1 maj har traditionellt varit en stor högtid i Ryssland under hela sovjettiden, ända sedan 1917. I år ställde Rysslands största fackförbund in sina demonstrationer och hänvisade till ökade terrorhot på grund av den pågående invasionen av Ukraina, rapporterade Moscow Times. Tidigare har den här viktiga dagen för arbetarrörelsen bara ställts in ett fåtal gånger – till exempel under andra världskriget.
Drygt en vecka senare firas 9 maj – segerdagen – då militärparaden tar över i städerna. På Röda torget marscherar soldater och stridsvagnar kör i kolonner för att markera segern över Nazityskland under andra världskriget.
Över hela landet brukar människor ta fram porträtt på sina anhöriga som stred mot nazisterna och gå i minnesmarscher som brukar kallas ”Det odödliga regementet”. Överallt – på kavajslag och plakat syns Sankt Georgsbandets färger.
I år kom beskedet att parader under segerdagen ställs in i minst sex regioner, Belgorod, Kursk, Voronezj, Orjol, Pskov, Saratov och ockuperade Krym. Marscherna för att hylla de anhöriga är inte riktigt inställda – men folk uppmanas att hylla sina anhöriga på andra sätt, genom att till exempel klistra upp bilder på dem i sina bilar eller ha de som profilbilder på sociala medier, skriver historikern Dina Fainberg i The Conversation.