Hans Rosling Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hans Rosling 1948–2017

Rosling får minnesdag i folkbildningens tecken

Opinion Folkbildaren och professorn Hans Rosling som dog 2017 ska hedras med en årlig minnesdag i folkbildningens anda. Det skriver bland andra Roslings son Ola Rosling och Nobelstiftelsens ordförande Lars Heikensten på DN Debatt.

Hans Rosling-dagen ska arrangeras av Roslings stiftelse Gapminder tillsammans med Nobel Center.

”Denna folkbildningsdag ska inspirera till kunskapsspridning för en ännu bättre värld, i Alfred Nobels och Hans Roslings anda”, står det i artikeln.

Den första Hans Rosling-dagen planeras att hållas 2019.

Om debattörerna

Opinion Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund, Gapminder Foundation

Lars Heikensten, vd Nobelstiftelsen

Anna Sjöström Doughi, programchef Nobel Center

Toppnyheter

Donald Trump/Recep Tayyip Erdogan. TT
Turkiska offensiven i Syrien

Trump uppmanade Erdogan i brev: ”Var inte en idiot!”

Donald Trump försökte övertyga sin turkiske kollega Recep Tayyip Erdogan att gå försiktigt fram i sin invasion av Syrien. Det framgår av ett brev som Trump skickade till Erdogan för en vecka sedan.

”Låt oss sluta ett bra avtal! Du vill inte bli ansvarig för att ha slaktat tusentals människor, och jag vill inte bli ansvarig för att ha förstört den turkiska ekonomin – vilket jag kommer att göra”, skriver Trump i brevet.

Trump fortsätter att uppmana Erdogan att vara human.

”Var inte en tuffing. Var inte en idiot!” avslutas brevet.

Brevets innehåll rapporterades först av Fox News-programledaren Trish Regan. Vita huset bekräftar att det är autentiskt, skriver New York Times och Bloomberg.

1 tim
Kobane den 12 oktober. OZAN KOSE / AFP
undefined

Användes i kamp mot IS – i dag bombade USA sin bas

USA fortsatte i dag sitt uttåg ur norra Syrien och lämnade städerna Tabqa och Raqqa, skriver Reuters.

Under onsdagen bombade USA den bas söder om Kobane som använts som högkvarter för den amerikanska insatsen mot IS, enligt Wall Street Journal. Efter att turkiskstödda trupper avancerat mot Kobane under tisdagen tömdes basen i dag innan den bombades av amerikanska stridsflygplan och helikoptrar.

President Donald Trump försvarade under onsdagen sitt beslut att dra tillbaka trupperna från Syrien och sa bland annat att striderna ”inte är USA:s problem”. Under onsdagen fördömdes Trumps agerande av det amerikanska representanthuset.

2 tim
Turkiets president Erdogan. Arkivbild. Burhan Ozbilici / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Turkiet hotar med hämnd – lovar sanktioner mot USA

Turkiet planerar att svara med hämndsanktioner mot USA, meddelade presidentens talesperson Ibrahim Kalin på onsdagskvällen enligt flera medier.

I måndags införde Trumps administration sanktioner mot tre turkiska ministrar efter Turkiets offensiv i Syrien.

– Turkiet kommer inte att låta detta gå obesvarat, sa Ibrahim Kalin enligt Daily Sabah.

Han uppgav också att landet trots USA:s krav inte tänker upphöra med sin offensiv, skriver Reuters.

4 tim
Läs mer om Turkiska offensiven i Syrien
Pedro Sanchez och Quim Torra. Arkivbild. Manu Fernandez / TT NYHETSBYRÅN
Självständighetskampen i Katalonien

Spaniens premiärminister vädjar till Katalonien

I ett tv-sänt tal vädjade Spaniens premiärminister Pedro Sanchez i kväll till Kataloniens ledare Quim Torra att ta avstånd från våldet, skriver AFP.

Sanchez satt under dagen i nödsamtal med oppositionsledare gällande oroligheterna i området samtidigt som våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och polis uppstod för tredje dagen i rad.

”Detta tal riktas till Kataloniens president: både han och hans ministrar har såväl en politisk som moralisk plikt att fördöma våldet i Katalonien på ett klart och tydligt sätt”, sa han i talet.

40 min
Illustrationsbild TT / Bildbyrån
undefined

Rivalmötet El Clásico kan flyttas efter protesterna

Klassikermötet mellan FC Barcelona och Real Madrid kan flyttas på grund av de pågående protesterna i Katalonien, skriver BBC.

Den katalanska självständighetskampen blossade upp efter att nio separatistledare i måndags dömdes till långa fängelsestraff – vilket lett till att stora demonstrationer har ägt rum i området de senaste dagarna.

Den spanska högstadivisionen La Liga har därför skickat in en formell förfrågan till det spanska fotbollsförbundet om att byta plats på spelorterna för höstens- respektive vårens- möte mellan storklubbarna.

Det skulle innebära att matchen den 26 oktober flyttas från Barcelona till att i stället spelas i Madrid.

Idag 13:57
Carles Puigdemont och protest i Barcelona.  TT/AP
undefined

Puigdemont: ”Bara en väg framåt – självständig stat”

Fängslandet av separatister i Katalonien markerar en ny fas i kampen för självständighet, skriver den före detta regionala presidenten Carles Puigdemont i The Guardian. Beskedet är en upptrappning som kommer elda på ilskan över regionen, skriver ex-ledaren, som befinner sig i exil i Belgien.

”Beslutet kommer att slå tillbaka mot Spanien. Det finns nu bara en väg framåt för Katalonien (...). Det måste bli en självständig stat i form av en republik. Vi kommer aldrig att backa”, skriver Puigdemont.

Han menar att den spanska statens agerande slår mot demokratins hjärtefrågor i en tid då de behövs som mest. ”Detta är nu en internationell fråga”, anser han.

Igår 09:10
Läs mer om Självständighetskampen i Katalonien
Brexit Storbritanniens framtid
EU:s chefsförhandlare Michel Barnier. Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Uppgift: Momsen den stora knäckfrågan i förhandlingar

Trots förhoppningar om att kunna nå ett framsteg under onsdagskvällen lyckades inte EU och Storbritannien enas om ett brexitavtal. Förhandlingarna uppges fortsätta under hela natten och det finns fortfarande förhoppningar om att komma överens innan EU-toppmötet inleds på torsdagen, uppger källor.

Det irländska public service-bolaget RTE uppger att man är eniga om i princip allt, förutom frågan om hur momsen ska tas upp på olika sidor om de tullgränser som brexit för med sig.

3 tim
Merkel och Macron under onsdagens presskonferens. PASCAL PAVANI / AFP
undefined

Macron: Brexitavtal håller på att färdigställas

Ett brexitavtal mellan Storbritannien och EU håller på att slutföras, uppgav Frankrikes president Emmanuel Macron på onsdagskvällen enligt Reuters. Han hoppades samtidigt att EU:s ledare ska kunna ställa sig bakom det när EU-toppmötet inleds på torsdagen, sa han vid en gemensam pressträff med Tysklands förbundskansler Angela Merkel i franska Toulouse.

Tidigare under dagen sa Europeiska rådets ordförande Donald Tusk att parterna kan vara överens om ett brexitavtal före dagens slut.

5 tim
Brexitministern Stephen Barclay och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.  TT
undefined

Johnson ber om uppskov om avtal inte nås till lördag

Premiärminister Boris Johnson kommer att be EU om att få skjuta upp brexitutträdet om inget avtal nås under lördagen. Det säger brexitminister Stephen Barclay i en utfrågning i underhuset.

Barclay säger att regeringen kommer att följa ”The Benn Act”, en lag som stiftades i parlamentet i september. Den innebär att premiärministern i ett brev formellt ska be EU-ledarna om uppskov i tre månader.

Under lördagen hålls ett extrainsatt möte i parlamentet med anledning av brexit.

I tisdags rapporterades obekräftade uppgifter i flera medier om ett nära förestående avtal mellan britterna och EU. Nu säger regeringskällor till BBC att sannolikheten för ett sådant är ”krympande”.

Idag 12:16
Läs mer om Brexit
Illustrationsbild. Erlend Aas / TT NYHETSBYRÅN
Slaget om snuset

Norsk rapport varnar för snusets hälsoeffekter

Den som snusar löper större risk att drabbas av en rad sjukdomar, enligt en ny rapport från det norska folkhälsoinstitutet.

I rapporten skriver institutet att kvinnor som snusar löper större risk att föda för tidigt. Dessutom ökar risken för att deras barn drabbas av kortvariga andningsstopp och munproblem.

Enligt rapporten löper män som snusar större risk att drabbas av cancer i matstrupen och bukspottskörteln. Den senare slutsatsen är omdiskuterad, eftersom en stor metastudie 2017 menade att snus inte ökar risken för bukspottskörtelcancer.

Den norska forskaren Karl Erik Lund är kritisk mot slutsatserna i rapporten.

– Man har inte jämfört risken att snusa med risken att röka. Majoriteten av de som använder snus är tidigare rökare, säger han till sajten Forskning.no.

2 tim
Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Barn till snusande mamma får högre blodtryck

En studie vid Karolinska Institutet i Stockholm visar att barn till mammor som har snusat under graviditeten har högre systoliskt blodtryck vid sex års ålder jämfört med barn till ickesnusande mammor.

Blodtrycket mättes hos 21 fem- och sexåringar vars mammor snusat under graviditeten och 19 barn i samma ålder vars mammor inte snusat. Resultaten visade att barnen till snusarna hade ett blodtryck som var 4,2 millimiter kvicksilver högre än hos de andra barnen.

”Hur ökningen av hjärtfrekvensvariabilitet och blodtryck påverkar hjärtkärlhälsan i vuxen ålder återstår att utforska”, står det i ett pressmeddelande från Karolinska Institutet.

Idag 12:19
Läs mer om Slaget om snuset