Så höga hus kan vi bygga – 2 km ingen omöjlighet
Skyskrapor är primärt resultatet av höga markpriser, något som manifesterat sig i imponerande stadssilhuetter i många av världens största städer. Men hur hög kan en skyskrapa egentligen bli?
Youtubekanalen Real Life Lore och sajten Science Alert har båda tittat närmare på företeelsen, och man konstaterar att den främsta begränsningen i dag handlar om hissarna. Så fort en byggnad blir över 600 meter hög så blir det helt enkelt för tungt att vinscha upp hisskorgarna, och man tvingas inte sällan jobba med flera hissar. Magnetbaserad hissteknologi kan på sikt komma att förändra förutsättningarna, men även när den teknologin är fullt utvecklad så finns andra hinder.
En annan viktig faktor är att ju högre byggnaden ska vara, desto bredare måste basen också vara. Och med en bas som blir allt för stor så går det ekonomiska incitamentet med att bygga på höjden i någon mån förlorat.
En tredje faktor är vinden. När byggnader når höjder som Dubais Burj Khalifa eller Taiwans Taipei 101 så blir det en utmaning att hålla dem stabila. När det gäller Taipei 101 så har man löst problemet med en sinnrik pendelkonstruktion, som flyttar en tyngd i byggnaden i motsatt riktning när det blåser hårt.
Rent teoretiskt skulle det att gå att bygga betydligt högre än i dag. Förutsatt att vi löser de nämnda problemen så är det inte omöjligt att vi kommer att få se skyskrapor på uppåt 1,5 eller rent av 2 kilometers höjd i framtiden, hävdar Real Life Lore.