Hem
MindlerANNONS

Så bryter företaget stigmat kring psykisk ohälsa

Sjukskrivningar relaterade till psykisk ohälsa nådde ny högstanivå i Sverige under hösten 2023. Flera företag ser nu över hur de kan arbeta proaktivt för att få ner siffrorna. Ett av dessa är Heimstaden som inlett ett samarbete med psykologappen Mindler.

Antalet sjukskrivningar relaterade till psykisk ohälsa har nått nya nivåer i Sverige. I september 2023 registrerade Försäkringskassan 75 000 långtidssjukskrivna personer – vilket är den högsta siffran på 20 år. Utvecklingen innebär att varannan sjukskrivning nu bottnar i psykisk ohälsa.

Sveriges största digitala psykologmottagning Mindler ser allvarligt på siffrorna och vill hjälpa fler företag att arbeta proaktivt för att minska risken att medarbetare tvingas sjukskriva sig till följd av psykisk ohälsa. Genom sin företagstjänst erbjuder Mindler psykologsamtal direkt i mobilen, men även hjälp till självhjälp genom sina IKBT-program (internetbaserad KBT) och föreläsningar. Ett av företagen som tagit hjälp av Mindlers företagslösning är fastighetsbolaget Heimstaden som aktivt arbetar med att både bryta stigmat kring att prata om att man inte mår bra och ha olika hälsoinitiativ för att medarbetarna ska hålla länge.

– Psykisk ohälsa var redan innan pandemin ett växande problem i samhället och med den omvärld vi har idag vet vi att medarbetare även hos oss påverkas negativt psykiskt. Vi vet också att livet händer för alla och att många behöver få hjälp att ibland reda ut sina tankar, vilket är en stor anledning till att vi bland annat tagit in Mindlers företagstjänst, säger Helena De Geer Sahlberg, Head of People and Culture på Heimstaden.

Mycket positiva kommentarer

Sedan Heimstaden inledde sitt samarbete med Mindler sommaren 2022, som en del av satsningen på sina medarbetares hälsa, har de sett en minskning av sjukskrivningar. En av anledningarna kan vara att medarbetarna kan gå direkt till appen för hjälp, utan att behöva involvera någon på arbetsplatsen.

– Vi vet att det tyvärr finns ett starkt stigma kring att berätta om sitt mående och be om hjälp. Vi ville skapa förutsättningar för vår personal att kunna be om hjälp utan att behöva berätta för sin chef eller kollegor, och därför valde vi Mindler. Det har vi fått mycket positiva kommentarer kring sedan vi startade och är väldigt stolta över att kunna erbjuda detta som en av våra personalförmåner, säger Helena De Geer Sahlberg.

Helena De Geer Sahlberg, Head of People and Culture på Heimstaden.

Ökad efterfrågan efter proaktivt arbete

Resultatet som Heimstaden kan visa upp är ett bevis på att proaktivt arbete och möjligheten för medarbetare att snabbt och enkelt få hjälp vid behov fungerar. Mindler hoppas nu att samarbetet med fastighetsbolaget och deras resultat kan inspirera fler företag att göra samma typ av satsning.

– När ett företag väljer att erbjuda sina medarbetare möjlighet till personligt stöd signalerar det omtanke, att deras välmående är centralt för verksamheten. Vi ser en ökad efterfrågan från företag som vill arbeta proaktivt med mental ohälsa inom fler branscher och det är så kul att Heimstaden nu vill gå i bräschen för detta i fastighetsbranschen, kommenterar Amalie Angelskår, ansvarig för partnerskap på Mindler.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.