Ryssland tar avstånd från ICC – ”folkrättsbrott”
Ryssland drar tillbaka sitt stöd till den Internationella brottsmålsdomstolen, ICC. Beslutet ska ha fattats av president Vladimir Putin och motiveras med att domstolen misslyckats med att leva upp till förväntningarna från det internationella samfundet, skriver TT.
Om landet inte dragit tillbaka stödet hade det på sikt kunnat leda till ett juridiskt bindande godkännande av ICC-avtalet. Ove Bring, professor i internationell rätt, säger till Ekot att det kan betecknas som folkrättsbrott att backa. Enligt honom har Ryssland, genom sin tidigare signatur, gjort sig tvungna att respektera avtalet.
– De är förbaskade på att domstolen undersöker vad som hände i Georgien 2008, och de menar att domstolen inte är oberoende.
bakgrund
Internationella brottmålsdomstolen
Wikipedia (sv)
Skall inte förväxlas med Internationella domstolen i Haag.
Internationella brottmålsdomstolen (engelska International Criminal Court, ICC, franska Cour pénale internationale, CPI, ibland förkortat ICCt för att särskilja det från International Chamber of Commerce), etablerades 2002 som en internationell domstol och en permanent tribunal för att åtala personer för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser enligt bland annat Romstadgan för den internationella brottmålsdomstolen.
Tribunalen har sitt säte i Haag, Nederländerna, men regelverket för ICC tillåter att den kan hålla sammanträden var som helst.
bakgrund
Kriget i Georgien 2008
Wikipedia (sv)
Kriget i Georgien var ett krig som inleddes i Sydossetien där Sydossetiska republiken med stöd av Ryssland hävdar självständighet från Georgien.
Efter en veckas eskalerande strider mellan georgisk militär och sydossetisk milis utbröt ett fullskaligt krig natten till den 8 augusti 2008 när georgiska soldater omringade Sydossetiens huvudstad Tschinvali, följt av flyganfall mot separatisterna i Sydossetien.
Sydosseterna fick mycket snart omfattande stöd från rysk militär och utbrytarrepubliken Abchazien varpå kriget för Georgiens del spreds till två fronter och även till områden utanför de bägge utbrytarrepublikerna.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen