S: Krävs samarbete för att motverka hedersförtryck
Trots den kända grymheten med hedersförtryck har det varit svårt för många inom politiken att entydigt säga nej, skriver Göteborgspolitikerna Ann-Sofie Hermansson (S) och Marina Johansson (S) i en debattartikel i GT.
Därför vill S söka samarbete med andra partier för att stärka arbetet mot hedersförtryck, skriver de.
Polis, skola, socialtjänst med fler offentliga aktörer måste jobba aktivt mot förtrycket, skriver de och fortsätter: ”Vi politiker måste ge dessa aktörer de verktyg och befogenheter som krävs.”
bakgrund
Hedersförtryck
Wikipedia (sv)
Hederskultur är ett begrepp för kulturella mönster som inskränker människors fri- och rättigheter med hänvisning till släktgruppens heder.
Hedersförtryck är när hederskultur utövas mot personer som inte lever upp till hederskulturens värderingar.
I så kallade hederskulturer finns ett socialt system där det utövas en sträng kontroll av ungdomars och unga vuxnas, framför allt flickors och kvinnors, sexualitet. De förtryckta får exempelvis inte ha pojkvän eller flickvän, får inte välja sina egna vänner eller fritidssysselsättningar, och får inte klä sig hur de vill. Kvinnor förväntas vara oskulder när de gifter sig och får inte själva välja vem de ska gifta sig med. Den som revolterar mot hedersförtrycket kan bli utsatt för hedersvåld och i extrema fall för hedersmord. Även kvinnlig könsstympning är ett element inom vissa hederskulturer.
Det pågår dock en levande diskussion huruvida begreppet hederskultur passande. Begreppet härrör ur det socialantropologiska begreppet "heder-och-skam-systemet" i vilket släkter och män får heder genom att kvinnor "har skam" det vill säga inte uppträder skamlöst.[källa behövs]
Mer om debattörerna
Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg
Marina Johansson (S), kommunalråd och ordförande i Social resursnämnd
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen