Ruffino Chianti 1877 – ett ekologiskt vin med hundraåriga anor
En bit söder om Florens i Italien ligger vindistriktet Chianti, där vinföretaget Ruffino grundades redan 1877 av kusinerna Ilario och Leopoldo Ruffino. I dag, nästan 150 år senare, skapar de fortfarande nya viner i regionen – bland annat Ruffino Chianti 1877.
Vinet av årgång 2023 har en blålila färg och en bärig smak med inslag av körsbär, färska örter, hallon samt viol. Druvorna i Ruffino Chianti 1877 består av en blend på Sangiovese och Merlot, samt en touch av för området klassiska gröna druvor.
Vinet har funnits på Systembolaget sedan 1955. Från början såldes flaskan i en klassisk italiensk bastkorg, men har i dag gått över till ett mer typiskt utseende. Bastkjolen finns fortfarande kvar, men enbart som beställningsvara.
Ruffino Chianti 1877 passar bra till ett flertal maträtter och smaker. Bland annat småplock av oliver, tapenade, parmesan, skinka, korv, bröd och olivolja. Vinet passar även till rätter som fläskytterfilé, fransk kycklinggryta och italiensk buffé.
Sagt om vinet:
Ruffino Chianti 1877 årgång 2023 är nu ett fylligare, mer strukturerat vin än tidigare, fortfarande kännetecknas det dock av frukt och en len struktur. Det är ett Sangiovese-baserat vin, med en liten skvätt vita druvsorter för att göra vinet något lättare, och för att framkalla en lite kryddig syrlighet och skapa en aromatisk komplexitet.
Det är ett mångfacetterat vin som karakteriseras av röd frukt, mogna plommon och hallon, ackompanjerat av härligt blommiga toner, med en finish av peppar och kryddnejlika.
– Rita Orrù, vinmakare.