Hem
(Colourbox)
OatlyANNONS

Så många bönder kan tänka sig att ställa om för klimatet

Jordbruket och livsmedelsproduktionen står för 20-30 procent av de globala växthusutsläppen. En ny undersökning, som genomförts av Novus på uppdrag av Oatly, visar att åtta av tio svenska bönder tycker att det är viktigt att bedriva ett lantbruk som ger ett lågt klimatavtryck. Siffrorna visar också att två av tre arbetar aktivt för att lantbruket ska ge ett lägre klimatavtryck framför jämfört med vad det gör idag.

Ett sätt för bönder att ställa om för klimatet är att odla grödor för humankonsumtion. Undersökningen visar att drygt varannan kött- och mjölkbonde idag odlar grödor för humankonsumtion medan drygt sex av tio kan tänka sig att öka andelen grödor för humankonsumtion.

”Jag har halverat mitt klimatavtryck”

Adam Arnesson, bonde på Jannelunds Gård i Mullhyttan, driver sin gård med en vision om att skapa framtidens hållbara lantbruk.

- Att minska på djurhållningen och öka odlingen av grödor för humankonsumtion är vägen framåt – både för klimatet och jordbruket. Därför är det viktigt att lyfta bönders betydelse och att vi blir fler lantbrukare som odlar grödor för humankonsumtion. Jag har gjort en omställning, halverat vårt klimatavtryck och dubblat vår matproduktion - med bibehållen biologisk mångfald och öppna landskap, säger Adam Arnesson.

*I undersökningen deltog 300 bönder.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.