Så mycket skog finns det i Sverige och Europa
När det kommer till Europa så brukar man räkna Sverige, Finland, Tyskland och Frankrike som ”stora skogsländer”. Både Sverige och Finland har mycket skog jämfört med exempelvis Holland, Danmark och Irland.
EU har närmare 182 miljoner hektar skog som allt som allt täcker 43 procent av landytan. Skogarna består av olika skogstyper, egenskaper och ägarstrukturer som både skapar arbetstillfällen, förbättrar livskvaliteten för människor och utgör en viktig källa till biologisk mångfald.
Ägarförhållandena ser annorlunda ut från land till land. Här i Sverige ägs nästan hälften av all skog av runt 320 000 privatpersoner. Aktiebolag äger runt en fjärde del och det allmänna – stat, kommuner, med flera, äger en fjärdedel. Men även hur man beräknar sin skog, utifrån produktiv skogsmark eller lägre till inte alls produktiv, ser olika ut från land till land i Europa. Så att jämföra mellan länderna kan vara svårt.
Eftersom förutsättningarna för skogen och även ägarperspektivet ser så olika ut bland Europas länder är det svårt att hantera skogsfrågan på ett och samma sätt inom hela EU, menar Björn Lyngfelt, senior rådgivare på SCA.
– I Holland till exempel har de så lite skog att där går du in och ut ur en skog på en kvart, redan där är förutsättningarna så olika. Och där det finns skog i Västeuropa så är den präglad av många århundraden av mänsklig påverkan. Spaniens och Portugals korkekskogar är till exempel resultatet av en skogsskötsel med lång historia, säger Björn Lyngfelt.
Svenska Skogen är ett initiativ för att sprida kunskap om skogen från Sveriges skogsägare och skogsföretag.