Hans Rosling  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hans Rosling 1948–2017

Roslings sista bok klar – hjälper att förstå världen

Ända fram till sin död skrev professorn Hans Rosling på en bok som skulle hjälpa människor att förstå världen. Med hjälp av sonen och sonhustrun är boken ”Factfulness” klar.
– Hans var helt inne på att lösa problem, inte beskriva dem bara, säger sonen Ola Rosling i TV4 Nyhetsmorgon.
Genom studier i 14 länder undersöker Rosling hur människor uppfattar sin omvärld. Genomgående är att människor tror att det mesta är sämre än det egentligen är.
”Denna bok är min sista strid i min livslånga kamp mot den förödande globala okunskapen. Den är mitt sista försök att förändra människors sätt att tänka”, skrev Hans Rosling i förordet enligt Expressen.

Toppnyheter

Seehofer.  TOBIAS SCHWARZ / AFP
Tyska delstatsvalen

Seehofer om nederlaget: Väljarna har sagt sitt

Konservativa CSU måste acceptera att väljarna inte vill att de ska fortsätta styra i ensam majoritet i Bayern. Det säger partiledaren Horst Seehofer på en presskonferens om helgens val, där partiet tappade stort.
I morgon inleds samtal med eventuella koalitionspartners. Därefter har CSU fyra veckor på sig att tillsätta en ny delstatsregering och utnämna en ny ministerpresident.
Partiet är allierade till förbundskansler Angela Merkels CDU, som känner oro inför hur nederlaget kommer påverka opinionen på federalnivå. Men Seehofer säger att CSU avser vara kvar i den tyska regeringskoalitionen.
– CSU kommer, oavsett läget i Bayern, att fortsätta göra sitt arbete som en stabil faktor i storkoalitionen, säger han enligt Reuters.

8 min
Jan Björklund/Protester mot AFD:s framgångar i valet TT
Tyska delstatsvalen

Ledare: Björklund, studera det tyska exemplet noga

Opinion Valet i tyska Bayern, där CSU fick katastrofsiffror i helgen, fångar de större rörelserna i europeisk politik och likheterna med Sverige är slående. Det skriver DI:s ledarskribent Arvid Åhlund. ”Där som här går ekonomin som tåget. Folk är missnöjda med de gamla etablissemangspartierna ändå.” Han pekar också på att mittenhögern försökt neutralisera populistiska krafter utan framgång. ”Den som likt Jan Björklund förordar en svensk storkoalition [...] gör klokt i att studera det tyska exemplet noga”, skriver Åhlund.
Expressens ledarsida menar att en ”Merkel-koalition” kan vara lösningen även i Sverige. CSU:s misstag var enligt ledaren att man skrämde bort mittenväljare med en hård ton i flyktingfrågan, samtidigt som de som vill ha en strikt migrationspolitik inte litade på partiledaren Horst Seehofer. Europas mittenpartier måste välja väg, enligt ledaren.

4 tim
Demonstranter i Berlin i helgen. DAVID GANNON / AFP
Tyska delstatsvalen

Analyser: Tyska väljare är trötta på invandringsfrågan

Söndagens delstatsval i Bayern visar att tyska väljare är trötta på tjatet om invandringspolitik, skriver Bloombergs Leonid Bershidsky i en analys.
Pressad av dåliga opinionssiffror gjorde CSU:s partiledare Horst Seehofer analysen att partiet behövde skärpa retoriken i invandringsfrågan för att inte tappa väljare till högerpopulistiska AFD. Resultatet på valnatten visade att det var en felbedömning. CSU gjorde ett historiskt dåligt val. Man tappade visserligen många väljare till AFD men man tappade lika många till De gröna och nästan lika många till mittenpartiet Fria väljare.
Washington Posts Amanda Erickson skriver om helgens antirasism-marsch i Berlin som lockade omkring 150 000 besökare.
”Deras hållning verkar delas av tusentals tyskar som oroar sig över grupper som AFD:s framgångar”, skriver hon.

Igår 17:23
Läs mer om Tyska delstatsvalen
Valet 2018 Talmansrundorna
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven (S) på väg till Rosenbad i Stockholm/Kristersson TT
Valet 2018 Talmansrundorna

Kristersson tog bakvägen ut efter 20 minuters samtal

Moderatledaren Ulf Kristersson och Stefan Löfven har haft ett första samtal efter att S-ledaren fått talmannens sonderingsuppdrag att försöka bilda regering.
Men mötet blev kort. Kristersson, som anlände till Sagerska huset vid 10-tiden i förmiddags, lämnade efter drygt 20 minuter. Han tog då bakvägen utan att möta journalisterna på plats, skriver TT.
Löfven själv var fåordig inför sonderingssamtalen.
– God morgon, var det enda Löfven sa till reportrar som han mötte på väg till regeringskansliet på tisdagsmorgonen.
Enligt Expressens uppgifter ska samtalen föras i högt tempo under tisdagen.

2 tim
Ebba Busch Thor SVT
Valet 2018 Talmansrundorna

Busch Thor om S-flörten: ”Annie Lööf är uthållig”

Ebba Busch Thor (KD) är inte orolig för att helgens olika bud i regeringsfrågan från de borgerliga ska splittra Alliansen. Det säger hon i Morgonstudion i SVT.
Hon ser ingen stor risk att Socialdemokraterna ska lyckas locka över C-ledaren Annie Lööf i samband med Stefan Löfvens (S) sonderingar.
– Annie Lööf är ganska uthållig, så jag tror att det blir otroligt svårt. Hon har varit väldigt tydlig med att det är Alliansen hon vill regera med, säger Busch Thor.
KD-ledaren bekräftar också att hon själv har bjudits in till samtal med Löfven och att hon tänker tacka ja till att komma.

3 tim
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven (S) anlände till riksdagen för att träffa talmannen Andreas Norlén under gårdagen. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Talmansrundorna

Ledare: Tuffa ståndpunkter håller på att mjukas upp

Opinion Den till synes långa vägen till en ny regering och Stefan Löfvens (S) sonderingsuppdrag är ämnet som många ledarskribenter lyfter i dag. Sydsvenskan skriver på ledarplats att pressen på partierna att finna former för att komma överens ökar ju längre tid som går, men att det redan nu går att ana hur uttalanden blir mindre tvärsäkra och att ståndpunkter mjukas upp.
GP:s ledarskribent Håkan Boström skriver att Alliansen kommer att straffas i nästa val om Centerpartiet och Liberalerna släpper fram Löfven, vilket han menar kommer att ge SD betydligt större makt efter valet 2022. ”Vem tror att väljarna belönar partier som inte vill ta makten när de kan?”

5 tim
Läs mer om Valet 2018
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Liberalernas partiledare Jan Björklund. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

”S tror att Björklunds dörr är lättare att dyrka upp”

Socialdemokraterna tror att Jan Björklund (L) är lättare att locka över blockgränsen än Annie Lööf (C), säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein i Morgonstudion.
– S tror att dörren till Björklund är lättare att dyrka upp.
Marmorstein pekar på att Björklund har investerat mindre i sitt avståndstagande till S och ett erbjudande om utbildningsministerposten skulle kunna bli aktuellt som lockbete. Hon konstaterar samtidigt att det ännu rör sig om önsketänkande från S sida.
Björklund och Lööf sitter i samma knipa, skriver Sydsvenskans politiska reporter Olle Lönnaeus i en analys.
”Båda gick till val på att göra slut på Stefan Löfvens rödgröna styre. Men båda har också lovat att aldrig medverka till att ge SD makt.” Någon måste bryta ett löfte, konstaterar Lönnaeus.

3 tim
Annie Lööf/Thomas Bodström. TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Thomas Bodström: ”Löfven måste slakta en helig ko”

Turordningsregler och vinstbegränsningar i välfärden är två områden där statsminister Stefan Löfven (S) borde kompromissa för att locka över C och L. Det säger den tidigare S-justitieministern Thomas Bodström i P1 Morgon.
– Jag tycker att han ska slakta en helig ko och titta på arbetsrätten, säger Bodström.
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson säger till SR att han inte oroas av tanken på kompromisser utan menar att det är bra att sakfrågor nu diskuteras snarare än det politiska spelet.
Samtidigt skriver Thorwaldsson i en debattartikel i Aftonbladet att det är den regering som driver frågor om anställningstrygghet och utbyggd välfärd som kan räkna med LO:s stöd.

5 tim
Hossein Salmanzadeh/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Tankesmedjan Tiden: Pröva frihetlig mittensamverkan

Opinion Ska Centerpartiet och Liberalerna definiera in sig i en blåbrun högerpakt eller bryta med fördummande låsningar som har präglat politik allt för länge? Den frågan ställer Daniel Färm, chef för Tankesmedjan Tiden, i en debattartikel i SvD.
Han förespråkar en progressiv, frihetlig mittensamverkan utan M, KD, SD och V i regering.
”Trampa upp stigarna mellan de liberala och socialdemokratiska tanketraditionerna”, skriver Färm och uppmanar till ökad lyhördet och ödmjukhet mellan partierna.

2 tim
Läs mer om Valet 2018
Salvatore Di Nolfi / TT / NTB Scanpix
Fallet Jamal Khashoggi

FN-chef vill frånta saudier på konsulatet immunitet

FN:s chef för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet, anser att de saudier som kan ha varit inblandade i journalisten Jamal Khashoggis försvinnande bör få sin immunitet lyft under tiden som saken utreds. Det säger hon i ett uttalande, enligt AFP.
Saudiarabien kan själv välja att lyfta immuniteten för hela konsulatet eller enskilda anställda.
Bachelet kräver också att både Turkiet och Saudiarabien delar med sig av all information som framkommer i utredningen av Khashoggis öde. Journalisten sågs senast utanför det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober och befaras ha tillfångatagits och dödats.

2 tim
Mike Pompeo på plats i Saudiarabien. LEAH MILLIS / POOL
Fallet Jamal Khashoggi

Pompeo på plats för möte med saudiska kungen

Donald Trump har skickat utrikesminister Mike Pompeo till Saudiarabien för att träffa kung Salman. De ska nu diskutera fallet med den försvunne regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi. Pompeo planerar att även att ha ett möte med kronprinsen Mohammed bin Salman, rapporterar AFP.
CNN har tidigare rapporterat att Saudiarabien förbereder en rapport där landet medger att Khashoggi dödades under förhör på det saudiska konsulatet i Istanbul.
Efter besöket i Riyadh reser Pompeo vidare till Turkiet där Khashoggi senast sågs gå in på Saudiarabiens konsulat, rapporterar BBC.

3 tim
Turkiska tekniker undersöker saudiska konsulatet på måndagskvällen. TT
Fallet Jamal Khashoggi

CNN: Saudiarabien väntas erkänna Khashoggis död

Saudiarabien förbereder en rapport där man medger att den regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi är död, uppger två källor för CNN.
Enligt källorna planerar Saudiarabien att skriva att Khashoggi dog till följd av ett ”förhör som gick fel” och att planen egentligen var att kidnappa honom. En av källorna säger att det saudiska styret tänker hävda att förhöret genomfördes utan godkännande från högre ort, och att de inblandade ska hållas ansvariga.
CNN:s reporter uppger i kanalens sändning att rapporten kan komma att ändras och att det är oklart när den ska släppas.

Igår 19:25
Läs mer om Fallet Jamal Khashoggi

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Illustrationsbild.  Yves Logghe / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
AB Volvos avgassystemfel

Analyser: Ytterst dålig nyhet för Volvos aktieägare

Risken med att äga AB Volvos aktie har ökat dramatiskt efter morgonens nyhet om att fordonsjätten hittat ett fel i sitt avgasefterbehandlingssystem. Det skriver DI:s Anders Hägerstrand i en analys.
Hägerstrand menar att det inte går att bedöma hur stora de finansiella konsekvenserna kommer att bli för Volvo och att det därför är omöjligt att bedöma om raset i Volvos aktie är överdrivet eller om det borde vara ännu större.
”I värsta fall är pressmeddelandet på tisdagsmorgonen början på en flerårig mardröm för Volvos ägare”, skriver han.
Expressens Jan-Erik Berggren skriver på samma ämne att det mer verkar handla om ett dyrt materialfel, inte att Volvo har fuskat.
”När vi har ännu mer fakta så är mitt tips att Volvos värde återställs någorlunda även om stora oförutsedda utgifter självklart påverkar förtroendet för företaget”, skriver han.

30 min
Carl-Henric Svanberg styrelseordförande för AB Volvo och Martin Lundstedt vd och koncernchef under AB Volvos årsstämma på Konserthuset i Göteborg. Arkivbild.  Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
AB Volvos avgassystemfel

Ingen information om hur många fordon som berörs

Volvo har inget mer att säga om omfattningen av det upptäckta felet i avgassystem i koncernens bussar och lastbilar – inte heller om hur mycket det kan kosta att åtgärda problemet eller hur många fordon som berörs. Det skriver Nyhetsbyrån Direkt som intervjuat fordonsjättens chef för mediarelationer Claes Eliasson.
– Det var vi själva som upptäckte detta, men sedan vet vi egentligen inte så mycket mer i nuläget, säger han.
Enligt Volvo upptäcktes felet nyligen och man jobbar nu ”skyndsamt” för att få till olika åtgärdsprogram. Hur lång tid undersökningen kan ta vill inte Eliasson heller spekulera i.

2 tim
BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT / TT NYHETSBYRÅN
AB Volvos avgassystemfel

Fel i Volvos avgassystem – kan ge betydande kostnad

AB Volvo har upptäckt att en komponent i ett avgasefterbehandlingssystem i koncernens bussar och lastbilar som används på vissa marknader åldras snabbare än förväntat. Det framgår av ett pressmeddelande.
Enligt fordonsjätten kan felet leda till att motorerna överskrider utsläppsgränserna för kväveoxider och därmed inte möter utsläppskraven.
Volvo skriver att försämringen är en konsekvens av ett materialproblem som uppstår över tid och att alla produkter som är utrustade med komponenten möter utsläppskraven vid leverans.
I nuläget kan inte Volvo bedöma de finansiella konsekvenserna men skriver att ”kostnaderna kan bli betydande”.
Den största volymen av potentiellt påverkade motorer har sålts i Nordamerika och Europa, enligt Volvo.

4 tim
Läs mer om AB Volvos avgassystemfel