Hem
Leonid Pasetjnik skålar efter röstsammanräkningen. AP

Ryssland utropar seger i ’folkomröstningar’ i Ukraina

Ryska ockupationsmakten utropar valseger i de så kallade folkomröstningarna i ockuperade regionerna Cherson, Luhansk, Zaporizjzja och Donetsk, rapporterar flera nyhetsbyråer. Enligt ryska myndigheter röstade 93 procent i Zaporizjzja för att istället tillhöra Ryssland. I Cherson slutade omröstningen med 87 procents favör till den ryska regimen. I Luhansk uppges 98 procent ha röstat för, enligt AP.

I Luhansk skålade den rysstillsatte ledaren Leonid Pasetjnik för framgången redan innan det var officiellt.

”Det är klart”, skrev han, enligt AFP.

Rösträkningen i Donetsk redovisades sist med ett utfall motsvarande 99 procent för Ryssland.

Omröstningarna i östra Ukraina - i Luhansk, Cherson, Donetsk och Zaporizjzja – inleddes under tveksamma former den 23 september.

Rysslands president, Vladimir Putin, väntas hålla ett tal till nationen på fredag. Valentina Matvijenko, talman i parlamentets överhus, har tidigare sagt att en annektering av områdena kan genomföras med start på tisdag i nästa vecka. Ukraina och en lång rad demokratiska länder och FN motsätter sig ”folkomröstningen” och har sagt att territorierna tillhör Ukraina oavsett utfall.

Annons

Gå förbi betalväggar!

Omni Mer låser upp en mängd artiklar. En smidig lösning när du vill fördjupa dig.

Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen
Annons