Hans Rosling  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hans Rosling 1948–2017

Roslings sista bok klar – hjälper att förstå världen

Ända fram till sin död skrev professorn Hans Rosling på en bok som skulle hjälpa människor att förstå världen. Med hjälp av sonen och sonhustrun är boken ”Factfulness” klar.

– Hans var helt inne på att lösa problem, inte beskriva dem bara, säger sonen Ola Rosling i TV4 Nyhetsmorgon.

Genom studier i 14 länder undersöker Rosling hur människor uppfattar sin omvärld. Genomgående är att människor tror att det mesta är sämre än det egentligen är.

”Denna bok är min sista strid i min livslånga kamp mot den förödande globala okunskapen. Den är mitt sista försök att förändra människors sätt att tänka”, skrev Hans Rosling i förordet enligt Expressen.

Toppnyheter

Anna Lindstedt. Leif R Jansson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Fallet Gui Minhai

Uppgift: Kinaambassadör Anna Lindstedt utreds för brott mot rikets säkerhet

Sveriges Kinaambassadör Anna Lindstedt misstänks för brott mot rikets säkerhet, enligt uppgifter till DN. Säpo har inlett en förundersökning men hänvisar i övrigt till förundersökningssekretess.

Men enligt handlingar som DN har tagit del av har ärendet samma diarienummer som utredningen kring Lindstedt. En källa bekräftar också för tidningen att ambassadören har bett om att få en försvarsadvokat.

Lindstedt fick stor uppmärksamhet sedan hon hållit ett hemligt möte mellan en kinesisk affärsman och Angela Gui för att diskutera fallet med förläggaren Gui Minhai, som sitter fängslad i Kina.

Tidigare under dagen meddelade Åklagarmyndigheten att en förundersökning om brott mot rikets säkerhet var inledd, men då fanns inga uppgifter om vad fallet rörde.

35 min
Stadshuset i Stockholm.  Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fallet Gui Minhai

Åklagare utreder misstänkt brott mot rikets säkerhet

Enligt Dagens Nyheter har Åklagarmyndigheten inlett en förundersökning om misstänkt brott mot rikets säkerhet. En person som är misstänkt men inte gripen har förordnats en försvarare, enligt Stockholms tingsrätt.

Säkerhetspolisen bekräftar uppgifterna och hänvisar i övrigt till förundersökningssekretess. Vice chefsåklagare Hans Ihrman leder förundersökningen, men han är väldigt förtegen.

– Det får visa sig längre fram vad det är för något. Jag kan inte gå in på vad det handlar om, säger han till DN.

3 tim
Läs mer om Fallet Gui Minhai
Blommor på Drottninggatan efter terrordådet den 7:e april 2017. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Stockholmspolisen har 250 farliga personer på radarn

Hur svårt är det att upptäcka en attentatsperson i tid? Den frågan ställer sig många efter moskéattackerna i Nya Zeeland. Polisregion Stockholm har cirka 250 personer som bedöms som farliga under bevakning, skriver SVT Nyheter Stockholm.

– Det kan handla om allt från människor med psykisk ohälsa till terrorister och skolskjutare, säger Per som arbetar på polisens underrättelsetjänst med att göra riskbedömningar.

Av de 200 fall som underrättelsetjänsten i polisregion Stockholm hanterade under 2017 sattes åtgärder in i ungefär häften, skriver SVT. Det är däremot svårt att säga om polisen har kunnat stoppa någon farlig person från att begå terrordåd.

– Som med allt brottsförebyggande arbete är det svårt att mäta det som inte hänt. Vi tittar bredare än att förhindra terroristdåd, säger Per.

2 tim
En dödsskjutning i Göteborg 2018.  Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Dödligt våld minskade något under 2018

Under 2018 noterades 110 fall av dödligt våld i Sverige – en marginell minskning jämfört med 2017, då 115 fall noterades. Detta enligt preliminär statistik från kriminologen Mikael Rying vid polisens nationella operativa avdelning, som TV4:s Brottsjournalen tagit del av.

Siffran är fortfarande hög. Sedan 2015 har Sverige det högsta årliga genomsnittet av dödligt våld på 30 år – 113 fall.

– Naturligtvis så är den här höga nivån i stor utsträckning beroende på de här skjutningarna i kriminella miljöer, säger Rying till Brottsjournalen.

Samtidigt är uppklarningen av fall av dödligt våld den lägsta på 30 år – färre än sju av tio fall klaras upp.

4 tim
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
EU-valet EU-parlamentsvalet 2019
Cecilia Wikström. Anna Karolina Eriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet EU-parlamentsvalet 2019

Wikström är redo att stå längre ned på partiets lista

Den nyligen petade EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L) är beredd att stå till förfogande längre ned på Liberalernas lista inför vårens val, skriver hon på Facebook. Den rutinerade parlamentarikern skriver att hon inte aktivt kommer att söka en sådan plats men att hon är redo att acceptera den om partirådet tror att det kan attrahera väljare.

Om så blir fallet så får väljarna därefter avgöra hennes framtida politiska karriär.

”Vill ni och våra väljare att jag ska fortsätta mitt arbete i Europaparlamentet så gör jag det med glädje. Om inte så respekterar jag det”, skriver Wikström.

Cecilia Wikström har även tidigare öppnat för ett sådant upplägg. Hon tvingades lämna sin plats på Liberalernas lista efter kritik gällande stora sidoinkomster från bolagsstyrelser.

1 min
Jytte Guteland.  Anna Karolina Eriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet EU-parlamentsvalet 2019

Rödgröna driver tuffaste klimatkraven i parlamentet

De rödgröna partierna i EU-parlamentet har röstat för de mest radikala förslagen när det kommer till klimatförändringar, visar en granskning som Ekot har gjort.

SD utmärker sig genom att ha röstat nej till nästan samtliga skärpningar av klimatlagstiftningen.

Ett exempel är att S, V och MP velat ha en snabbare minskning av antalet utsläppsrätter till företagen, för att skynda på minskningen av koldioxidutsläpp. M, KD och SD röstade emot förslaget, C och L lade ned sina röster.

– Vi från de progressiva grupperna har valt att ta en ledarroll för att driva på ytterligare så att vi överträffar EU:s mål till 2030, säger Jytte Guteland, Socialdemokraternas representant i miljöutskottet till Ekot.

Idag 07:23
Läs mer om EU-valet
Socialdemokraternas valanalys presenterades på en pressträff tidigare i dag. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialdemokraternas framtid

Migration, sjukvård och pensioner sänkte S i valet

Migrationen, sjukvården och pensionerna. Det är några av förklaringarna till att Socialdemokraterna i höstas gjorde sitt sämsta val på över 100 år, enligt partiets valanalysgrupp.

Det var nödvändigt att skärpa migrationspolitiken, skriver gruppen, men menar att retoriken ”blev onödigt hård”. Samtidigt slår gruppen fast att vården inte längre är en vinnande fråga för partiet. Och trots att sex partier står bakom politiken för pensionärerna slår de låga pensionerna för stora grupper särskilt hårt mot Socialdemokraterna.

Gruppen på sex personer konstaterar att såväl unga väljare som arbetarväljare flyr partiet – röster som är viktiga för partiet.

– Det kommer att vara avgörande att vända den utvecklingen, säger Marika Lindgren Åsbrink, en av gruppens medlemmar, till TT.

1 tim
Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialdemokraternas framtid

SSU: Partiets väljare dör och vi lockar inte unga

Socialdemokraternas väljarkår och medlemsbas håller på att dö ut och partiet attraherar inte unga, säger SSU-ordförande Philip Botström till Aftonbladet.

– Tyvärr lämnar valanalysgruppen inga skarpa rekommendationer för hur partiet ska vända den trenden, säger Botström till tidningen.

Han tycker att partiets valanalysgrupp gör det ”lite väl enkelt” när den konstaterar att partiet i framtiden måste locka fler unga väljare. Ungdomsförbundets ordförande tycker själv att partiet måste lyfta fram fler unga på listorna och inte bara se unga som en tillgång när det vankas dörrknackning under valrörelsen.

– Sossarna måste sluta se unga medlemmar i partiet som kuttersmycken, säger han.

1 tim
Ulf Bjereld, Nasra Ali, Sören Juvas. TT
Socialdemokraternas framtid

S-profiler: Partiet bottnade inte i den nya retoriken

Opinion Socialdemokraterna sa vad man trodde att väljarna i valrörelsen ville höra om migrationen och använde en ny, hårdare retorik som varken medlemmarna eller partiet bottnade i. Det skriver S-profilerna Nasra Ali, Ulf Bjereld och Sören Juvas i en debattartikel i Aftonbladet.

De vänder sig emot partiets valanalysgrupps beskrivning av att S inte i tid presenterat en ”tillräckligt stram” migrationspolitik.

”Väljarna genomskådade ihåligheten, ifrågasatte trovärdigheten och misstrodde partiets politik”, konstaterar debattörerna.

1 tim
Läs mer om Socialdemokraternas framtid
Jämtkraft arena. Baracken inringad. TOBIAS NYKÄNEN / BILDBYRÅN
Misstankarna mot Kindberg

UG: Den här baracken kan ha räddat ÖFK:s elitlicens

En restaurangbarack i anslutning till Jämtkraft Arena står i centrum för Uppdrag gransknings reportage om ekonomiska oegentligheter inom Östersunds FK.

Baracken skänktes till klubben av den tidigare ordföranden Daniel Kindbergs bolag Fältjägaren. Den värderades då till 1,1 miljoner kronor.

I förvaltningsberättelsen år 2012 var värdet i stället 3,1 miljoner kronor, enligt klubben själv. Man skrev då också att baracken hade sålts – något som enligt klubbens revisor var nödvändigt för att klubben skulle kunna uppvisa ett positivt eget kapital. Men byggnaden är fortfarande i ÖFK:s ägo och redovisas varje år som en tillgång.

ÖFK:s pressansvarige Niclas Lidström säger till Fotbollskanalen att byggnaden har värderats av två oberoende personer.

2 min
Daniel Kindberg.  Robert Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstankarna mot Kindberg

Uppdrag granskning: Fusk bakom ÖFK:s elitlicens

Enligt SVT:s Uppdrag granskning kunde fotbollsklubben Östersunds FK:s elitlicens räddas ”på tveksamma grunder”. Programmet avslöjar nu hemliga avtal och luftfakturor. I centrum står den tidigare ordföranden Daniel Kindberg.

Bland annat uppmärksammar SVT en gåva till fotbollsklubben från bolaget Fältjägaren.

2012 fick ÖFK ta emot en restaurangbarack, då värderad till 1,1 miljoner kronor, från Fältjägaren, samtidigt som Kindberg var vd för bolaget. Enligt årsredovisningen, som SVT tagit del av, såldes sedan baracken för tre gånger så mycket.

Enligt revisorn är pengarna för försäljningen avgörande för att klubbens ekonomi ska hamna på plus. God ekonomi är sedan ett krav för att Svenska Fotbollförbundet ska dela ut elitlicens i Superettan och Allsvenskan.

Enligt Uppdrag granskning står restaurangbaracken kvar, trots att den ska vara såld, och dessutom bokförs den varje år som en tillgång. Ingen i klubbens ledning har velat uttala sig i programmet.

I ett pressmeddelande skriver klubben att uppgifterna är felaktiga. ”Restaurangen togs 2012 upp till ett värde av 3,1 miljoner kronor, och är än i dag upptagen till detta värde i bokföringen. Ingen uppvärdering har skett som påverkat elitlicens”, skriver klubben.

Idag 06:05
Läs mer om Misstankarna mot Kindberg

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Trumps USA Bolsonaros USA-besök
Trumps USA Bolsonaros USA-besök

Bolsonaro i USA: Vi har gått från fiender till vänner

Inför sitt möte med Donald Trump betonar Brasiliens nytillträdde president Jair Bolsonaro att Brasilien tidigare såg USA som sin fiende men att det har vänt.

– Här har ni nu en president som är vän med USA och som beundrar detta vackra land, sa han vid ett möte med USA:s handelkammare i går, rapporterar AP.

Bolsonaro jämförde även hur både han och Trump fått utstå en fientlig inställning från etablerade medier under sina presidentkampanjer.

De båda presidenterna ska träffas i dag strax efter klockan 17 svensk tid.

1 tim
Bolsonaro vid en middag på Brasiliens ambassad i Washington, ihop med högerprofiler, däribland Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon. ALAN SANTOS / Brazilian Presidency
Trumps USA Bolsonaros USA-besök

”Tropikernas Trump” i USA – besöker Vita huset i dag

Brasiliens nytillträdde president Jair Bolsonaro kommer att möta USA:s president Donald Trump i Vita huset i dag, efter att även ha hunnit med ett besök på CIA.

Sedan valet 2018 har Bolsonaro burit smeknamnet ”Tropikernas Trump” med stolthet, skriver AFP. Likheterna mellan de båda ledarna har även fått Trumps säkerhetsrådgivare John Bolton att skämta om att även det omvända förhållandet gäller.

– Jag tror att vi här uppe kommer att kalla Trump för ”Nordamerikas Bolsonaro”, sa Bolton i en intervju med tv-kanalen Globo inför besöket.

Enligt uppgifter kommer presidenterna bland annat skriva under en överenskommelse om en underutnyttjad satellitbas i Brasilien, skriver SR. Även situationen i Venezuela står på agendan, enligt Axios.

Idag 05:31
Läs mer om Trumps USA
Polisens tekniker på plats på spårvagnen. Peter Dejong / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Skottlossningen i Utrecht

Åklagare: Brev i flyktbil kan tyda på terroristiskt motiv

Ett brev som hittats i den flyktbilen som den misstänkte gärningsmannen använde i Utrecht kan tyda på terrormotiv, anser nederländska åklagare enligt AFP.

Polisen meddelar även på Twitter att man inte har hittat några direkta kopplingar mellan offren och den misstänkte gärningsmannen Gökmen Tanis.

Tre människor dödades och fem skadades i skottlossningen på en spårvagn i staden. De tre som dödades var en 19-årig kvinna och två män, 28 och 49 år gamla.

Det har tidigare förekommit uppgifter om att dådet kan ha varit familjerelaterat och att Tanis ska ha känt den kvinna som sköts.

Utöver den misstänkte gärningsmannen har ytterligare två personer gripits.

5 tim
Spårvagnen på vilken gärningsmannen öppnade eld. JOHN THYS / AFP
Skottlossningen i Utrecht

Utrecht i chock efter dådet: Flaggor vajar på halv stång

Flaggorna vajar på halv stång i Utrecht i Nederländerna efter gårdagens trippelmord på en spårvagn i staden. Tillfälliga kriscentrum har öppnats för allmänheten.

37-årige Gökmen Tanis misstänks ha öppnat eld på spårvagnen men motivet bakom gärningen är ännu okänt. En stor anti-terrorinsats pågick i Utrecht men det finns också teorier om att gärningsmannen har en familjekoppling till ett av offren.

Delar av staden stängdes ner och polis uppmanade skolor att hålla dörrarna stängda samt människor att hålla sig inomhus.

Idag 06:49
Gökmen Tanis/polis i Utrecht på måndagskvällen. TT
Skottlossningen i Utrecht

Uppgifter om Tanis går isär: ”Finns många frågetecken”

Uppgifterna om Gökmen Tanis, som misstänks för mord på tre personer i Utrecht under måndagen, går isär – och frågan om det rör sig om en terrorattack eller ett massmord är inte klargjord.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte kallade händelsen ett terrordåd tidigare under måndagen, men tonade senare ner det. Flera uppgifter, bland annat från turkiska källor, menar att Tanis kan ha haft en anhörig på spårvagnen som måltavla.

– Det finns många frågetecken och rykten, säger Rutte enligt TT.

Klart är att Tanis har ett tungt kriminellt förflutet. Enligt Algemeen Dagblad är han känd av polisen för bland annat narkotikabrott, misshandel och hot mot sin flickvän.

Igår 22:09
Läs mer om Skottlossningen i Utrecht