Så enkelt ställer du om till en växtbaserad kost
För att vi ska klara FN:s mål om max 1,5 graders global uppvärmning behöver varje svensk minska sina växthusgasutsläpp från sin konsumtion. Ett sätt att minska sin klimatpåverkan är att se över vad man äter och dricker. Livsmedel står nämligen för en tredjedel av de svenska hushållens växthusgasutsläpp, och av dessa står kött och mejeri för 75 procent.
För den som är van vid att äta en kost som består av kött- och mejeriprodukter kan det kanske kännas lite motigt att förändra sina vanor men så svårt behöver det faktiskt inte vara. Nina Jansson, nutritionist på Oatly, menar att det bästa är att ta små steg i taget.
– Botanisera i kyldiskarna och fundera på vad det finns för växtbaserade produkter. Välj produkter som är berikade med framförallt med D-vitamin och kalcium. Mycket handlar om att våga testa sig fram. Att ställa om från en dag till en annan är inte nödvändigt. I början kan det räcka med att man testar en eller två dagar i veckan där man siktar på att äta växtbaserat, säger Nina Jansson.
– Ett annat sätt att minska sitt kött- och mejeriintag är att fylla tallriken med mer baljväxter och grönsaker. Precis som när man äter en blandkost där kött är inkluderat är det viktigt att tänka på att äta varierat i en växtbaserad kost så att man får i sig alla näringsämnen man behöver, fortsätter Nina Jansson.