot viruset, som hittills dödat fler än 100 personer.

5 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning
Ulf Kristersson (M), Isabella Lövin (MP) TT
Sverige och klimathotet

”Lövin har nationalistisk syn på klimatpolitiken”

Ulf Kristersson (M) känner sig påhoppad efter att miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) sagt att Moderaterna har en ”helt föråldrad inställning” då partiet vill avskaffa flygskatten och i stället satsa på klimatkompensation, skriver Dagens Nyheter.

– Isabella Lövin gör sig ofta till tolk för en väldigt provinsiell, nästan nationalistisk syn på klimatpolitiken – där tycker vi helt enkelt olika, säger Kristersson till tidningen.

Kristersson menar att Lövin enbart är intresserad av insatser i Sverige ”oavsett om de skulle göra större nytta eller inte utomlands”.

1 tim
Isabella Lövin.  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lövin: Viktigaste åtgärden är att företag ställer om

Klimatminister Isabella Lövin (MP) menar att den så kallade CCS-tekniken, som konjunkturrådet tror skulle kunna halvera utsläppen, bör ses som ett komplement till de svenska klimatmålen.

De viktigaste klimatåtgärden är att företag ställer om och minskar sina utsläpp, anser hon.

– Att släppa ut koldioxid till en hög kostnad, och sedan stoppa tillbaka den till en hög kostnad, det är inte lösningen, säger hon till Aftonbladet.

Idag 09:42
Arkivbild på industrianläggning  Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Infångad koldioxid kan få ner utsläpp: ”Teknik finns”

Sveriges totala utsläpp skulle kunna halveras genom en teknik där koldioxid fångas in och lagras. Det slår konjunkturrådet fast i en ny forskningsrapport där man riktar kritik mot regeringens klimatpolitik, skriver Aftonbladet.

Om de svenska industrianläggningar som står för de största utsläppen utrustas med den så kallade CCS-tekniken kan koldioxid fångas in och komprimeras för att sedan transporteras till en lagringsplats. Flera tidigare projekt inom området har dock lagts ner.

– Tekniken finns, det är en fråga om att ge ekonomiska förutsättningar, säger John Hassler, professor i nationalekonomi och ordförande för Konjunkturrådets rapport till tidningen.

Forskarna bakom rapporten är dock eniga om att utsläppen trots detta måste fortsätta minska för att klimatmålen ska kunna nås.

Idag 09:13
Läs mer om Sverige och klimathotet
John Kelly, arkivbild. Evan Vucci /AP/ TT
Riksrätten mot Trump

Trumps tidigare stabschef: ”Jag tror på John Bolton”

John Kelly, tidigare stabschef till president Donald Trump, tycker att John Bolton borde få vittna i riksrätten mot presidenten, skriver Sarasota Herald Tribune.

Det var under ett tal i Sarasota i Florida som den pensionerade Kelly fick frågan om delarna i Boltons kommande bok som rör påtryckningar i Ukraina och familjen Biden.

– Om John Bolton säger så i boken tror jag på John Bolton, sa Kelly.

Bolton, tidigare säkerhetsrådgivare till Trump, arbetade tillsammans med Kelly i Vita Huset. Kelly, som slutade i januari 2019, beskriver Bolton som ”hederlig”.

2 tim
Demokraterna vill kalla fler vittnen. Här senator Elizabeth Warren. MANDEL NGAN / AFP
undefined

NYT: Trump väntar sig nya vittnen i riksrättsåtalet

President Donald Trump tror att det är allt mer sannolikt att fler vittnen kommer att kallas i riksrättsåtalet mot honom, enligt flera personer som talat med presidenten. Det rapporterar New York Times.

Enligt källorna tror Trump att sannolikheten ökat efter att ett utdrag från förra nationella säkerhetsrådgivaren John Boltons kommande bok läckt ut. Där skriver Bolton att Trump höll inne militärt stöd för att försöka pressa Ukraina att göra Trump politiska tjänster.

2 tim
John Bolton.  Luis M. Alvarez / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Frågan om att höra Bolton väntas väckas på nytt

I kväll avslutar president Donald Trumps advokater förvaret av presidenten i riksrättsprocessen mot honom och bland annat ska de argumentera mot att höra fler vittnen.

New York Times rapporterar att den riktigt heta frågan kommer att bli om republikaner kan komma att sluta upp med Demokrater kring att kalla den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton som vittne. Tidigare har Republikanerna inte ställt sig bakom att kalla Bolton, men frågan har blossat upp på nytt efter att Bolton i en kommande bok skrivit att Trump höll tillbaka militärt bistånd till Ukraina i utbyte mot politiska tjänster.

5 tim
Läs mer om Riksrätten mot Trump

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund