Rosling får minnesdag i folkbildningens tecken
Folkbildaren och professorn Hans Rosling som dog 2017 ska hedras med en årlig minnesdag i folkbildningens anda. Det skriver bland andra Roslings son Ola Rosling och Nobelstiftelsens ordförande Lars Heikensten på DN Debatt.
Hans Rosling-dagen ska arrangeras av Roslings stiftelse Gapminder tillsammans med Nobel Center.
”Denna folkbildningsdag ska inspirera till kunskapsspridning för en ännu bättre värld, i Alfred Nobels och Hans Roslings anda”, står det i artikeln.
Den första Hans Rosling-dagen planeras att hållas 2019.
Om debattörerna
Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund, Gapminder Foundation
Lars Heikensten, vd Nobelstiftelsen
Anna Sjöström Doughi, programchef Nobel Center
bakgrund
Hans Rosling
Wikipedia (sv)
Hans Gösta Rosling, född 27 juli 1948 i Uppsala, död 7 februari 2017 i Uppsala, var en svensk läkare och professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet. Han var framför allt känd som en av initiativtagarna till Läkare utan gränsers Sverigesektion 1993, för sitt arbete med stiftelsen Gapminder samt för sina pedagogiska och folkbildande föredrag om global hälsa. Enligt Rosling är minskningen av antal barn per kvinna i världen en framgångssaga, och den snabba befolkningstillväxten kommer att ta slut cirka 2050 då jordens befolkning planar ut på drygt 11 miljarder människor, om världens ledare fortsätter att bekämpa fattigdomen för de två miljarderna fattigaste.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen