Så avslöjar smaken var kaffet är odlat
Visste du att en kaffeböna innehåller över 800 olika aromer? Att vi kan uppleva mängder av olika smaker i vår älskade dryck är därför inte särskilt konstigt. Men hur påverkas kaffebönans smak av var den har odlats?
Etiopien är det svarta guldets ursprungsland, och kaffe odlat i Afrika präglas av en fruktighet. Höga höjder och en jord rik på mineraler bidrar till smaken. I Asien växer mycket Robusta, som till skillnad från den populärare och mildare Arabicabönan har en mer bitter ton. Men i exempelvis Indien får bönorna ofta en kryddig arom genom att kanelträd planteras intill kaffeodlingarna.
Många kanske förknippar kaffeproduktion främst med Sydamerika. Och härifrån kommer dels det söta, fylliga kaffet från Brasilien. Men även odlingarna kring Andernas höga höjder – såsom Bolivia och Colombia. Här mognar bönorna långsammare, men i gengäld får de en aromatisk smak.
I en espressomaskin från Siemens kombineras teknisk innovation med kunskap om smakernas kemi för att locka fram kaffebönans alla aromer – oavsett ursprung.