Hem
Alexander Grusjko. (TT)

Rysslands svar: Ett slag mot den europeiska säkerheten

Ryssland förnekar att landet brutit mot Open skies-fördraget, något som Donald Trump hävdade när han i dag drog USA ur det internationella avtalet.

– USA:s uttåg från det här fördraget skulle inte bara vara ett slag mot grunden för europeisk säkerhet [...] utan mot de grundläggande säkerhetsintressena för USA:s allierade, säger Rysslands biträdande utrikesminister Alexander Grusjko, enligt statliga nyhetsbyrån Ria Novosti.

TT skriver att vissa analytiker nu tror att även Ryssland kommer att lämna avtalet, som går ut på att medlemsstaterna har rätt att göra obeväpnade observationsflygningar över varandra.

Läs mer

bakgrund
 
Open Skies
Wikipedia (sv)
Open Skies är ett avtal som innebär att medlemsländerna däri får genomföra omfattande spaningsflygningar över varandras territorium. Avtalet omfattar rustningskontroll, inklusive förtroende- och säkerhetsskapande åtgärder. Begreppet "Open Skies" lanserades första gången av president Dwight D. Eisenhower vid fyrmaktstoppmötet i Genève 1955. Tanken återuppväcktes av George Bush 1989 när man började skönja slutet på det kalla kriget. Kanada och Ungern tog då initiativet till en konferens i Ottawa. Det nuvarande avtalet trädde i kraft 2002 och administreras av en kommission, The Open Skies Consultative Commission. Avtalet har undertecknats av 34 länder. Att det över huvud taget kom till stånd beror på utvecklingen av satellittekniken. Upplösningen på satellitbilderna gör flygfotospaning nästan överflödig.
bakgrund
 
New START
Wikipedia (sv)
New START – Strategic Arms Reduction Treaty, ’fördrag om reduktion av strategiska vapen’ – (ryska: СНВ-III, SNV-III) är ett bilateralt fördrag om kärnvapennedrustning mellan USA och Ryssland med det formella namnet Measures for the Further Reduction and Limitation of Strategic Offensive Arms. New START är en fortsättning på START I-fördraget från 1991, som löpte ut i december 2009, och på START II och Moskvafördraget från 2002 (SORT), vilket skulle komma att löpa ut i december 2012. Fördraget signerades den 8 april 2010 i Prag i Tjeckien av ländernas presidenter, Barack Obama och Dmitrij Medvedev. Efter ratificeringen av USA:s kongress och Ryska federationens federala församling, trädde fördraget i kraft när USA och Ryssland utbytte ratificeringsdokument den 5 februari 2011.Långvariga samtal genomfördes av de amerikanska och ryska delegationerna i Genève, ledda av statssekreterare Rose Gottemoeller från USA:s utrikesdepartement. Den ryska delegationen leddes av Anatoly Antonov, direktör för säkerhet och nedrustning vid det ryska utrikesministeriet. Obama och Medvedev tillkännagav den 26 mars 2010 att de hade nått ett avtal. USA:s kongress gav sitt bifall till att ratificera fördraget och godkände beslutet med en omröstning den 22 december 2010, i vilken 71 senatorer röstade för och 26 röstade emot. I Ryssland ratificerades fördraget den 25 januari 2011 av statsduman och den efterföljande dagen av det federationsrådet. Utbytet av ratificeringsdokument för New START-fördraget ägde rum den 5 februari 2001 vid Munich Conference on Security Policy i München i Tyskland.Obamas efterträdare Donald Trump har kritiserat avtalet och menat att avtalet är alltför gynnsamt för Ryssland.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen