Ulf Bjereld till vänster. Bild från manifestation i Stockholm till höger. TT
Flyktingsituationen Gränskontrollerna

S-debattörer: Förlängda id-kontroller djupt beklagligt

Att regeringen ska förlänga gräns och id-kontrollerna är djupt beklagligt. Det skriver Ulf Bjereld och Mariam Osman Sherifay, aktiva i organisationen Socialdemokrater för tro och solidaritet, i en debattartikel på Dagens Samhälle.
”Mottagningssystemen må vara hårt belastade, men den som flyr krig är än hårdare belastad. Det är inte vi som behöver ett andrum, det är människorna på flykt.” De ifrågasätter att striderna i irakiska Mosul angetts som skäl till att ha kvar kontrollerna. Borde inte människor som flyr krig framkalla mer mänsklighet, inte mindre? frågar sig debattörerna. ”Socialdemokrater för tro och solidaritet har inte gett upp om en human flyktingpolitik. Det är dags att återinföra den nu.”

Toppnyheter

Illustrationsbild Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt mottagande

Trots kritik: Få ändringar i lag om ensamkommande

Regeringen lägger nu fram propositionen som ska ge ensamkommande unga en ny chans att få stanna i Sverige. Trots hård kritik är förändringarna små, rapporterar TT.
I sitt yttrande skrev juristerna i Lagrådet att ”gränsen har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas”.
Men regeringen går nu vidare och lämnar över en proposition till riksdagen utan några större förändringar i sak. Däremot görs en del justeringar och förtydliganden i lagtexten. Regeringen kommer också med en del förklaringar för att bemöta kritiken.
Tanken med lagförslaget är att ge en ny möjlighet till uppehållstillstånd för ensamkommande unga som vill studera. Propositionen omfattar de som sökte asyl senast 24 november 2015, som fått vänta i minst 15 månader på besked och hunnit fylla 18 år under tiden.

16 min
Asylsökande lär sig svenska på ett utbildningscenter för Sfi, svenska för invandrare i Täby. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt mottagande

Skolinspektionen: Flera brister på SF-utbildningar

Undervisningen i SFI, Svenska för invandrare, har flera brister. Det visar Skolinspektionens granskning.
En av bristerna som inspektionen pekar på är att elever i stort sett får samma standardiserade lektionsupplägg oavsett hur bra de är på svenska och oavsett vilken utbildningsbakgrund de har, skriver TT.
Det leder till att elevernas utveckling försenas och att det blir svårare för dem att komma ut i samhället och arbetslivet, menar Skolinspektionen.

5 tim
Läs mer om Svenskt mottagande
Staffan de Mistura, arkivbild. Alexander Zemlianichenko / TT NYHETSBYRÅN
FN-mötet i Skåne

Uppgift: Staffan de Mistura till FN-mötet på Österlen

FN:s särskilda sändebud Staffan de Mistura kommer till FN:s säkerhetsråds möte i Skåne i helgen, enligt uppgifter till Ekot. Den svensk-italienske diplomaten rapporteras komma eftersom frågan om Syrien är så infekterad.
På lördag ska de 15 FN-ambassadörerna ha ett möte på Dag Hammarskölds gård Backåkra på Österlen.
Utrikesminister Margot Wallström (S) säger i en intervju med DN att hon hoppas på att samtalen de närmaste dagarna ska lugna ner sig och att generalsekreteraren António Guterres ska leda in diskussionerna på konstruktiva frågor.

2 tim
Margot Wallström. Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
FN-mötet i Skåne

Syrien väntas tas upp: ”Retoriken mycket vass”

Sannolikt står den senaste utvecklingen i Syrien på dagordningen när de 15 FN-ambassadörerna möts på Österlen, skriver flera medier.
Relationen till Ryssland är spänd då USA, Storbritannien och Frankrike har genomfört flyganfall i Syrien efter en dödlig kemvapenattack som den syriska regimen tros ha utfört mot civila.
Utrikesminister Margot Wallström (S) säger till DN att hon hoppas att läget ska lugna sig och att samtalen förs konstruktivt.
– Men läget är besvärligt, stämningen har varit väldigt hätsk och retoriken mycket vass.

4 tim
Nikki Haley, Margot Wallström och Backåkra. TT
FN-mötet i Skåne

Säkerhetspådrag när FN:s säkerhetsråd möts i Skåne

FN:s säkerhetsråd kommer till Skåne i morgon och på lördag ska ett möte hållas på Dag Hammarskölds gård Backåkra.
FN:s generalsekreterare António Guterres, USA:s FN-ambassadör Nikki Haley och Rysslands FN-ambassadör Vassily Nebenzia hör till personerna som är på plats. Statsminister Stefan Löfven (S) och utrikesminister Margot Wallström (S) representerar Sverige.
Ambassadörerna anländer till Köpenhamn och sannolikt kommer Öresundsbron att stängas av när bilkortegen passerar, säger Ewa-Gun Westford, poliskommunikatör i region Syd, till SVT Nyheter Skåne.
Ett större område kommer att stängas av kring Backåkra, liksom vissa vägar.

5 tim
Läs mer om FN-mötet i Skåne
Illustrationsbild.  Ahn Young-joon / TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreakrisen

Moon Jae-in: Nordkorea är öppet för nedrustning

Ett fredsavtal mellan de två koreanska staterna ”måste eftersträvas", säger Sydkoreas president Moon Jae-in inför nästa veckas toppmöte med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.
– Det vapenstillestånd som har rått i 65 år måste få ett slut, säger presidenten vid en presskonferens i Blå huset i Seoul.
Förutsättningen för ett fredsavtal är emellertid att Nordkorea avvecklar sina kärnvapen, enligt Moon, som hävdar att regeringen i Pyongyang visat förståelse för den hållningen.
– Nordkorea uttrycker en strävan efter ett totalt avskaffande av kärnvapen (på Koreahalvön), säger han.

34 min
President Donald Trump. KEVIN LAMARQUE / TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreakrisen

Trump: Lämnar samtalen om de inte är fruktbara

President Donald Trump säger att USA kommer att dra sig ur de planerade förhandlingarna med Nordkorea om samtalen inte leder framåt.
– Om mötet inte är fruktbart när jag är där kommer jag respektfullt lämna mötet, säger Trump på en presskonferens i samband med den japanska premiärministern Shinzo Abes besök i USA inför det planerade toppmötet.
President Trump försäkrade också att USA kommer att fortsätta att sätta press på Nordkorea för att diktaturen ska upphöra med sitt kärnvapenprogram.
– Vi måste stoppa kärnvapnen, helst i alla delar av världen.

Idag 03:51
Donald Trump, Kim Jong-Un.  TT
Nordkoreakrisen

Källa: Tre nordiska städer aktuella för toppmötet

USA:s president Donald Trump sa tidigare i dag att hans administration tittar på fem olika platser för var man skulle kunna hålla det planerade mötet mellan honom och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, och att träffen kan bli av redan i maj eller i början av juni.
Trump uppgav inte vilka städer det handlade om, men en källa med insyn i samtalen inför mötet uppger för Bloomberg att Stockholm är ett av nio alternativ som övervägs. Även Oslo och Helsingfors finns med på listan. Övriga platser som nämns är Warszawa, Prag och Bangkok, den mongoliska huvudstaden Ulan Bator, schweiziska Genève och Singapore.
Sverige har, till skillnad från många länder, diplomatiska förbindelser med Nordkorea och agerar konsulär skyddsmakt för såväl USA som Kanada och Australien. När statsminister Stefan Löfven i mars besökte Trump i Vita huset erbjöd han blågul hjälp i Nordkoreafrågan.

Igår 17:34
Läs mer om Nordkoreakrisen
Illustrationsbilder: Malmö tingsrätt och skolgård. TT
Voodoo-traffickingen

Oklart om sexköpande rektor får behålla jobbet

Det är oklart om en grundskolerektor som åtalats för sexköp i Malmö får behålla jobbet, rapporterar P4 Malmöhus. Rektorn kopplas till ett fall där en kvinna från Nigeria tros ha fallit offer för människohandel. I människohandelshärvan ska kvinnan ha utsatts för voodooliknande ritualer.
Arbetsgivaren känner till händelsen och skriver i en kommentar till Sydsvenskan att man ”ser mycket allvarligt” på att rektorn är åtalad och har erkänt att han köpt sex.
Tidigare har rektorn sagt att han inte informerat sin arbetsgivare.

1 tim
Illustrationsbild Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Voodoo-traffickingen

Rektor köpte sex av offer för voodoo-trafficking

En av de män som köpte sex av kvinnor som förmåtts till prostitution genom voodoo-liknande ritualer i Malmö är rektor på en skola i staden.
Han ska ha betalt 3 000 kronor för att ha sex med en kvinna i sitt hem, rapporterar Sydsvenskan. Till tidningen säger mannen att han befann sig i en livskris och att han är ångerfull.
En annan sexköpare har visat sig vara hög chef på ett bolag som ofta anlitas av Malmö stad. Åklagare Helena Ljunggren är inte förvånad.
– Man hittar sexköpare bland vitt skilda personer i samhället, både vad gäller socioekonomi och utbildning, säger hon.

Igår 16:44
Arkivbild: Malmö tingsrätt. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Voodoo-traffickingen

Åtal: Kvinnor tvingades till prostitution med voodoo

Åklagare misstänker att voodoo använts för att dra in kvinnor i prostitution. Nu åtalas två personer i Malmö för trafficking av två kvinnor från Nigeria.
Enligt åtalet blev de två kvinnorna skuldsatta och övertygades genom voodooritualer att de var tvungna att betala tillbaka skulden, rapporterar SVT Nyheter Skåne.
– För de som tror på voodoo blir det en sanning. Det blir ett oerhört produktivt sätt att få människor att lyda, säger Lisa Green, regionskoordinator mot människohandel på kompetenscentrum för sexuella tjänster i Malmö till SVT.

17 apr
Läs mer om Voodoo-traffickingen
Theresa May, Storbritanniens premiärminister.  TT
Klimatförändringarna

Tops och sugrör slutar säljas i Storbritannien

Storbritannien planerar att förbjuda försäljningen av plastsugrör, plastpinnar som drinktillbehör och bomullstops i ett försök att ta itu med den ökande mängden plast i hav och sjöar. Det skriver AFP.
Sedan tidigare har Storbritannien infört en avgift på plastpåsar samt förbjudit användandet av mikroplaster. För bara ett par veckor sedan meddelade landet att man inför pant på petflaskor.
”Den brittiska regeringen är världsledande i den här frågan [...]. I dag har vi presenterat planer på att vidare reducera plastavfallet”, skriver premiärminister Theresa May i ett uttalande.

2 tim
En dykaredokumenterar skadorna efter massdöden. TT / NTB Scanpix
Klimatförändringarna

Massdöden i Barriärrevet mycket värre än befarat

Massdöden bland Stora barriärrevets koraller till följd av värmeböljan 2016 var mycket värre än forskare tidigare trott. Enligt en ny studie som publicerats i tidsskriften Nature kan en tredjedel av revet, som ligger öster om Australien, ha förändrats i grunden, skriver TT.
Enligt The Guardian har tidigare värmeböljor bara dödat mellan fem och tio procent av revet. Forskarna överraskades också av hur snabbt korallerna den här gången dog.
Forskarna konstaterar också att revet kommer att få mycket svårt att återhämta sig eftersom flera perioder av kraftig värme är att vänta i framtiden.

Igår 19:55
Krabba med plastburk. Jennifer Lavers / TT / NTB Scanpix
Klimatförändringarna

Genombrott: Enzym som ”äter” plast har upptäckts

En grupp amerikanska och brittiska forskare har – närmast av misstag – upptäckt ett enzym som ”äter” plast, enligt flera medier.
Enzymet kan möjliggöra fullständig återvinning av plastflaskor vilket kan lösa ett globalt miljöproblem, skriver The Guardian.
Upptäckten av enzymet, som förekommer naturligt, gjordes ursprungligen av japanska forskare år 2016. Med hjälp av en 3D-modell studerade det internationella forskarlaget hur enzymet utvecklats. Men små justeringar av strukturen gav molekylen förbättrade egenskaper, vilket överraskade forskarna.
Studien, publicerad i Proceedings of the National Academy of Sciences, beskrivs som banbrytande.

17 apr
Läs mer om Klimatförändringarna
Attacken i Stockholm Rättegången
Bild från Drottninggatan efter att lastbilen rusat fram, 7 april, 2017. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Attacken i Stockholm Rättegången

”Kan inte se en lastbil utan att associera till morsan”

En anhörig till en kvinna som dog i terrordådet i Stockholm berättade i rätten i dag om hur hans mammas död ständigt gör sig påmind: I form av medierapportering, i samtal och i allmänhet i vardagen.
– Jag kan inte se en lastbil utan att associera till morsan, sa personen.
De anhörigas vittnesmål utgör en ny fas i rättegången. Under tre dagar ska de framföra sina skadeståndskrav och i några fall höras som vittnen, skriver TT.

1 tim
Blomhav utanför Åhléns på årsdagen av dådet. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Attacken i Stockholm Rättegången

Anhöriga till dödsoffer berättar för tingsrätten

I dag inleds en ny fas i rättegången mot den terroråtalade Rakhmat Akilov där de anhöriga till de fem dödsoffren berättar om sina upplevelser. Under tre dagar ska de framföra sina skadeståndskrav och i något fall förhöras som vittnen till händelserna, rapporterar TT.
De anhöriga väntas yrka på 150 000 kronor var för sveda och värk, men också på ett lika stort belopp för kränkning. Kränkningsersättning utgår i regel inte till anhöriga till mordoffer, men i detta fall yrkar de på att terroristbrottet har som syfte att kränka även de närstående. Akilovs försvar menar att nuvarande praxis ska gälla och har bestridit den typen av yrkanden.
Flera anhörigas syskon anser också att de har rätt till ersättning med motiveringen att de hade en ”särskilt närstående relation”. Vanligtvis är det bara maka/make, föräldrar och barn som anses berättigade till skadestånd.

Idag 05:03
Offren för terrordådet hedras med blommor på årsdagen. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Attacken i Stockholm Rättegången

Akilovs offer: Jag litar inte på samhället längre

I dag avslutades den del av rättegången mot terrormisstänkte Rakhmat Akilov där hans offer har fått ge sina berättelser. Flera kvinnor som arbetade inne på Åhléns när lastbilen träffade byggnaden hördes.
– Jag ligger kvar. . . Och tror att jag kommer att dö, säger en kvinna, som berättar hur ramlade när hon försökte ta sig till säkerhet, skriver TT.
Flera av offren mår fortfarande psykiskt dåligt, över ett år efter dådet. En kvinna berättade om hur hon fått svåra stressymptom och återkommande mardrömmar.
– Det är den största kränkningen i mitt liv. Det har gjort att jag fått psykiska men. Jag litar inte på samhället längre, sa hon i rättssalen enligt DN.

Igår 15:36
Läs mer om Rättegången
Sara Danius och Sara Stridsberg/Göran Malmqvist TT
Krisen inom Svenska Akademien

Ledamot: ”Vad har Danius bidragit till? En halsduk!?”

Göran Malmqvist, ledamot i Svenska Akademien, skriver inte under på bilden av att Sara Danius bidragit med förnyelse av kulturinstitutionen. Han menar att mediebilden inte stämmer överens med verkligheten, rapporterar Ekot.
– Vilken förnyelse är det Danius bidragit till? En halsduk!? En vit halsduk om halsen? Det är nytt. Men vad det gäller Akademiens arbete kan jag inte se något tecken på förnyelse för hennes räkning, säger Malmqvist som tycks syfta på Danius signaturplagg.
Knytblusen har blivit en symbol för protesterna mot att Danius tvingats att sluta.
Malmqvist säger sig själv önska en högre grad av transparens än den Svenska Akademien uppvisat de senaste veckorna.

33 min
Lotta Lotass,arkivbild. BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom Svenska Akademien

Efter kungens ändringar: Lotass begär att få lämna

Författaren Lotta Lotass har formellt begärt utträde ur Svenska Akademien, säger hon till DN. Det efter beskedet om att kung Carl XVI Gustaf ändrar stadgarna för institutionen så att det går att lämna en plats.
Lotass valdes in på stol nr 1 år 2009 men har inte deltagit i Svenska Akademiens arbete de senaste två åren.
Enligt förändringen av stadgarna ska den som inte har deltagit i Akademiens arbete på två år anses ha lämnat sin plats men Lotass säger att hon ”lägger begäran på lådan så att det blir helt formellt rätt”.
Lotass säger också att ”kungen har gjort ett rådigt och klokt ingripande”.

4 tim
Nina Rung och Cissi Wallin. Viktor Milonjic/TT
Krisen inom Svenska Akademien

Knytblusupprop samlas vid Börshuset i eftermiddag

En stor manifestation väntas utanför Börshuset i Gamla stan i Stockholm klockan 17.00. Kriminologen Nina Rung, föreläsaren Kristina Wicksell och medieprofilen Cissi Wallin står bakom manifestationen där alla kvarvarande ledamöter i Svenska Akademien uppmanas att lämna sina stolar.
Deltagarna väntas bära knytblus till stöd för den tidigare ständiga sekreteraren Sara Danius.
Manifestationen sammanfaller med att Akademien ska mötas. Institutionen har halkat efter i arbetet efter den senaste tidens turbulens och beslut ska bland annat tas om priser och belöningar. Man ska även ta upp det pressmeddelande om advokatutredningen som rör kulturprofilen Jean-Claude Arnaults kontakter med ledamöter. Detta har skjutits upp flera gånger.

3 tim
Läs mer om Krisen inom Svenska Akademien

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.